Samaa sukupuolta olevan pariskunnan muutto yhteiseen vuokra-asuntoon on asiana viime vuosikymmeninä arkipäiväistynyt, eikä enää herätä vuokranantajissa kielteisiä asenteita yhtä usein kuin vielä esimerkiksi 1990-luvulla. Asiaa analysoi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogikirjoituksessaan.
- Vielä 90-luvulla samaa sukupuolta oleva pariskunta asunnonhakijoina herätti usein vuokranantajissa hämmentyneitä tunteita ja synnytti kautta rantain esitettyjä kysymyksiä, joissa kiertoilmauksilla pyrittiin selvittämään suhteen luonnetta, kirjoittaa Metsola.
Helsingin Sanomille Metsola kertoo, että 1990-luvulla seksuaalinen suuntautuminen saattoi vaikuttaa asunnon saamiseen. Metsola kuitenkin arvelee kirjoituksessaan, etteivät vuokranantajat ennenkään toimineet tietoisen syrjivästi. Sen sijaan nämä eivät osanneet suhtautua itselleen hämmentävään asiaan.
- Nykyään asialla ei useimmissa tapauksissa tunnu olevan enää mitään merkitystä. Hieman byrokraattisesti nimetty rekisteröity parisuhdekin rinnastuu asuntomarkkinoiden arjessa jo hyvin pitkälti avioliittoon, kirjoittaa Metsola.
Metsola arvioi, että yhä vielä etenkin vanhemmilla vuokranantajilla on sultateltavaa joidenkin "elämäntiltanteen hahmottamisessa", esimerkiksi kahden äidin ja näiden lapsien kohdalla. Metsola nostaa myös eron asuinpaikasta - asuuko suuressa kaupungissa vai ei. Paikkakunnan koon pienentyessä vuokra-asuntomarkkinoiden tasa-arvo heikkenee.
Metsolan mukaan osa asunnonhakijoista kertoo seksuaalisesta suuntautumisestaan ja tilanteestaan oma-aloitteisesti, vaikka asia ei vuokranantajalle kuulu. Metsolan käsityksen mukaan syrjimisen sijaan suurin osa vuokranantajista haluaa nykyisin paremminkin osoittaa juuri päinvastaista.
- Niin perustavanlaatuinen asenteiden muutos on tapahtunut, että seksuaaliseen vähemmistöön kuuluminen saattaa jossain tilanteessa olla jopa kilpailuetu vuokra-markkinoilla, väittää Metsola.
- Vuokramarkkinoiden ammattilaisten tehtävä on pyrkiä edesauttamaan sitä, että ketään ei vuokramarkkinoilla sukupuolisen suuntautumisen perusteella syrjitä, mutta ei myöskään suosita. Siitä aidossa tasa-arvossa on kysymys, kirjoittaa Metsola.
Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo Helsingin Sanomille, ettei ole kuullut kenenkään jääneen asunnotta seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, joskin vuokranantajien suhtautumistavoista on avauduttu yhdistykselle.
Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo sanoo Helsingin Sanomille pitävänsä Metsolan keskustelunavausta tärkeänä. Salo arvioi tilanteen parantuneen, mutta muistuttaa, että ongelmia on edelleen.
- Yleensähän sitä ei sanota suoraan, joten on vaikea tietää, miksi asunto jää saamatta, sanoo Salo Helsingin Sanomille.
Vuokraturva: Lesbo- ja homoparien asema vuokramarkkinoilla helpottanut
HS: Vuokraturva: Seksuaalivähemmistöjen asema asunnonhaussa on parantunut