Hiphop kohtaa Mozartin Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera ja Glyndebournen ooppera ovat W.A. Mozartin 250-vuotisjuhlien kunniaksi toteuttaneet raja-aitoja ravistelevan produktion. Mozartin klassikko-ooppera Così fan tutten juonta ja teemoja noudatteleva Hip H’opera - School 4 Lovers yhdistää Mozartin kuolemattomat melodiat ennakkoluulottomasti tämän päivän nuorisokulttuuriin, urbaaneihin rytmeihin ja tanssikuvioihin. Tavoitteena on sulattaa yhteen kaksi musiikkityyliä siten, että tuloksena on jotain aivan uutta.

1700-luvulta peräisin oleva ajaton tarina rakkaudesta ja uskollisuudesta muuttuu hiphopin tahdissa katu-uskottavaksi ja humoristiseksi kertomukseksi elämästä tämän päivän suurkaupungissa. Keikalta palaavan bändin manageri Donnie lyö vetoa roudariensa kanssa siitä, että heidän tyttöystävänsä eivät pysy uskollisina pitkään – koska se nyt vain ei naisille ole mahdollista. Miehet keksivät juonen, jonka avulla tyttöjen uskollisuus testataan, ja pian kuvioihin ilmestyykin kaksi salaperäistä ja komeaa leffamogulia…

Hip H’operan on käsikirjoittanut Stephen Plaice ja ohjannut Clare Whistler. Mozartin musiikin uudelleensovituksesta vastaavat hiphop-artisti Charlie ”The Baptist” Parker ja kapellimestari Jonathan Gill. Kansainvälisten solistien joukossa on sekä rap-artisteja että nuoren polven oopperalaulajia. Suomalaista osaamista edustaa tenori Ville Salonen, ja keskushahmo Donnien roolissa häärii britti-MC Paradise. Lavalla musisoi Helsingin Konservatorion orkesteri Helsinki Concordia, ja hiphop-soundeista vastaavat Charlie ”The Baptist” Parker ja suomalainen DJ Sebastian.

Oman huiman energiansa graffitien peittämälle näyttämölle tuo ryhmä nuoria suomalaistanssijoita. Yhteensä neljäkymmentä 15–20-vuotiasta tanssijaa valittiin produktioon marraskuussa koetanssin perusteella, ja ryhmän harjoitukset käynnistyivät tammikuussa. Nuorisoryhmän valmennuksesta ja koreografiasta vastaavat Teemu Korjuslommi, Virpi Kurki ja Osku Heiskanen StepUp Show Schoolista.

Yli 14-vuotiaille suunnattu Hip H’opera – School 4 Lovers sai ensi-iltansa Glyndebournessa maaliskuussa, ja Helsingissä se nähdään 5. ja 7. kesäkuuta. Liput maksavat koululaisille ja opiskelijoille 10-12,50 euroa ja aikuisille 20-25 euroa. Suomalaisnuorten kanssa toteutettu esitys nähdään 10.6. myös Tallinnassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hip H’operan ensi-ilta Glyndebournessa sai innostuneen vastaanoton. The Independent kertoi arviossaan, että teini-ikäinen yleisö ei joutunut pettymään: ”He olivat innoissaan tanssikohtauksista, ja yhtä lailla hetkistä jolloin aito, täysiverinen Mozart pääsi esiin.”

”Produktion onnistumista todistaa se, että teos sai Così fan tutten herkkyydestä, kiihkosta ja tuskasta enemmän irti kuin oikeastaan ainutkaan näkemäni Così. [-] Charlie ”The Baptist” Parkerin ja Jonathan Gillin luomien musiikillisten metamorfoosien mestarillisuus on hämmästyttävää, välillä suorastaan henkeäsalpaavaa. Nykyaikaistetun tarinan innoittamana Stephen Plaice on kirjoittanut tekstin, josta Mozartkin olisi ollut hyvillään”, kirjoitti puolestaan The Times.


Lisätietoja Hip H’operasta löytyy produktion virallisilta nettisivuilta.

Hip H’opera – School 4 Lovers

Aihe ja konsepti - Markus Kosuch
Käsikirjoitus - Stephen Plaice
Ohjaus - Clare Whistler
Musiikinjohto - Jonathan Gill
Musiikin sovitus - Charlie “The Baptist” Parker, Jonathan Gill
Lavastus ja valaistus - Robin Carter
Äänisuunnittelu - Petri Peltovako
Nuorisoryhmän valmennus ja koreografia - Teemu Korjuslommi, Virpi Kurki, Osku Heiskanen/StepUp Show School
Draamavalmennus - Erja Alander


Henkilöt:
Freddie - Ville Salonen
Liam - Marvin Springer
Donnie - Paradise
Gigi - Jessica Walker
Bella - Christine Gelder
Despina - Natasha Seale

Helsinki Concordia -orkesteri, valmennus Jani Sivén

Suomen Kansallisoopperan päänäyttämöllä 05. ja 07.06.2006 klo 19.00
Liput 10 / 12,50 e (koululaiset ja opiskelijat), 20 / 25 e (aikuiset)

Tallinnan Estonia-teatterissa 10.06.2006 klo 19.00
Liput 40-140 kruunua


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 06.04.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!