Kansallisoopperan kevätkautta tähdittää kiinnostava solistijoukko - Ensi-iltaan Faust, Naamiohuvit ja Albert Herring

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera tarjoaa kevätkaudella kolme oopperaensi-iltaa, ohjelmistoon palaavia kestosuosikkeja sekä koko joukon kansainvälisiä solisteja ja nousevia nuoria suomalaisia laulajia.

Ensi-iltansa saa tammikuussa Gounod'n klassikkoteos Faust, jossa vierailevat mm. virolaissyntyinen bassotähti Ain Anger Mefiston roolissa, Pavel Cernoch ja Dominic Natoli nimiroolissa sekä Ermonela Jaho ja Marie Fajtová Margaretana.

Päänäyttämön toinen ensi-ilta on Verdin Naamiohuvit, jonka ohjaaja Vilppu Kiljunen tulkitsee teosta pistävän ajankohtaisesti. Kiljunen vie tapahtumat nykypäivän poliittiselle näyttämölle ja median täyttämään maailmaan: Inhimillisiä tunteitakin seurataan suorana lähetyksenä. Riccardon roolissa vierailevat Giorgio Casciarri ja Mihail Agafonov, Ameliana Claire Rutter ja kansainvälisesti ylistetty sopraano Inessa Galante. Renatona laulaa Hannu Niemelä. Teoksen puvustuksen on luonut muotisuunnittelijakaksikko Piia Rinne ja Noora Niinikoski.

Alminsalissa saa ensi-iltansa Benjamin Brittenin koominen Albert Herring, tarina peräkammarin pojan irtiotosta. Yhden 1900-luvun hauskimmista oopperoista ohjaa erityisesti teatterin ja elokuvan kentältä tuttu Pertti Sveholm, ja solisteina esiintyy edustava joukko suomalaislaulajia, kuten Anna-Kristiina Kaappola, Johanna Rusanen-Kartano, Annastiina Tahkola, Tuomas Katajala, Jyrki Korhonen, Ville Rusanen ja Risto Pulkamo.

Kevätkaudella nähdään myös toinen Benjamin Brittenin ooppera, Peter Grimes. Kalastajakylään sijoittuvaa draamaa yksilön kohtalosta pienen yhteisön kaksinaismoraalin puristuksessa tähdittävät Kirsi Tiihonen, Jorma Silvasti ja Esa Ruuttunen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

La Traviatan esitykset jatkuvat vuodenvaihteen yli maaliskuuhun asti. Kevätkaudella ohjelmistoon palaavat myös Mozartin Figaron häät vielä kolmen esityksen ajaksi sekä Don Giovanni, jossa nähdään mm. Andrea Concetti, Judith Howarth, Jorma Silvasti, Jaakko Ryhänen ja Stefano de Peppo. Loppukevättä keventää myös Iloinen leski, operetti täynnä lemmenhuumaa ja keinuvaa musiikkia.

Kevätkauden esitysten musiikinjohdosta vastaavat Alberto Hold-Garrido, Kurt Kopecky, Jan Latham-König, Pietro Rizzo ja Kari Tikka. Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck nousee orkesterin eteen peräti kolmessa teoksessa: Hän johtaa osan La Traviatan esityksistä sekä Albert Herringin ja Peter Grimesin näytännöt.


Kansallisbaletin keväässä balettiperinteitä ja nykytanssin huippunimiä

Kansallisbaletin kevätkausi alkaa maailmantähtien vierailulla 6. ja 7.1., kun legendaariset Sylvie Guillem ja Akram Khan esittävät päänäyttämöllä oman koreografiansa Sacred Monsters. Helmikuussa saa ensi-iltansa yksi vanhimmista edelleen esitettävistä baleteista, vuonna 1832 kantaesitetty La Sylphide, teos nuoresta miehestä, keijusta ja saavuttamattomasta rakkaudesta. Kansallisbaletti esittää teoksesta August Bournonvillen perinteisen version, ja teoksen saapuu harjoittamaan Tanskan Kuninkaallisen baletin entinen johtaja, Bournonville-tuntija Frank Andersen.

Suomalaisia tämän päivän koreografinimiä edustavat Simo Kellokumpu ja Jarkko Mandelin, joiden uudet kantaesitysteokset Whiteout ja Value nähdään maaliskuussa Alminsalissa Made in Finland -illassa. Kevään viimeinen ensi-ilta Tanssitaivaan alla puolestaan kerää yhteen kansainväliset huippunimet toukokuussa. Frankfurtin baletin johtajana toimineen William Forsythen teos workwithinwork ja mm. Göteborgin baletin mainetta kohottaneen Nicolo Fonten teos Cornered ovat tyyliltään neoklassisista tanssia. Israelilaisen Ohad Naharinin teos Minus 7 on puolestaan upea kavalkadi, johon koreografi on poiminut parhaita osia useista fyysisistä, vahvan liikekielen omaavista teoksistaan. Mukana on materiaalia myös suuren suosion vuonna 1993 Kansallisbaletissa saaneesta teoksesta Kyr. Tanssitaivaan alla on ilta täynnä yllättäviä käänteitä.

Koko illan klassisista baleteista ohjelmistoon palaavat John Crankon hulvaton Kuinka äkäpussi kesytetään ja koko perheen suosikki Prinsessa Ruusunen. Tšaikovskin Ruususeen säveltämä musiikki ja Javier Torresin vanhaa kunnioittava raikas koreografia ovat ihastuttaneet täysiä katsomoita ensi-illastaan 2008 lähtien.

Lisäksi kevätkaudella nähdään kiinnostava vierailu, kun Venäjän tunnetuin nykybalettiryhmä Eifman Ballet esittää päänäyttämöllä kaksi koko illan teosta, Punaisen Gisellen ja Oneginin. Eifman Ballet'n tuo Kansallisoopperaan Savcor Ballet.


Kaksi kantaesitystä lapsille

Lämminhenkisen absurdi tanssiseikkailu Nimeni on Sormiradio ja lämpiöooppera KadosKissa ovat Kansallisoopperan uusimmat tuotannot lapsille, molempia suositellaan yli 4-vuotiaille. Nimeni on Sormiradio -teoksen koreografian on luonut Thomas Rydberg, KadosKissan on käsikirjoittanut ja sen ohjaa lastenproduktioista tunnettu Erja Alander.

Kevätkaudella ilahduttaa myös Pappa Bach, niin ikään yli 4-vuotiaille tarkoitettu hilpeä ooppera barokin mestarista. Lisäksi kouluissa eri puolilla Suomea kiertää Atso Almilan säveltämä ja Jukka Itkosen kirjoittama koululaisooppera Auringonkukat, jota alakoulujen oppilaat esittävät yhdessä ammattimuusikoiden kanssa.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 11.12.2009)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!