Uuden taiteellisen johdon kädenjälki näkyy Kansallisoopperan tulevassa kaudessa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera

Kuva: Hannu Korhonen
©ranneliike.net


Uuden taiteellisen johdon kädenjälki näkyy Kansallisoopperan tulevassa kaudessa

Kansallisoopperan näytäntövuoden 2008–2009 ohjelmisto julkistettiin torstaina 17. huhtikuuta. Oopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck ja baletin elokuussa aloittava taiteellinen johtaja Kenneth Greve linjasivat samalla suunnitelmiaan tuleville vuosille.

Kartoittaessaan Kansallisoopperan ohjelmistoa Mikko Franck on löytänyt alueita, joita hän aikoo kautensa aikana täydentää. Tulevaisuudessa tuodaan näyttämölle aiempaa enemmän Giuseppe Verdin teoksia, ranskalaista oopperaa sekä 1900-luvun ulkomaisten säveltäjien teoksia. "Verdin teokset ovat yksi painopistealueista. Verdi-sarja alkaa heti marraskuussa Rigoletton ensi-iltatuotannolla, jossa vierailee kaksi upeaa laulajaa, Paolo Gavanelli ja Charles Castronovo. Toistaiseksi ainoa ranskalainen ooppera ohjelmistossamme on Carmen, joten siltä alueelta löydämme jatkossa hienoa tarjottavaa yleisöllemme", Franck linjaa kautensa taiteellisia suunnitelmia. Rigoletton ohjaa raikkaista näkökulmistaan tunnettu Georg Rootering.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikko Franck pitää olennaisena myös Kansallisoopperan tehtävää suomalaisen oopperan vaalijana ja edistäjänä. "Kansainvälisestikin tunnettuna oopperamaana meille on tärkeää ylläpitää suhdetta suomalaisen oopperan historiaan. Kaudella 2008–2009 nähdään peräti kaksi kotimaista ensi-iltaa, uusi tulkinta kansallisoopperastamme Pohjalaisia sekä Olli Kortekankaan uusin teos Isän tyttö, jota on sanottu Kortekankaan parhaaksi oopperaksi." Pohjalaisia-oopperan toteuttaa Kansallisoopperan ohjaaja Jussi Tapola, ja Isän tytön Savonlinnan Oopperajuhlille kesällä 2007 ohjanneet Michael Baran ja Anna Kelo jatkavat työskentelyään nyt Kansallisoopperassa. ”Isän tyttö on hieno teos ja sen toteutus Savonlinnassa teki minuun suuren vaikutuksen. Se ansaitsee pitkän elinkaaren ja koska on selvää, ettei Oopperajuhlilla ollut mahdollisuutta pitää sitä ohjelmistossaan, Kansallisooppera liittää sen nyt omaan kotimaisten oopperoiden sarjaansa”, Franck toteaa.

Suomenkielisenä esitetään myös syksyn ensimmäinen ensi-ilta, Carl Maria von Weberin Freischütz eli Paholaisen palkka-ampuja. Teos on maailmalla kestosuosikki, mutta Kansallisoopperan edellisestä tuotannosta on vierähtänyt yli kahdeksankymmentä vuotta. Paholaisen palkka-ampujaa tähdittävät mm. tenori Jorma Silvasti ja näyttelijä Martti Suosalo, ohjaus on Juha Hemánuksen.

Mikko Franck aikoo elvyttää myös Alminsalin kamarioopperoiden näyttämönä: "Alminsalia käytetään esitystarkoituksiin aiempaa enemmän. Tuomme Alminsalin pienelle näyttämölle Kansallisbaletin kanssa kaksi uutta ooppera- ja balettiproduktiota vuosittain. Näin kartutamme ohjelmistoa myös tulevia kiertueita varten", hän sanoo. Alminsalin ensimmäinen ooppera-avaus on huhtikuussa 2009 näyttämölle palaava Ilkka Kuusiston Gabriel, tule takaisin.

Syyskaudella ohjelmistoon palaavat Puccinin Lännen tyttö ja Tosca, jonka esityksissä vierailee Antonello Palombi Cavaradossin roolissa. Vielä tänä keväänä ensi-iltansa saava Iloinen leski jatkaa näyttämöllä elokuussa. Musorgskin Boris Godunovin nimiroolissa laulaa kymmenen vuoden tauon jälkeen Matti Salminen, ja syksyllä palaa ohjelmistoon myös Jevgeni Onegin nimiroolissaan Tommi Hakala ja Gabriel Suovanen. Kevätkaudella nähdään koko perheen Taikahuilu, kotimainen Kung Karls jakt (Kaarle-kuninkaan metsästys), Mozartin Così fan tutte sekä Richard Straussin jättiläinen Nainen vailla varjoa.

