Psyken Kellarissa Kalevankadulla

  • Teema
  • Historia
  • -

Lassi Valve muistelee:

Muistan hyvin ensimmäisen käyntini Psyken kellarissa Kalevankadulla. Käteeni oli osunut Hymy-lehden numero, jossa kerrottiin synnillisistä homotansseista ravintola Luccissa Malminrinteellä. Pelkkä jutun lukeminen sai stondaamaan. Artikkelissa taidettiin myös mainita 96-lehti, josta en koskaan ollut kuullutkaan. Kiertelin aika monta kertaa R-kioskin ympäri, ennen kuin rohkenin menemään ostamaan julkaisun. Ja siellähän viimeisillä sivuilla oli kontaki-ilmoituksia. Vastasin ja päädyin ensimmäisille miestreffeilleni Makkaratalon luokse Keskuskadun ja Kaivokadun kulmaan. Ensimmäinen poikaystäväni Kisu veikin minut lokakuun 13 päivänä 1970 suoraan Psyken kellariin Kalevankadulle (Muistan päivän hyvin, koska Psyken puhelinpalvelija vietti syntymäpäiväänsä tällöin.) Kellarissa oli kahvi- ja pullamyyntiä. Martti Petäjäjärvi oli silloin muistaakseni paikalla. Psykestä siirryimme ravintola Nautilukseen Hietalahden- ja Lönnrotinkadun kulmaan. Siellä alueen homppelit viettivät viikonloppuja ainakin 70-luvun puoliväliin. Laila Kinnunenkin taisi kerran laulaa ravintolan kabinetissa pöydän alla (surullista).

Itse hoidin Psyken kahvilaa joskus kesällä 1971.

Psyke piti vuosikokouksensa joko vuonna 1971 ja 1972 Koiton salissa Simonkadulla Heikki Päivökkeen johdolla. Silloin oli jo tiedossa homoseksuaalisuuden dekriminalisoiminen, mutta tiedettiin myös surullisenkuuluisan kehotuspykälän tulemisesta samaan aikaan voimaan. HP taisi ennen tätä kokousta manipuloida jonkinlaisen opposition Martti Petäjäjärveä vastaan. Itsekin allekirjoitin lapsellisuuttani kirjelmän – asia, jota olen kyllä katunut myöhemmin. HP onnistuikin savustamaan Martin Psykestä.

Psykessä kävi eräs huomiota kaivannut Eeva. Useammin kuin kerran hän yritti hypätä talon kolmannen tai neljännen kerroksen tuuletusparvekkeelta pihalle. Kerran minä ja sen aikainen poikaystäväni Unski (mielisairaanhoitaja) pidimme Eevaa käsistä kiinni hänen roikkuessaan parvekkeen ulkopuolella. (Useimmat muut kellarissa oleskelleet pakenivat paikalta kuin kanalauma.)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joku naapurin akka huusi ikkunasta ”Sellaista elämää kun vietätte...” Taisin vastata ”Pkeleen fasisti!” Toinen naapuri tarjoutui kuitenkin kutsumaan luokseen juomaan kahvia. Taisimme kuitenkin viedä Eevan Hesperiaan.

Psyke tai Sirkka Vähä-Aho järjesti tansseja ainakin Senaattori-klubissa Ratakadulla, Vanhalla Polilla ja Keilahallin ravintolassa Ruusulankadulla. Myöskin Bottan yläkerran juhlasalissa oli tanssit.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!