Suomen Kansallisooppera juhlii 200 vuotta täyttävää Fredrik Paciusta esittämällä hänen oopperansa Kung Karls jakt viisi kertaa. Esitykset johtaa Harri Karri ja solisteina laulavat mm. Tove Åman, Petrus Schroderus ja Gabriel Suovanen. Kaksi vuotta sitten ensi-iltansa saaneen tuotannon on ohjannut Joakim Groth ja lavastanut Mark Väisänen.
Fredrik Paciuksen säveltämä ja Zachris Topeliuksen kirjoittama Kung Karls jakt eli Kaarle-kuninkaan metsästys on ensimmäinen suomalainen ooppera. Sen ensi-ilta 24.3.1852 oli yksi Suomen kulttuurihistorian merkkitapauksia. Historiallisen merkityksensä lisäksi Kung Karls jakt on myös elävää oopperaa. Leonoran balladi, metsästäjien kuoro, suuri loppukuoro ja muut tunnetut musiikkinumerot ovat säilyttäneet elinvoimansa.
Ooppera kertoo kuningas Kaarle XI:n metsästysretkestä Ahvenanmaalle, aatelisten juonittelusta ja salaliiton paljastavasta kalastajatytöstä. Väljästi historiaan perustuva tarina esittelee aatelisten lisäksi myös tavallisia suomalaisia. Joakim Grothin kekseliäs ohjaus tuo näyttämölle myös nykypäivän Suomen.
Yksi Kung Karls jaktin esityspäivistä on 19.3., jolloin tulee kuluneeksi 200 vuotta suomalaisen musiikin isäksi kutsutun Fredrik Paciuksen syntymästä. Saksalaissyntyinen Pacius kehitti Suomen musiikkielämää vuosikymmenien ajan kapellimestarina ja opettajana. Säveltäjänä hänet muistetaan Maamme-laulun lisäksi kahdesta oopperasta, viulukonsertosta ja monista lauluista.
Kung Karls jakt lauletaan ruotsiksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Keskeisissä solistirooleissa laulavat Tove Åman, Petrus Schroderus, Gabriel Suovanen, Anna-Lisa Jakobsson, Petri Pussila ja Jouni Kokora. Kuninkaan puheroolissa on Gogo Idman.
Ooppera esitetään viidesti. Esityspäivät ovat 7.3., 9.3., 13.3., 19.3. ja 26.3.
Paciuksen syntymäpäivänä 19.3. professori Matti Vainio ja päädramaturgi Juhani Koivisto keskustelevat Kung Karls jaktista Alminsalin lämpiössä klo 18. Vapaa pääsy.
(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 24.02.2009)