English National Opera aloittaa näytäntökautensa 2005-2006 lesborakkautta käsittelevällä uudella oopperalla

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Lesborakkaus, intohimo ja mustasukkaisuus - tässä uuden oopperan aihe, kaikki laulajat ovat naisia. English National Opera aikoo avata 2005-2006 näytäntökautensa tällä uudella oopperalla, The Bitter Tears of Petra von Kant. Ooppera saa kantaesityksensä syyskuussa 2005, ja sen säveltää Irlannin suosituin säveltäjä Gerald Barry. Oopperan teksti perustuu saksalaisen Rainer Werner Fassbinderin samannimiseen näytelmään, josta tämä kirjailija-näyttelijä teki elokuvan vuonna 1972.

English National Operan taiteellinen johtaja ja pääjohtaja Seán Doran tarkoittaa tämän oopperan olevan hänen valtakautensa merkittävä alku, kyseinen näytäntökausi on ensimmäinen täysin hänen suunnittelemansa.
"Sillä, että laitamme uuden teoksen näytäntökauden alkuun, haluamme kauden alkavan merkitsevästi, ja sen olevan ikäänkuin iskulauseena yleisöllemme," hän sanoi.

Seán Doran on myöskin sitoutunut tuomaan näyttämölle vähintään kaksi uutta teosta näytäntökautta kohden, ovat ne sitten English National Operan tilausteoksia tai ei. (Kolme viidestä uuden The Bitter Tears of Petra von Kant -oopperan näytöksestä on tilannut Irlannin yleisradioyhtiö RTE, ja neuvottelut ovat käynnissä josko ENO muodollisesti tilaisi loput kaksi näytöstä).

The Bitter Tears of Petra von Kant on kertomus pakkomielteisestä muotisuunnittelijasta Petra von Kantista joka asuu yhdessä hiljaisen, oudon ja vahtivan palvelijattarensa Marlenen (tämä ei ole laulurooli Barryn oopperassa) kanssa.
Petran luona vierailee ystävä, Sidonie von Grasenabb, joka tutustuttaa hänet selvästikin hyvin naiiviin nuoreen naiseen Katriniin. Petra pyytää Katrinin olemaan mallina hänelle, vähitellen Katrinista tulee Petralle pakkomielle ja valtataistelu kahden naisen välillä tulee koko aika yhä kieroutuneemmaksi ja sadistisemmaksi.

"The Bitter Tears of Petra von Kant on rakkaustarina: ekstaattinen, liikuttava, mukaansatempaava, pakkomielteinen, hauska, sydäntäsärkevä, täynnä hellyyttä, katkeruutta, mustasukkaisuutta, sääliä. Se on yksi Fassbinderin voimakkaimmista näytelmistä ja elokuvista," 52-vuotias
säveltäjä toteaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

"Näytelmä on mestariteos - siinä ei ole yksinkertaisesti mitään liikaa," hän sanoi. "Se kattaa valtavan tunteiden kirjon missä ajassa tahansa," hän jatkaa.

Barry on päättänyt muuntaa Fassbinderin näytelmän jokaisen sanan musiikiksi, hyvin epätavallinen päätös, sillä yleensä näytelmistä tehdyt libretot vaativat paljon muokkausta ja lyhentämistä. Tästä viisinäytöksisestä oopperasta tulee noin 2,5 tuntia pitkä. Barry myös viittaa tunnettuun edeltäjään: Debussy'n Pelléas et Mélisande -oopperaan, jossa on käytetty lähes jokainen sana Maeterlinckin alkuperäisestä teoksesta.

Richard Jones joka on ohjannut juuri ENO:n ohjelmistossa olevan Berlioz'n The Trojans oopperan, ja Lady Macbeth of Mtsenskin Covent Gardenissa, ohjaa myös tämän uuden oopperan.

(Lähde: The Guardian, 14.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!