Wienin yliopiston päärakennuksesta alkoi kiertokävely "Homoseksuaalisuus tieteen maailmassa". Se liittyy Wienin pride-viikon ohjelmaan. Andreas Brunner on historioitsija ja turistiopas. Hän sanoo aluksi, että tällä kiertokävelyllä ei kurkita avaimenreiästä, että kuka on homo ja kuka ei. Lähtöpiste on ala-aulan marmoritaulu, jossa on kaikkien rehtoreiden nimet kultakirjaimin.
Tämä talo on aina ollut paikka, jossa homosekusaalisuuteen on törmätty, eikä aina kovin positiivisella mielellä. Roland Grassberger oli ordinariuksena kriminologian ja rikosoikeuden instituutissa, ja hän vastusti kiihkeästi homoseksuaalisuuden poistamista rikoslaista 1971. Hän oli natsi, mutta teki upean uran sodan jälkeen. Natsiajatuksensa hän säilytti loppuun asti.
1980-luvulla Wienin yliopistossa oli vain yksi luentosarja, jonka otsikossa mainittiin sana "homoseksuaalisuus". Asiaa oli aikaisemmin mahdoton tutkia. Tabut olivat vahvat. Jos joku uskalsi, hänet heti leimattiin ja tuomittiin jääviksi. Vasta 1980-luvun lopulla alkoi esiitnyä vastarintaa tätä leimaamista vastaan.
Yliopiston holvipihassa on patsaita, tunnettujen persoonallisuuksien päitä. Mukana ei ole ainoatakaan naista. Oppaaamme Andreas Brunner nostaa esiin yhden patsaan. Joseph von Sonnenfelsillä oli rooli silloin, kun rikosoikeudesta poistettiin kuolemanrangaistus. Siinä välissä oli oikeuslääkäri Richard von Krafft-Ebing, joka luokitteli homoseksuaalisuuden synnnnäiseksi ja sitten tuli Sigmund Freud. Hänellä oli lesbotytär Anna, ja isän ja tyttären välit olivat ongelmalliset. Tällä kiertokäynnillä puhuttiin myös 'homoseksuaalisuus'-sanasta ja ensimmäisistä hoitoyrityksistä. Itse asiassa mm. Baijerissa 1800-luvulla asenne homoja kohtaan oli liberaalimpi kuin nykyään.
Yliopiston kirjastossa käydään läpi naishistorioita. Niitä on kortistojen avulla hyvin vaikea löytää. Sellaisia hakusanoja ei ole. Viime viikolla avattiin arkisto, johon on kerätty vuosikymmenien aikana koottua materiaalia - kirjalllisuutta, lehtiä, jälkeenjäänyttä materiaalia ja muita homo/lesboelämän dokumentteja. Nyt yliopistolla ei ole enää pelkoja tätä teemaa kohtaan.
(deerstandard.at)
Saara Lilja kertoi ongelmista tutkijantyössään
Saara Lilja tutki 1980-luvulla Rooman ja Kreikan homoseksuaalisuutta. Hän piti yleisöluentoja, joista tuli hyvin suosittuja. Kuulijat olivat kovin yllättyneitä, että Kreikassa oli positiivinen asenne homoseksuaalista rakkautta kohtaan.
Seuraavassa näyte Saara Liljan luennosta vuodelta 1984. Koko luento ja kuvaus tutkimisongelmista saadaan myöhemmin Kimmoliisa-arkistoon.