Unkarin valtionoopperan vierailu 23. - 27.7.2011 - suurta musiikkia ja vahvaa laulua

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Unkarin valtionooppera tulee Savonlinnaan 213 henkilön voimin tuoden Olavinlinnan lavalle Oopperajuhlien viimeisellä viikolla yhden maailman suosituimmista oopperoista, Giuseppe Verdin Don Carlon. Kyseessä on tuotanto, jonka alkuperäisohjaus on András Mikón käsialaa. Olavinlinnan näyttämölle teoksen ohjaa Sándor Palcsó. Edesmennyt András Mikó on Savonlinnassa tuttu nimi, sillä hän on ohjannut yhden Oopperajuhlien suosituimmista teoksista, Verdin Aidan. Don Carlosta esitetään Oopperajuhlilla nelinäytöksinen, italiankielinen versio.

Unkarilaista musiikkiperinnettä korkeatasoisimmillaan edustaa Unkarilainen ilta, jolloin esitetään kaksi teosta, Zoltán Kodályn Psalmus Hungaricus ja Béla Bartókin yksinäytöksinen ooppera Herttua Siniparran linna puolinäyttämöllisenä versiona.

Unkarilaisten vierailuillat Olavinlinnassa johtaa Balázs Kocsár.


Unkarin valtionooppera vierailee nyt toisen kerran Savonlinnan Oopperajuhlilla. Ensimmäinen vierailu oli vuonna 1994 ja teoksina Hatšaturjanin Spartacus-baletti ja Richard Straussin Salome.


Unkarin valtionooppera, Budapest – oopperaa yli 300 vuotta
Unkarin valtionooppera ei ole vain yksi Budapestin merkittävimmistä taiteellisista kiintopisteistä, vaan se on myös Unkarin yli 300-vuotisen oopperataiteen symboli. Unkarin oopperamaailman kauan kaipaama hetki koitti 27. syyskuuta 1884, kun oopperatalo avattiin suureellisella seremonialla keisari Frans Joosef I:n läsnä ollessa. 1800-luvun unkarilaisen arkkitehtuurin tunnetun nimen Mikós Yblin suunnittelema palatsi täytti korkeimmatkin odotukset.

Vieraina oli merkittäviä taiteilijoita, kuten säveltäjä Gustav Mahler, joka johti Budapestissä vuodesta 1887 vuoteen 1891. Hän loi perustukset oopperatalon kansainväliselle maineelle ja otti ohjelmistoon niin Wagnerin oopperoita kuin Mascagnin Cavalleria rusticanankin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unkarin valtionooppera on aina pitänyt yllä korkeaa ammatillista tasoa ja kutsunut vierailijoiksi kansainvälisiä tähtiä kuten Montserrat Caballén, Plácido Domingon, Luciano Pavarottin ja José Curan. Talo on tunnettu vahvasta omasta taiteilijakunnastaan.


Bartókin ainoa ooppera: Herttua Siniparran linna
Herttua Siniparran linna on Unkarin oopperakirjallisuuden merkittävimpiä teoksia. Se on ainoa unkarilainen ooppera, jota esitetään ympäri maailmaa.
Herttua Siniparran linnassa hänen neljännen vaimonsa Judithin vaatimuksesta yksi kerrallaan avautuvat ovet paljastavat verta, väkivaltaa ja kuolemaa ja ovat portteja pikemminkin Siniparran omaan synkkään sieluun kuin hänen linnaansa.


Psalmus Hungaricus
Psalmus Hungaricus, Op. 13, on Zoltán Kodályn vuonna 1923 säveltämä teos tenorille, kuorolle ja orkesterille. Se tilattiin Budan, Pestin ja Óbudan yhdistymisen 50-vuotisjuhlavuonna 19. marraskuuta 1923 pidettyä gaalakonserttia varten. Teoksen teksti perustuu tulkinnalle psalmista 55, ”Jumala, ota korviisi minun rukoukseni”. Tulkinta on 1600-luvulla eläneen runoilijan, papin ja kääntäjän Mihály Végin. Tavallisesta poiketen Kodály valitsi hengellisen tekstin maalliseen juhlateokseen. Libreton epätoivoa ja rukousta kuvaavat kohdat antoivat Kodálylle välineen viitata Unkarin traagiseen lähimenneisyyteen ja silloiseen katastrofaaliseen nykyhetkeen. Musiikki kuvastaa kansakunnan kärsimystä ensimmäisen maailmansodan ja Itävalta-Unkarin hajoamisen aikana ja jälkeen.


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 26.05.2011)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!