Meikkaus

  • Teema
  • Camillen ihonhoitovinkit
  • Mikko Kivinen

Rakkaat lukijani, tämä osio sisältää pääaiheemme, eli meikkivinkit. Jos olet vakavasti ajattelemassa meikkauksen aloittamista tai muutenkin haet lisää pohjaa jo opittuihin taitoihin etkä lue näitä sivuja vain huviksesi, muista, että nämä sivut ovat kaikki osuudet mukaan laskettuna kokonaisuus. Jos et tähän mennessä ole käynyt lukemassa ihonhoito-osuutta, nyt on sen aika. Lue se ja tutustu huolella sen tietoihin ja jatka sitten eteenpäin tässä osiossa. Meikkivoiteeseen tai muuhun sellaisiin ei kosketa ennen kunnon puhdistusta ja kosteutusta. Se on perusta, jolta lähdetään liikkeelle ja ilman sitä meikki rasittaa kohtuuttomasti ihoa.

Miksi ihminen käyttää meikkiä? Entäs miksi mies käyttäisi meikkiä? Eikö se ole naisten hommaa? - Ei. Meikkaus ei suinkaan ole vain naisten hommaa. Tietysti nykyinen heteromiesten ajatusmaailma sen kieltää, mutta kuka siitä taas välittää? Minua on monesti yritetty kyseenalaistaa meikin käytöstä, etten olisi tyytyväinen itseeni tai jotain muuta sellaista. Kyse ei ole siitä. En ole myöskään transihminen tai Drag-artisti vaikka meikkiä käytänkin. Meikillä voit saada paljon aikaan mitä tulee ensivaikutelmaan uusia ihmisiä tavatessa.

Otetaanpa esimerkki. Olet ollut edellisen illan juhlimassa. Näytät väsyneeltä, silmänalusesi ovat tummat ja kasvosi ovat kalpeat. Sinulla on töissä heti aamusta tärkeä palaveri taikka asiakastapaaminen tai olet muuten vain asiakaspalvelussa. Miten voisit vakuuttaa ketään yhtään mistään jos näytät siltä kuin olisit valvonut vuoden? Toisilla tähän ei ole tarvetta työn tai muun sellaisen puolesta ja toisilla ei ole halua tehdä ulkonäölleen mitään. Se on täysin OK. Ensivaikutelmaa ei tehdä vain ulkonäöllä, mutta sillä on paljon merkitystä, hyväksyt sen tahi et.

Meikki on illuusio. Ei ole olemassa rumaa ihmistä - kaikki eivät vain tiedä, miten saada esiin kauneimmat puolensa ja piirteensä. Myös muotilehtien mallit ja TV:ssä näkyvät julkkikset saattavat näyttää tavallisilta ja jopa mitäänsanomattomilta ilman meikkiä.


Miehen meikki - pohjameikki

Pohjameikiksi kutsutaan ihon epätasaisuuksia, näppylöitä ja suurempia värieroja peittävää kerrosta, joka muodostuu yleensä meikkivoiteesta, peiteväristä, puuterista ja mahdollisesti korostuksista ja varjostuksista. Pohjameikillä voidaan myös tummentaa, vaalentaa tai kirkastaa ihonväriä. Naisille tai esimerkiksi draq queeneille tämän jälkeen lisätään muutakin meikkiä, mutta miehille pohjameikki useimmiten riittää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joissain tilanteissa miehillekin voidaan käyttää hieman ripsiväriä ja kajalia tai rajauskynää tuomaan silmiä ja kulmia esille. Enempää näkyvää meikkiä en suosittelisi käytettävän, jos on kysymys miehelle tehtävästä meikistä. Suurimmalle osalle tämäkään ei ole tarpeellista ja, jos meikin ei haluta näkyvän ollenkaan, nämä kohdat jätetään kokonaan pois. Sen takia tässä osiossa keskitynkin kertomaan vain siitä, miten miehelle tehdään ns. perusmeikki.

