Richard Strauss: Die Frau ohne Schatten
©Suomen Kansallisooppera
(Kuvaaja: Heikki Tuuli)
Suomen Kansallisoopperassa saa perjantaina 20.01.2006 ensi-iltansa Richard Straussin myyttinen ooppera Nainen vailla varjoa.
Nainen vailla varjoa eli Die Frau ohne Schatten oli Richard Straussin ja Hugo von Hofmannsthalin neljäs yhteinen ooppera. Elektrasta (1909) alkanut yhteistyö oli aiemmin tuottanut suurmenestyksen Ruusuritari ja yksinäytöksisen oopperan Ariadne auf Naxos (1916).
Nainen vailla varjoa -oopperassa tekijät tavoittelivat jotain aivan uutta, suurta myyttistä oopperaa. Lopputuloksena oli moniselitteisen vertauskuvallinen teos, jonka musiikki on Straussia wagneriaanisimmillaan. Myyttisen aiheen taustalla voi nähdä niin Mozartin oopperan Taikahuilu kuin Tuhannen ja yhden yön tarinat sekä erityisesti Sigmund Freudin ajatukset.
Libretto kertoo keisarinnasta, jolla ei ole lapsia eikä varjoa. Keisari muuttuu kiveksi, jos Keisarinna ei saa varjoa. Hän voisi ottaa varjon värjärin vaimolta, mutta ei lopulta haluakaan sitä toisen onnen hinnalla. Myötätunto tuo lopulta vapautuksen, Keisari ja Keisarinna sekä Värjäri ja hänen vaimonsa saavat taas toisensa.
Oopperan säveltäminen alkoi hiukan ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä 1914 ja teos valmistui syyskuussa 1916, mutta sodanaikaisissa olosuhteissa valtavaa teosta ei olisi voitu esittää, joten se jätettiin odottamaan. Kun Strauss aloitti 1919 Wienin valtionoopperan johtajana, kauden alkua juhlistettiin Die Frau ohne Schattenin ensi-illalla 10.10. Teosta kiitettiin ja pian se nähtiin myös Dresdenissä ja Berliinissä, mutta vaikeutensa vuoksi siitä ei koskaan tullut todella suosittua. Vasta toisen maailmansodan jälkeen oopperasta on tullut kantaohjelmistoa ja nykyisin monet pitävät sitä Straussin merkittävimpänä teoksena.
Suomessa Nainen vailla varjoa on kuultu aiemmin vain konserttiesityksenä, joten kevään 2006 esityksissä Straussin suurooppera saa Suomen ensiesityksensä näyttämötoteutuksena.
Oopperan ohjaa La Cenerentolan toteutuksesta Kansallisoopperassa vastannut Michael Hampe ja lavastaa Parsifalin visualisoinut Hans Schavernoch. Musiikinjohdosta vastaa ylikapellimestari Muhai Tang ja päätehtävissä laulavat Cynthia Makris / Marion Ammann, Raimo Sirkiä / John Treleaven, Livia Budai / Julia Juon, Raimo Laukka / Jukka Rasilainen sekä Kirsi Tiihonen / Taina Piira.
(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 02.01.2006)