Kansallisoopperan orkesteri konsertoi kauden aikana mm. Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla elokuussa sekä Einojuhani Rautavaaran 80-vuotisjuhlan kunniaksi Temppeliaukion kirkossa lokakuussa. Koko uusi kausi käynnistyy elokuussa komeassa avajaisgaalassa, jonka johtaa Kari Tikka.

Kenneth Greve uudistaa Kansallisbaletin ohjelmistoa

"Olen muokannut ohjelmistoa aika lailla", sanoo baletin taiteellisena johtajana elokuussa aloittava Kenneth Greve, vaikka kaudessa 2008–2009 näkyvät myös väistyvän baletinjohtajan Dinna Bjørnin suunnitelmat. Greve kaavailee ohjelmistoon "tanssia laajalla väripaletilla", sekä klassisen baletin suuria tarinoita että nykytanssia.

Tanskalaisen Greven ensimmäinen ensi-ilta on pohjoismainen: Pohjoinen ulottuvuus -illassa saavat kantaesityksensä huikeassa kansainvälisessä nosteessa olevan Jorma Elon uusi teos elokuvamusiikkiin, Jouka Valkaman yhteisöllisyyttä pohtiva 91° N sekä ruotsalaisen Johan Ingerin Walking Mad.

Helmikuussa tekee paluun Kansallisbalettiin koreografi Kenneth Kvarnström, jonka vielä nimeämätön uusi teos nähdään Kadonnut sinfonia -ensi-illassa yhdessä kahden Kansallisbaletissa aiemmin tuntemattoman koreografin, Uwe Scholzin ja Christian Spuckin tanssiteosten kanssa. Toukokuussa saa ensi-iltansa John Crankon klassinen menestysbaletti Kuinka äkäpussi kesytetään, joka pohjautuu Shakespearen klassikkokomediaan.

Baletin ohjelmistoon palaa kaksi venäläisen kirjallisuuden klassikoista kumpuavaa teosta, Alexei Ratmanskyn Tolstoi-tulkinta Anna Karenina ja John Neumeierin Tšehovin näytelmään perustuva Lokki. Kevätkauden 2008 suosikki, Prinsessa Ruusunen avaa juhlakauden joulukuussa. Huhtikuussa ohjelmistoon palaavat eurooppalaisen nykytanssin mestariteokset Jirí Kyliánin Stepping Stones ja Mats Ekin FLUKE koreografien nimiä kantavassa illassa Kylián – Ek.

Lisäksi Alminsalissa nähdään kaksi ensi-iltaa. Thomas Rydbergin Potilaat pohtii ikääntymisen, sairauden ja kuoleman kohtaamista meidän aikanamme – mustalla huumorilla maustettuna. Maaliskuun ensi-ilta on Second Step, joka tarjoaa Kansallisbaletin tanssijoille mahdollisuuden näyttää kykynsä koreografeina. Suosittujen workhopien hengessä toteutettava Second Step tehdään yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun pukusuunnittelun opiskelijoiden ja Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun opiskelijoiden kanssa. Alminsalin tanssiohjelmistoa kartutetaan oopperoiden tapaan myös kiertueita varten.

Suunnitteilla vierailuja ulkomailla

Kenneth Greve kaavailee aloittavansa kaudellaan ryhmän säännölliset ulkomaanvierailut. "Haluan tehdä Suomen Kansallisbaletista kansainvälisen huippuryhmän. Meitä ei vielä tunneta maailmalla niin hyvin kuin toivoisin, mutta haluan muuttaa asian", sanoo Kenneth Greve. "Kansallisbaletissa vallitsee kansainvälinen ja positiivinen henki ja henkilökunta on avointa sekä uusille ihmisille että uusille haasteille", hän jatkaa.

Myös Mikko Franck toivoo Kansallisoopperalle kansainvälisiä vierailuja. Lisäksi sekä oopperaa että balettia viedään tulevaisuudessa yhä enemmän Helsingin ulkopuolelle muualle Suomeen.

Lapsille uusi pienoisooppera Bachin elämästä

Pappa Bach on Kansallisoopperan uusi, koululaisikäisille suunnattu oopperateos. Lokakuussa Alminsalissa kantaesitettävässä teoksessa antaudutaan barokin vietäväksi. Teos kertoo musiikin ja barokkiteatterin keinoin J. S. Bachin elämästä ja työstä. Myös päiväkoti-ikäiset saavat uuden lämpiöoopperansa. Puhuvan rummun säveltävät ja sovittavat Keijo Puumalainen ja Juhani Hapuli ja esityksen ohjaa ja visualisoi Anne Jouhtinen, joka on kirjoittanut myös Puhuvan rummun libreton. Lisäksi joulukuussa nähdään lastenooppera CAR MEN – Autopojat vierailulla Kuopion kaupunginteatterissa ja balettiseikkailu Pienten joutsenten lampi Rovaniemellä.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 17.04.2008)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!