Berliinin Homomuseossa Wittgenstein-näyttely, Helsingin yliopistolle hänen kävelykeppinsä

  • Teema
  • Historia
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

Filosofi Ludwig Wittgenstein (

26.4.1889-29.4.1951) oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista. Hän oli karismaattinen ja kiistelty ja hän eli värikkään elämän. Berliinin homomuseo haluaa muistaa Wittgensteinia, koska huhtikuussa tulee 60 vuotta filosofin kuolemasta. Wittgenstein vaikutti vahvasti eurooppalaiseen kulttuurihistoriaan. Hän oli luonteeltaan liikkuva. Hän vaihtoi usein kotipaikkaa, mutta erityisesti syntymäkaupunki Wien ja opiskelukaupunki Cambridge olivat hänelle tärkeitä. Aika ajoin hän vetäytyi Skjoldeniin Norjaan.


Kävelykeppi Helsingin yliopistolle

Wittgensteinin kävelykeppi ja nenäliina luovutettiin 23. toukokuuta Helsingin yliopiston kokoelmiin.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Wittgensteinin+k%C3%A4velykeppi+Helsingin+yliopistolle/1135266364997/?cmp=tm_etu_uusimmat_uutiset

Homo?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lyhyt Keski-Euroopassa julkaistujen homo- ja lesbohistoriakirjojen selailu ei avaa yhtään Wittgensteinen väitettyä homoutta. Siis oliko hän homo? Netissä on lyhyt maininta: Wittgensteinin elämäkerran kirjoittaja William Warren Bartley kirjoitti 1973, että Wittgensteinin tuntemattomien ystävien lausunnot ja kaksi salakirjoituksella tehtyä päiväkirjaa todistavat Wittgensteinin homouden.
(Ein Auszug aus seiner Biografie: Dass Wittgenstein homosexuell war, hatte zuerst sein Biograf William Warren Bartley 1973 auf Grund von Aussagen anonymer Freunde Wittgensteins und zweier in Geheimschrift verfasster Tagebücher öffentlich gemacht.). Hänen kerrotaan harrastaneen lähes kontrollimatonta promiskuiteettia Wienin Praterin puistoissa. Siellä liikkui "karkeita" nuorukaisia. (Spiegel 21/1992). Toisen elämäkertakirjoittajan mukaan sellaisia Praterin poikia ei ollut, vaan ystäväpiiri oli Cambridgen elittiä. 40-vuotiaana hän ehdotti naimisiinmenoa baselilaisen tytön kanssa. Rukkaset tuli.

Saksankielinen wikipedia selvittelee myös Wittgensteinin homoseksuaalisuutta. Hän löysi ensimmäisen rakastettunsa marraskuussa 1911 eliittisalaseurasta nimeltä Cambridge Apostles. Kumppani oli David Pinsent. He ostivat yhdessä mökin Norjasta. Wittgenstein kävi toisen kumppaninsa, behavioristi Francis Skinnerin kanssa matkoilla mm. Norjassa ja Venäjällä. Skinner tunnetaan kokeellisen psykologian puolelta ja koirien sylkikokeiluista. Wittgenstein oli naimaton, mutta monet väittävät, että hän oli biseksuaali: lähiystävinä oli naisia ja miehiä.


Hän etsi "oikeaa elämää"

Wittgenstein esitti elämästä kysymyksiä, joissa hänen oma elämänsäkin joutui tiukkaan tarkasteluun. Hän oli tiettäväsi taipuvainen masennukseen. Hän tuli tunnetuksi elämän vastakohtapareista, kuten "puhua vai vaieta". Hänen kuolinsyystään ei tähän juttuun löytynyt tietoa.

Näyttely avautuu Berliinissä tänään. Näyttelykirja luultavasti kertoo enemmän ja luotettavammin Wittgensteinin yksityisestä elämästä.

3 kommenttia

Wittgenstein kuoli syöpään. Hänen viimeiset sanansa olivat: "Kerro heille että elin ihmeellisen elämän." Norman Malcolmin muistelmat Wittgensteinista on käännetty suomeksi, samoin suuri osa Wittgensteinin filosofisista kirjoituksista. Näennäisestä selkeydestään huolimatta Wittgensteinin ajattelu on erittäin komplisoitua ja moniulotteista ja sekundaarikirjallisuuden määrä suunnaton.

G
Suomalaisille - tai ainakin tietylle sukupolvelle - Wittgensteinin ajattelusta läheisimmäksi lienee muodostunut M.A. Nummisen kautta tietoisuuteemme tullut ajatelma
"Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen"
http://www.youtube.com/watch?v=57PWqFowq-4