Aulis Sallisen Punainen viiva uutena tulkintana Suomen Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan kevätkauden viimeinen ensi-ilta on Aulis Sallisen Punainen viiva perjantaina 16.3.2007. Oopperan ohjaa Pekka Milonoff, kapellimestarina on Mikko Franck, lavastuksen on suunnitellut Eeva Ijäs, puvut Erika Turunen ja valaistuksen Juha Westman. Päätehtävissä laulavat mm. Sauli Tiilikainen / Jorma Hynninen, Raili Viljakainen / Päivi Nisula, Jorma Silvasti, Hannu Forsberg / Ilkka Vihavainen ja Anna-Lisa Jakobsson. Puherooleissa esiintyvät Rea Mauranen ja Taisto Reimaluoto. Tapahtumia kommentoivat ja ajatuksia ja ristiriitoja fyysistävät Tanssiryhmä Tsuumin tanssijat, joiden koreografian on laatinut Ari Numminen.

Punainen viiva perustuu Ilmari Kiannon romaaniin (1909). Ajankohtana ovat ensimmäiset eduskuntavaalit 1907 ja päähenkilöinä Topi ja Riika ja heidän lapsensa. Agitaattori Puntarpää lupaa parempaa elämää sosialistien äänestäjille, mutta nuori pappi ja rovasti varoittavat. Vaalien jälkeen perheen kolme lasta kuolee ja Topi saa surmansa karhun raatelemana.

Aulis Sallinen on säveltänyt kuusi oopperaa, joista ensimmäinen Ratsumies (1975) aloitti suomalaisen oopperabuumin. Viimeisin Sallisen ooppera on Kuningas Lear (2000). Punainen viiva (1978) oli suuri menestys Suomessa sekä Kansallisoopperan ulkomaanvierailuilla mm. New Yorkissa ja Lontoossa.

Pekka Milonoff on ohjaaja, näyttelijä ja KOM-teatterin taiteellinen johtaja. Hänen viimeaikaisia ohjauksiaan KOM-teatterissa ovat mm. Juhlat, Suomen hevonen ja Täällä pohjantähden alla. Hän on ohjannut myös elokuvan Rikos ja rakkaus sekä TV-sarjan Vuoroin vieraissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pekka Milonoff haluaa tuoda Punaiseen viivan tarinaan mukaan valoa, perusteen sille että ihmiset kaikesta köyhyydestä huolimatta jaksoivat elää. ”Tässä tulkinnassa nostetaan esille toivo ja lohtu. Ihmiset alkoivat uskoa yhteiseen voimaan, siihen että sillä voi vaikuttaa.”


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 05.03.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!