1. Meikkivoide

Meikkivoide on ensimmäinen osuus pohjameikistä, jolla peitetään suurimmat epätasaisuudet ihossa. Hyvin levitetty meikkivoide on kuin toinen iho: tasoittava, peittävä, kuulas, mutta ei paksu. Meikkivoiteita on olemassa yhtä monen tyyppisiä kuin on ihojakin ja jokaisella voiteella on omat ominaisuutensa. Jotkin ohuet ja nestemäiset meikkivoiteet esimerkiksi eivät tarvitse puuteria, kun taas toisten kanssa se on välttämätön. Toinen merkki sopii toiselle ja toinen toiselle. Sen takia en puhu tietyistä merkeistä tai tuotteista tässä. Kerron yleisiä tietoja ja vinkkejä millaisia voiteita on olemassa ja miten valinta kannattaa suorittaa. Jos olet kuitenkin epävarma millainen meikki pitäisi ostaa, kysy reippaasti myyjältä. He ovat kaupassa sitä varten.

Meikkivoidetyyppien ominaisuudet

Meikkivoiteet jaetaan kolmeen päätyyppiin: nestemäiseen, voidemaiseen ja kakkumaiseen. Yleensä meikkivoiteen peittävyys riippuu siitä, kuinka "juoksevaa" se on. Voidemainen on peittävämpää kuin nestemäinen ja niin edelleen. Rasvaiselle iholle nestemäinen voide sopii yleensä parhaiten, koska se sisältää yleensä vähemmän öljyjä itsessään, kun taas voidemaiset ja kakkumaiset ovat monesti pelkästään rasvaliukoisia. Nestemäinen ja vahamainen meikkivoide sopivat kaikille ihotyypeille.

Nestemäinen meikkivoide - kevyesti peittävä, peittävä tai omaa väriä tasoittava. Voi kuivuessaan muuttua paljon tummemmaksi riippuen kuinka paljon vettä voide sisältää. Laadukkaan meikkivoiteen väri ei yleensä muutu sen kuivuessa. Oikeaa väriä etsiessä kannattaa antaa voiteen kuivaa kunnolla testauksen yhteydessä, jotta lopullinen väri saadaan selville. Ei aina tarvitse puuterointia, koska tulos on jo valmiiksi mattamainen. Levitetään iholle joko sormin tai kuivalla meikkisienellä vetoliikkein. Mitä huokoisempi sieni on, sitä enemmän se imee voidetta itseensä.

Voidemainen meikkivoide - peittävä ja puolipeittävä. Etuna nestemäiseen nähden on levittyvyys: ennen kuivumista on enemmän työskentelyaikaa. Kuivuessa ei tapahdu suuria värimuutoksia. Suositellaan varsinkin kuivaihoisille. Voidemainen meikkivoide tarvitsee aina puuterin, jolla se kiinnitetään ja jolla poistetaan kiilto. Levityksessä käytetään meikkisientä kuivana tai nihkeänä. Levitetään vetoliikkein.

Kiinteä, vahamainen meikkivoide - voiteista paksuin ja kiintein. Värimuutosta ei tapahdu iholla eikä voide "kuivu". Tämän takia tarvitaankin laaja väriskaala oikeaa väriä etsiessä. Levitystuloksesta tulee peittävä, vedenkestävä eikä ihon oma väri kuulla läpi. Vaativien olosuhteiden meikkivoide. Yleensä puuterointi on tarpeellinen, koska se kiinnittää ja viimeistelee meikin ja poistaa kiillon. Levitettäessä ohut tulos saadaan kostealla meikkisienellä vetoliikkein ja paksumpi, peittävämpi varovasti "töpöttelemällä" (painelemalla).

Kakkumainen meikkivoide - Sisältää meikkivoiteen ja puuterin, joten ei tarvitse erillistä puuterointia. Erittäin peittävä, nopea käyttää ja helppo korjailla. Näyttelijät ja esiintyvät artistit käyttävät usein kakkumaisia meikkivoiteita, koska se kestää vaativia oloja ja soveltuu kokovartalomeikkiin.

Puuterimainen ja puuteri-voidetyyppinen meikkivoide - Sisältää yleensä meikkivoiteen ja puuterin, joten ei tarvitse erillistä puuterointia. Nopeita käyttää, sopivia korjailuun (ts. kakkosmeikki). Ei sovellu yleensä kuivalle iholle. Levitetään yleensä pakkauksessa olevalla sienellä.

Meikkivoiteen valinta

Meikkivoidetta valittaessa on otettava huomioon monta asiaa, kuten: ihon pinta, kunto, väri ja ihotyyppi. Iholla saattaa olla isot huokoset, arpia, näppylöitä ja värivirheitä. Lisäksi täytyy ottaa myös huomioon, mihin tarkoitukseen meikki tehdään. Meikkivoiteen tyyppi valitaan siis riippuen kuinka voimakkaasti haluat peittää ihon epätasaisuuksia ja värieroja ja kuinka paljon meikin täytyy kestää.

