Suomen historia elää Olli Kortekankaan oopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Olli Kortekankaan uusin ooppera Isän tyttö sai kiitosta sekä lehdistöltä että yleisöltä kun se kantaesitettiin Savonlinnan Oopperajuhlilla 2007. Isän tyttö kokee 24.1. uuden tulemisen Kansallisoopperassa. Nyt käytössä on Kansallisoopperan moderni näyttämötekniikka, joten toteutuksessa on uusi ilme.

Isän tytön libreton ovat kirjoittaneet Michael Baran ja Olli Kortekangas. Tarina kertoo kolmen sukupolven naisten, Siirin, Annan ja Veran kautta Suomen historiasta 60 vuoden ajalta. Keskushenkilönä on Anna, joka ei koskaan ehtinyt nähdä sodassa kaatunutta isäänsä.

Ajat ja aatteet muuttuvat kun oopperassa siirrytään yleislakon ja Kekkosen valinnan vuodesta 1956 levottomaan vuoteen 1968 ja nousukauden kautta 90-luvun lamaan. Kuten tutkija Liisamaija Hautsalo käsiohjelma-artikkelissa toteaa, Isän tyttö osoittaa, että oopperan kautta voi tarkastella myös yhteiskunnallisia ja aatehistoriallisia kysymyksiä: ”Käsitellessään suurten ikäluokkien sekä niiden jälkeisten sukupolvien kasvukipuja yhteiskunnallisissa muutoksissa Isän tyttö tarjoaa katsojille iästä riippumatta myös runsaasti samaistumispintaa. Kortekankaan ooppera koskettaa tavalla tai toisella jokaista suomalaista.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskeisissä kolmen naisen rooleissa esiintyvät Riikka Rantanen/Lilli Paasikivi, Päivi Nisula/Taina Piira ja Mari Palo/Hanna-Leena Haapamäki, Annan isän roolissa vuorottelevat Jaakko Kortekangas ja Tommi Hakala ja Annan ex-miehen Axelin roolissa Juha Kotilainen ja Sauli Tiilikainen.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 13.01.2009)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!