Tuiki tavallisen australialaisrannan rauhaisa idylli on mennyttä, kun vuorovesi yllättää auringonpalvojat ja pakottaa heidät kiusallisen lähelle toisiaan. Omaa tilaansa ja elämäntyyliään ryhtyvät kiivaasti puolustamaan niin ruskettuneet hengenpelastajat, ujo koala-asuinen luonnonsuojelija, kuherruskuukauttaan viettävä pariskunta kuin saksalaiset turistit Helga ja Otto. Rantaetiketin rakoillessa totutun säädyllisyyden alta paljastuvat ihmiset pelkoineen ja haluineen.
Hilpeän absurdi Undertow (Pohjavirta) on suomalais-australialaista uuden ajan musiikkiteatteria. Säveltäjä Elena Kats-Cherninin ja ohjaaja Juha Vanhakartanon kamarioopperassa yhdistyvät ooppera, tanssi, teatteri ja multimedia.
Undertow on Etelä-Australian oopperan, Adelaide Festivalin ja Suomen Kansallisoopperan yhdessä tilaama teos, jonka ensiesitys oli Adelaidessa kesällä 2004. Australialaissalit täyttänyt Undertow nähdään Budapestin Sziget-festivaalilla 10.8. ja Suomen Kansallisoopperassa 17.–19.8.2005.
Juha Vanhakartanon suunnittelema ja ohjaama tragikoominen kamariooppera toteutetaan viiden laulajan, kahden näyttelijän ja yhden tanssijan voimin. Elena Kats-Cherninin värikkään energisessä musiikissa on vaikutteita niin ragtimesta, honky-tonkista, bluesista, saksalaisesta kabareesta kuin venäläisestä mustalaismusiikista. Kahdeksanhenkinen kamariyhtye on koottu suomalaisista muusikoista, ja musiikin johtaa Timothy Sexton. Teksti on australialaisen laulaja-lauluntekijä Andrea Rienitsin käsialaa, ja visualisoinnista vastaa Victoria Lamb. Englanninkielinen esitys tekstitetään suomeksi.
Uzbekistanilaissyntyinen Elena Kats-Chernin on yksi Australian valovoimaisimpia nykysäveltäjiä. Moskovassa, Australiassa ja Saksassa opiskelleen Kats-Cherninin tuotantoon sisältyy elokuva-, tanssi- ja teatterimusiikin sekä orkesteri- ja kamariteosten lisäksi neljä kamarioopperaa: Iphis, Matricide, Mr Barbeque ja Undertow. Elena Kats-Cherninin musiikkia kuultiin Suomessa laajemmin neljä vuotta sitten Musica nova Helsinki -festivaalilla.
Juha Vanhakartano on Suomen Kansallisbaletin entinen tanssija. Hän on ohjannut teatteria ja oopperaa ja tehnyt koreografioita sekä Euroopassa että Australiassa, jossa hän on asunut vuodesta 1996. Suomen Kansallisbaletille Juha Vanhakartano on tehnyt teoksen Nijinsky – Jumalan tanssija (1990) ja Kansallisoopperalle koreografian Paavo Liskin Viimeiset kiusaukset -ohjaukseen (1994). Vanhakartanon ensimmäinen oopperaohjaus oli Claudio Pompilin Touch Wood tasmanialaiselle IHOS-oopperalle 2002.
Undertow (Pohjavirta)
Kansallisoopperan päänäyttämöllä 17.08., 18.08. ja 19.08.2005.
(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 07.06.2005)