Eräs tärkeimmistä huomioonotettavista asioista meikkivoiteen hankinnassa on oikean värin valinta. Meikkivoiteen kuuluisi olla suunnilleen oman ihon värinen. Väriä valittaessa otetaan huomioon koko ihoalue: kasvot, kaula, niska ja jopa käsivarret. Eri ihokohtien värierojen ei pidä antaa vaikuttaa päätökseen vaan yleissävy ratkaisee.

Valintaa tehtäessä ulkomuistia tai värikarttaa ei kannata pitää luotettavana vaan tuotetta testataan jo kaupassa. Tavallisesti paras alue, jonne voide kannattaisi testata, olisi kaula tai leuan alue, mutta koska testerit kaupoissa käyvät usein monen ihmisen käsissä, on hygieenisempää kuitenkin kokeilla meikkivoide kämmenselkään. Jos väri sopii siihen, se yleensä sopii kasvoihinkin.

Jos oikeaa väriä ei tahdo löytyä tai jos jollekin ihon kohdalle tarvitaan peittävämpää tulosta kuin toiselle, eri voiteita ja voidetyyppejä voidaan myös sekoittaa keskenään. Yksinkertaisin vaihtoehto on kuitenkin etsiä yksi voide joka on lähinnä omaa väriä.

Meikkivoiteen levitykseen tarvittavat välineet

Meikkivoiteen levitykseen käytetään meikkisientä tai joissain tapauksissa sivellintä.

Sieniä löytyy monentyyppisiä ja mallisia. Monesti sienen materiaali ja huokoisuus vaikuttavat paljon lopputulokseen. Pienihuokoisella sienellä saat yleensä siistin ja hyvän tuloksen. Kulmikas meikkisieni, joka on muodoltaan suorakulmainen kolmio, on ehkä toimivin ja helpoin malli. Pisimmällä sivulla levitetään voide ja lyhyimmällä ohennetaan ja siistitään.

Nestemäisiä meikkivoiteita levitettäessä kannattaa varoa liikaa painamista, jottei kaikki voide imeydy sieneen. Levitystulosta voi säädellä myös sienen kosteuden avulla. Kostealla sienellä saadaan ohut, kuulakas ja luonnollinen tulos.

Meikkisienellä syntyy aina siisti, nopea ja kestävä tulos, olipa voide ohut tai paksu.

Meikkisieniä
Meikkivoiteen levitys

Nestemäistä meikkivoidetta tai muuta putkilossa olevaa voidetta käytettäessä otetaan levitystä varten pieni nokare voidetta kerrallaan joko kämmenselälle tai meikkipaletille. Erillisiä meikkipaletteja voi ostaa kosmetiikkaliikkeistä, mutta esimerkiksi jokin vanha tarpeeton CD-levykin kelpaa varsin hyvin paletiksi. Tämän jälkeen voidetta otetaan ohuelti meikkisienellä ja levitetään kasvoille. Purkissa olevia kiinteämpiä voiteita voi ottaa suoraan purkista sienellä. On kuitenkin varottava, ettei sieneen tule liian suurta määrää voidetta kerrallaan.

Levitys aloitetaan kasvojen keskiosasta silmien alapuolelta kohti kasvojen ulkoreunoja, poskia, nenää ja leukaa. Viimeisenä voide levitetään otsalle. Myöskään kaulan aluetta ei pidä unohtaa, jos meikkivoiteen väri poikkeaa vähänkään omasta ihonväristä tai jos tarvitaan ihon kauttaaltaan peittävää kerrosta. Kannattaa tosin muistaa, että liika väri leuan alla saattaa sotkea vaatteet.

Ensimmäisenä peitetään häiritsevät ihovirheet. Näin vältytään kasaamasta voidetta paikkoihin, joihin sitä ei tarvita paljon. Liian paksu kerros tuo silmäpussit, rypyt ja juonteet esiin. Kun koko voide on levitetty kertaalleen koko kasvojen alueelle, peitetään vielä mahdolliset näkyvät ongelmakohdat toisella kerroksella. Taputtele ihoa sienellä, kunnes tulos on kuulakas. Jos voidetta on liikaa, voit poistaa osan siitä sienen puhtaalla puolella.

