Pitääkö vanhusta syyllistää menneisyyden päätöksistä?

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Helmut Schmidt (SPD,sosdem) oli Saksan liittokanslerina 1976-1982. Hän johti sosiaalidemokraattien ja liberaalien hallituskoalitiota. Welt-lehden lukijakommentissa häntä syytetään homovastaisuudesta. Vaikka osa omasta puolueesta ja liberaaleista halusi homojen ja lesbojen tasa-arvoa, Helmut Schmidt ei tehnyt mitään.

Helmut Schmidt puolustautuu. Hän ei oman kertomuksensa mukaan ole kanslerina joutunut tämän asian kanssa mihinkään tekemisiin. Hän ei ole sen takia voinut olla puolesta eikä vastaan. Hänen on väitetty kuvanneen itseään "saksalaisten kansleriksi, mutta ei homojen kansleriksi". Sen lausuman takia Hampurissa järjestettiin ensimmäinen pride-tapahtuma 1980. Helmut Schmidt itse sanoo, että tämä iskulause on keksitty. Hän ei ole niin sanonut.

Kuitenkin jo hänen hallitusaikanaan Helmut Schmidtiä syytettiin siitä, että hän oli kovin haluton poistamaan homojen syrjintää. Vuonna 1980 Spiegel-lehti kertoi, että liberaalit halusivat poistaa homolain eli pykälän 175. Liberaalien Hans-Dietrich Genscher oli ollut ihmeissään, miten vähän kansleria kiinnostivat vähemmistön asiat. Kerrotaan, että Schmidt oli uhannut hallituksen kaatamisella, jos homoasioita jatkuvasti nostetaan esiin.

Pykälä 175 sisälsi homoille korkeamman suojaikärajan kuin heteroille. Vihattu pykälä poistettiin vasta vuonna 1994.


Myös Hampurin tapahtumat ihmetyttivät

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helmut Schmidt oli syntyjään hampurilainen. Koskettavassa muistelmakirjassaan hän ja hänen perheensä kertovat sota-ajan tapahtumista. Raskaana oleva vaimo harhaili pahimpien pommitusten aikana etsiskelemässä sukulaisiaan.

Vuosina 1961-65 Helmut Schmidt oli Hampurin alueen sisäministerinä. Sinä aikana poliisi kiristi otettaan homoja vastaan. Vuosittain tuomittiin yli 400 miestä homopykälien avulla (asukasluku oli 1961 n. 1,8 miljoonaa). Homoseksuaalisuus oli silloin yksiselitteisesti rangaistavaa. Poliisi alkoi vartioida julkisissa käymälöissä ja useaan käymälään rakennettiin yksisuuntaisen peilin taake poliisin seurantakoppi. Vanhemmat homot ovat edelleen sitä mieltä, että peilisysteemit olivat Helmut Schmidtin keksintöä. (Tarkkailukopit paljastettiin vuonna 1980, ja se oli suuri skandaali). Homobaareissa oli tanssikielto. Edes transvestiitteja ei hyväksytty baareissa. Helmut Schmidtin osuudesta ollaan erimielisiä. Tanssikielto tuli voimaan lokakuussa 1961, mutta Helmut Schmidt valittiin sisäministeriksi joulukuussa 1961. Homojärjestöt eivät silloin vielä toimineet.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!