Uusi koululaisooppera kertoo talvisodasta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Uusi koululaisooppera kertoo talvisodasta - Markus Fageruddin Sotajoulukuun ensi-illassa esiintyy satakunta Mikkolan koulun oppilasta


Kansallisoopperan lasten ja nuorten toiminnan osasto Oop! on jo vuosien ajan tuottanut oopperoita yhdessä peruskoulun 5.–6.-luokkalaisten kanssa. Herman Rechbergerin Noitasapatti ja Markus Fageruddin Kerjäläiset ovat olleet menestys kouluissa kautta Suomen.

Järjestyksessä kolmas koululaisooppera, Markus Fageruddin Sotajoulukuu Ilpo Tiihosen librettoon saa ensi-iltansa 28.2. Martinus-salissa vantaalaisen Mikkolan koulun oppilaiden esittämänä. Ensi-ilta on osa Konserttikeskuksen järjestämää Korvat kävelylle! -tapahtumaa.

Talvisodan aikaan sijoittuva Sotajoulukuu kertoo siitä, miten etäällä käytävä sota vaikuttaa tavallisten aikuisten ja lasten elämään. Jokaisella oppilaalla on oma roolinsa: Sotajoulukuussa lapset esittävät äitejä, sotilaita ja sodan keskellä eläviä tavallisia ihmisiä.

Sotajoulukuun on ohjannut Hannele Martikainen, ja lavastuksesta ja puvuista vastaa Tarmo Tanttu. Lasten lisäksi oopperassa esiintyy kaksi ammattilaulajaa, Minna-Sisko Mutanen ja Juha Hostikka. Tavallisesti musiikista vastaa pianisti Kari Hänninen, mutta ensi-illassa mukana on juhlan kunniaksi Mikkolan koulun oma orkesteri, ja musiikin johtaa Kari Hännisen kanssa opettaja Riikka Salminen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Loka–marraskuussa uutuusoopperaa pääsevät esittämään myös muut koulut ympäri Suomen. Mukana on kouluja Joensuusta, Kiimingistä, Laukaasta, Kolarista, Keravalta ja Helsingistä.

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 30-60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin ja aihepiiriin eri oppiaineiden kautta. Myös ohjaaja ja kapellimestari käyvät koululla osallistumassa työskentelyyn. Esityspäivän aikana ooppera harjoitellaan ohjaajan ja kapellimestarin johdolla valmiiksi ja esitetään päätteeksi vanhemmille ja koulutovereille.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 26.02.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!