Jos ihossa on kohtia, joihin tavallinen meikkivoide ei riitä, käytetään ennen tavallisen voiteen levitystä peiteväriä peittämään ongelmakohdat.


2. Peitevärit - Tummat silmänaluset, näppylät ja juonteet

"Silmät ovat sielun peili" sanotaan, mutta mitä jos silmien ympärys näyttää siltä kuin olisit valvonut viimeiset pari vuotta? Tummat silmänaluset korostavat silmiä voimakkaasti, mutta lopputulos on yleensä erittäin väsyneen näköinen ilme. Meikatessa onkin tärkeää, että tummat silmänympärykset ja muut ihovirheet peitetään niin sanotuilla peiteväreillä, koska voimakkaan tummiin silmänalusiin ei tehoa pelkkä meikkivoide. Peitevoiteissa on pigmenttiä paljon enemmän kuin meikkivoiteessa ja ne pystyvät "antamaan valoa" peitettäviin kohtiin.

Peitevärejä löytyy monen muotoisina: voidenappina, puikkona, purkissa, kynänä jne. Peitevärin peittävyys riippuu paljon sen kiinteydestä. Kun peitevärissä on käytetty paljon vahaa, se on paljon kiinteämpää ja peittävämpää kuin voidemainen. Peitevoiteen värin kuuluu olla hieman vaaleampi kuin meikkivoide tai aivan sen värinen.

Peitevoidetta käytetään vain kasvojen niihin pieniin osiin, jotka tarvitsevat voimakkaampaa peittoa. Tummat silmänaluset, näppylät ja juonteet ovat kohtia, joihin peiteväriä voidaan käyttää, jotta ne eivät näkyisi niin voimakkaasti.

Peitevärin levitys tehdään sormella tai litteällä siveltimellä. Esimerkiksi tummien silmänalusten peittämiseen toimii erittäin hyvin voidenappina saatava peitevoide, jota levitetään sormella kevyt kerros silmien ympärille ennen tavallisen meikkivoiteen levitystä. Peitepuikko taas on hyvä näppylöiden peittämiseen.

Toiset suosittelevat paljon myös valokynää tällaisiin tilanteisiin. Valokynä onkin tarkoitettu myös silmien ympäryksiin, mutta kokemukseni mukaan valokynällä ei kuitenkaan pysty peittämään voimakkaan tummia silmänalusia. Se vain hieman vaalentaa niitä. Valokynä ei myöskään sovellu silloin jos tehdään voimakas pohjameikki vaan se on lähinnä käytettäväksi hyvin kevyen meikin kanssa.


3. Puuteri

Puuteri on se osuus pohjameikistä, jolla muu meikki kiinnitetään paikalleen. Puuteri vie myös ihon kiiltoa pois ja tasoittaa ihoa. Joillakin saattaa olla käsitys, että puuteri tukkisi ihohuokosia, mutta se on lähinnä vanha käsitys. Nykyajan puuterit ovat erittäin hienojakoisia ja imevät itseensä hyvin hikeä ja rasvaa. Ne ovat jopa yhdeksänkymmentä prosenttisesti talkkia. Kaikkien meikkivoiteiden kanssa ei tarvita puuteria, mutta, jos meikkaustuloksesta halutaan hiemankaan peittävämpi, joudutaan suurempi voidemäärä joka tapauksessa kiinnittämään puuterilla.

Eri puuterityypit

Irtopuuteri

Irtopuuteri on paras ja välttämättömin vaihtoehto meikatessa. Se kiinnittää meikin ja poistaa liiallisen kiillon iholta. Irtopuuteri luo myös erittäin hyvän pohjan muiden puuterimaisten meikkien levitykseen.

Irtopuuterin kannattaa olla väritöntä tai aivan meikkivoiteen väristä. Täysin väritön irtopuuteri, joka sopii jokaiseen ihonväriin ja voiteeseen, sopii parhaiten. Väriä antava puuteri taas valitaan ihonvärin tai meikkivoiteen mukaan. Puuteri ei saa olla liian tumma taikka liian vaalea.

Irtopuutereissakin on paljon eroja. Toiset sisältävät kosteutta ja toiset ovat pölymäisen ohuita. Perussääntönä voidaan pitää, että mitä hienojakoisempaa puuteri on, sen pysyvämmän ja tasaisemman tuloksen sillä saa.

