Alkutahdit natsien homomurhille: satoja pidätettiin

  • Teema
  • Historia
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

24.10.2009 Muistohetki Berliinin homomuistomerkillä

Tänään puolenpäivän aikaan pidetään Berliinin homomuistomerkillä tilaisuus, jossa muistellaan homovainojen alkamista natsi-Saksassa 75 vuotta sitten. Lokakuun 24. päivän 1934 vainot levisivät kaikkialle Saksaan. Gestapon erikoisosasto II1So lähetti ympäri maata kaikille poliisilaitoksille sähkeen, jonka mukaan kaikki homoseksuaalit on otettava kiinni. Nimilistat oli toimitettava Gestapon osastolle joulukuun alkuun mennessä. Kiinniotto ei ollut erityisen menestyksellinen. Tiedot pidätetyistä saatiin vain muutamilta poliisilaitoksilta.

Joulukuun 1934 alusta lähtien tehtiin lukuisia ratsioita homojen tapaamispaikoille ja koteihin. Erityisesti Berliinissä satoja miehiä pidätettiin, pahoinpideltiin ja raahattiin keksitysleireihin. Vielä toukokuussa 1935 keskitysleireissä oli 513 homomiestä. Salaisessa puheessa SS-johtajille Gestapo-päällikkö Heinrich Himmler kertoi myöhemmin homovainoista: "Olemme kuuden ensimmäisen viikon aikana vuonna 1934 tällä alueella vieneet oikeuden eteen enemmän näitä tapauksia kuin koko Berliinin poliisihallinto 25 vuoden aikana".

Tämänpäiväisessä muistotilaisuudessa Berliinin poliisipäällikkö Glietsch kertoo poliisin osuudesta homovainoihin 1930-40-luvuilla. Tilaisuudessa esittävät tervehdyksensä myös juutalaisten ja romanien edustajat.

20.10.2009 München 75 vuotta sitten

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oli lokakuun 20. päivän jälkeinen yö Münchenissä 75 vuotta sitten, vuonna 1934. Moni mies koki shokin, joka muutti elämän kulun. Natsit aloittivat ensimmäisen suuren homoratsian. Siitä alkoi vuosia kestänyt homojen ahdistelu ja kyyditykset vankisellien kautta keskitysleireihin. "Kansan terveydeksi", oli natsien iskulause.

Ratsioista ilmoitettiin jo heinäkuun 3. päivänä 1934. Neljä päivää aikaisemmin oli surmattu tunnettu homo, SA-johtaja Ernst Röhm. Lokakuun 20. päivänä käytiin läpi puistoja ja mukavuuslaitoksia. Siihen aikaan oli Münchenissä vielä kaksi homopaikkaa, Schwatzfischer ja Arndthof. Kuljetusvaunut asettuivat niiden eteen. Kaikkiaan 145 ihmistä pidätettiin joksikin aikaa. Seuraavana aamupäivänä otettiin kiinni 99 ihmistä. Heistä 39 vietiin Dachaun keskitysleiriin Münchenin pohjoispuolelle. Sillä piti olla varoittava vaikutus homoväestöön.

Poliisi oli kerännyt 5000 henkilökortin laajuisen kortiston, ja pidätyksiä jatkettiin aamulla 21. lokakuuta 1934. Silloin tunkeuduttiin asuntoihin. Kaikkiaan 52 miestä otettiin kiinni. Miehet kuuluivat alempaan sosiaaliluokkaan ja natsipomo oli pettynyt. Hän oli ajatellut, että nyt saadaan kiikkiin merkittäviä henkilöitä ja kriittisiä intellektuelleja.

Uusimpien arvioiden mukaan natsit ottivat vuosien mittaan natsi-Saksassa kiinni 60 000 miestä ja heistä 5 000 vietiin keskitysleireihin. Monet kuolivat sillä matkalla.

20. lokakuuta 2009 pidetään muistotilaisuus ja soihtukulkue Schwarzfischerin kulmauksessa Oberanger/Dultstrasse. Kaupunginmuseossa on näyttely natsivainoista.

(LEO)

Silminnäkijä

Viime vuosina on puhuttu, että natsien keskitysleireillä olleita homoja ei enää ole elossa. Nyt on kuitenkin tiedossa yksi, 96-vuotias Rudolf Brazda. Hän syntyi 1913 Tsekissä. Lokakuun 7. päivänä pidettiin Meuzelwitzin kaupungissa tilaisuus, johon oli kutsuttu Rudolf Brazda kertomaan kokemuksistaan. Meuselwitz oli Brazdan kotikapunki ja se sijaitsee Leipzigin eteläpuolella. Paikalla oli myös filmiryhmä, sillä hänen elämästään aiotaan tehdä dokumentttielokuva. Läsnä oli myös kaupunginjohtaja ja yleisönä koululaisryhmä. Brazda muisti hyvin kokemuksiaan Buchenwaldin keskitysleirissä ja pystyi erinomaisesti kertomaan tapahtumista.

Kuva
http://www.wochenspiegel-web.de/upload/Rudolf-Brazda.jpg

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!