Rudolf Brazda asui Pariisissa, ja eilen illalla tuli tieto hänen kuolemastaan 98-vuotiaana. Huhtikuusssa hänelle myönnettiin korkein ranskalainen kunnianosoitus, kunnialegioonalaisen arvonimi. Heinäkuussa Spiegel-lehti teki hänestä viimeisen jutun. Silloin Brazda jo oli huonokuntoisena Mulhousen Hôpital Emile Muller -sairaalassa.
Brazda oli katontekijänä Elsassissa. Hänellä oli siellä talo, jossa hän viisi vuosikymmentä eli elämänkumppanissa kanssa. Elämänkumppani kuoli muutama vuosi sitten. Vuonna 2008 Brazda kävi Berliinissä ja tapasi siellä pormestari Wowereitin.
Brazdasta on kaksi elämäkertakirjaa, joten jonkinlaista dokumenttia jää jälkipolville. Vuonna 1933, Hitlerin valtaannousun vuotena hän oli 20-vuotias ja tapasi elämänsä ensimmäisen rakkauden. "Leikisti" pidettiin häät, joissa oli lähisukulaisiakin mukana. Elämä maalla oli silloin vapaampaa. Natsien puhdistustoimet kohdistuivat kaupunkien homoihin.
Kesällä 1934 natsien puhdistusoperaatiossa tapettiin natsipuolueen piirissä aika avoimesti toimineet homot, mm. Ernst Röhm. Alkoi homovihan lietsonta.Vuonna 1936 Brazda jouti vaikeuksiin natsiviranomaisten kanssa. Huhtikuun 8. päivänä 1937 tuomari totesi, että hän näyttää tyypilliseltä homolta ja oikeus tutki hänen henkilökohtaista kirjeenvaihtoaan. Kuukausi tutkintovankeudessa, ja sitten Brazda murtui ja kertoi totuuden homoseksuaalisuudestaan. Tuomio: puoli vuotta vankeutta ja syynä olivat "rakkaudentunteet ystävää kohtaan".
Elokuusssa 1942 hänet vangittiin uudelleen ja toimitettiin Buchenwaldin keskitysleirin rangaistuskomppaniaan. Hänellä oli onnea mukana. Päivittäin työskenneltiin kivilouhoksella, mutta yksi työnjohtaja eli "kapo" hieman ihastui häneen ja antoi erioikeuksia. Tämä työnjohtaja oli itsekin poliittinen vanki. Heillä oli keskitysleirillä romanssi.
Kun sodan päättyessä amerikkalaiset lähestyivät keskitysleiriä, kaikki vangit pantiin jonoon ja lähdettiin pakomatkalle, ns. kuolemanmarssille. Se, joka uupui, ammuttiin tienposkeen. Brazdaa onnisti: yksi kapo piilotti hänet hevostalliin, eikä hän joutunut marssille. Huhtikuun 11. päivänä 1945 Buchenwald jäi amerikkalaisten käsiin.
Kun Berliinin homomuistomerkki paljastettiin, etsiskeltiin vielä elossa olevaa keskitysleirin uhria, mutta silloin todettiin, että viimeinen on kuollut kolme vuotta aikaisemmin. Brazda näki dokumentin monumentista ja ilmoittautui. Hän ei ehtinyt monumentin paljastustilaisuuteen, mutta muutamaa viikkoa myöhemmin hän pormestari Wowereitin kanssa kävi muistomerkillä.
Viimeinen silminnäkijä on pois.
Youtube-video
Spiegelin artikkeli
Kunniavieraana Zürichin Europridessä 2009