Puristepuuterit (Kivi- eli kiinteät puuterit)

Puristepuuterit muodostuvat yleensä samoista aineista kuin irtopuuterit. Kun puuteri puristetaan kakkumaiseksi, hiukkaset tarttuvat toisiinsa eikä levitystuloksesta saada yhtä tasaista tai hienojakoista kuin irtopuuterilla.

Jos puristepuutereita käytetään meikin kiinnitykseen, tuloksesta tulee helposti paksu ja tukkoinen. Puristepuuteri sopiikin paremmin ns. kakkosmeikiksi, jota käytetään vain meikin korjailuun.

Puuterointiin tarvittavat välineet

Paras väline puuterin levitykseen on samettimainen puuterityyny, johon otetaan puuteria vähän kerrallaan kädeltä hienoisella pyöräytysliikkeellä ja levitetään taputtelemalla iholle. Vaikeapääsyisiin kohtiin ihossa, kuten silmänympärysten sisäosiin voidaan käyttää kuivaa ja kulmikasta meikkisientä puuterin levitykseen.

Puuterityynyn pidät parhaiten siistinä ja hyväkuntoisena pesemällä sen silloin tällöin esimerkiksi tavallisella hiustenpesuaineella. Pesun jälkeen tyyny huuhdellaan kunnolla ja laitettaan kuivumaan.

Puristepuutereiden levitykseen käytetään yleensä pakkauksessa mukana tulevaan tyynyä.

Puuterisivellin ei ole paras mahdollinen työväline puuterin levitykseen, koska sillä tulee helposti naarmuuntunut ja sotkuinen tulos. Se on myös hankala käyttää ilman, että vaatteet eivät sotkeudu.

Puuterointi

Puuterointi aloitetaan leuasta ja edetään ylöspäin kohti otsaa. Näin varmistetaan, ettei puuteria tartu liikaa mahdollisiin ryppyihin ja juonteisiin. Puuteri levitetään taputtelemalla, ei koskaan hankaamalla, muuten meikkivoide tarttuu puuterityynyyn. Kulmakarvat ja silmäluomet vaativat erityistä huomiota puuterin levityksessä ja ne puuteroidaankin viimeisenä.


4. Korostukset ja varjostukset

Korostukset ja varjostukset ovat tapa elävöittää kasvojen muotoa ja saada kasvot entistä kolmiulotteisemmiksi.

Korostuksella pystytään tuomaan kasvojen muoto paremmin esiin, korostamaan poskipäitä, kaventamaan nenää ja tuomaan esiin kohtia kasvoissa, jotka muuten ehkä jäisivät tasaisen meikkikerroksen takia huomaamattomiksi. Varjostuksilla taas voidaan viedä huomiota pois ei-halutuista kohdista ja tuoda paremmin kasvojen muotoa esiin. Korostuksia voidaan käyttää aina haluttaessa, mutta varjostukset sopivat vain iltavalaistukseen, koska päivänvalo paljastaa varjostukset armotta.

Korostus- ja varjostusvärejä on puuterimaisina, nestemäisinä tai voidemaisina. Korostusväri on kahdesta kolmeen astetta vaaleampaa kuin meikkivoide ja varjostusväri taas kahdesta kolmeen astetta tummempaa.

Monesti sen, missä meikkauksen vaiheessa korostukset ja varjostukset levitetään, ratkaisee minkä tyyppinen korostus- ja varjostusväri on. Perussääntönä: voidemaista voiteelle ja puuterimaista puuterille. Eli, jos sinulla on esimerkiksi voidemainen korostusväri, se levitetään yleensä heti ennen tai jälkeen meikkivoiteen levittämistä, kun taas puuterimainen väri levitetään yleensä puuterin levityksen jälkeen.

Korostusta voidaan laittaa poskiluulle, leuankärkeen ja otsalle. Varjostuksia taas voidaan laittaa poskiluun alle, nenän pieleen ja ohimoille kaventavan ja syventävän vaikutuksen saamiseksi.


Pohjameikin työjärjestys:

  1. Kädet pestään ennen työhön ryhtymistä.
  2. Puhdistetaan, kosteutetaan ja suojataan iho. (ks. Ihonhoito)
  3. Peitetään häiritsevät kohdat ihossa peitevärillä. (tummat silmänaluset, näppylät, arvet jne)
  4. Levitetään meikkivoide.
  5. Levitetään mahdolliset voidemaiset korostukset ja varjostukset.
  6. Puuteroidaan.
  7. Tehdään mahdolliset puuterimaiset varjostukset ja korostukset.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!