Siihen aikaan kun homopaikkojen osoitteita etsittiin kohderyhmille painetuista kaupunkioppaista Länsi-Berliinissä katu Keithstrasse oli selektiivisesti hyvinkin tunnettu. Tavalliselle länsiberliiniläiselle ja yleismatkailijalle katu oli mitäänsanomaton.
80-luvun puoliväliin saakka Keithstrassella toimi silloisen Länsi-Berliinin kai tunnetuin homosauna. Talo purettiin aikaa sitten ja nyt tontilla on IKK-sairaskassa.
Mutta se aasinsilta Suomeen. Nimi Keithstrasse viittaa Preussin puolustuksessa ansioituneeseen marsalkkaan, saksalaiselta nimeltään Jakob Keithiin (k 1758). Mies tunnetaan myös nimellä James Keith, syntyjään skotti. Ennen Preussin leipiin tuloaan Keith oli ollut Venäjän palveluksessa ja siitä roolista löytyy myös yhteys Suomeen: Keith osallistui taisteluihin Ruotsia vastaan Lappeenrannan seudulla, pikkuvihan aikana. Taistelu käytiin 1741 ja oli pikkuvihan verisin. Venäjä voitti, Keithin noste voimistui - ja raja siirtyi lopulta Kymijoelle.
Kotimaastaan Britanniasta Keith oli joutunut pakenemaan jo 1719, oltuaan jakobiittikapinassa väärällä puolella. Venäjällä Keith nousi sitten Ukrainan kuvernööriksi. Onni siellä kääntyi kuitenkin. Tsaaritar Anna oli pitänyt Keithista ja sekin oli vaikuttanut urakehitykseen. Keith lähtikin Venäjältä ja meni Fredrik II:n puheille. Tämä otti kokeneen sotilaan oitis palvelukseen ja nimitti hänet suoraan marsalkaksi.
Keithstrassella ei liene mainittua saunaa pitempää homohistoriaa. Ellei siksi nyt sitten lueta sitä, että Fredrik II tykästyi heti työnhakijaan. Pikarekryn perusteet olivat kyllä varmaankin Keithin suurissa sotilaallisissa ansioissa, tuon marsalkan suuntautumista voisi pohtia vain perusteellisin arkistoselvityksin.
Nykyisin Keithstrasse ei kuulu Wittenbergplatzin lähipiirin leimalliseen homoalueeseen. Toista päätä (sitä entistä saunapaikkaa) leimaavat hallinto- ja järjestöpuolen talot, mm monen ammattiliiton yhteinen talo. Toinen pää on jo Landwehrkanalin rantojen kallista asutusaluetta. Suuria maamerkkejä ovat viereisen Budapester Strassen varrella Hotelli Intercontinental ja muuan sairaala.
Entä se muinoinen sauna? Infektiopaniikki iski sinne rajusti 1983 - ja paikka sinnitteli pari vuotta, kuitenkin jopa laajensikin. Kilpailukin ahdisti: 80-luvun alussa pari korttelia ylemmäksi oli muuttanut Apollo Mönkerbrücken aseman tienoilta ja toisaalta Kurfürstenstrassea hieman alaspäin oli avattu toinenkin paikka. Ja siinä kilpailussa Keithstrasse jäi jalkoihin.
Vielä Lappeenrannan sankarista. Hän kuoli taisteluvammoihin Itävaltaa vastaan käydyssä sodassa 1758 ja kenttähautavaiheen jälkeen hänet siirrettiin Potsdamin varuskuntakirkkoon. Melkein 200 vuoden kuluttua oltiin sitten tilanteessa, että DDR ei halunnut kirkkoa pommitusvaurioista kunnostaa, vaan rakennus purettiin. Kaikki kryptaan haudatut parisataa upseeria ja aatelismiestä rahdattiin Stahnsdorfin hautausmaalle ja sinne siis päätyi myös marsalkka Keith, Lappeenrannan sankari - noin Venäjältä nähtynä.