Ooppera juhlii 150-vuotiasta Straussia Ruusuritarilla - Marsalkattarena vierailee maineikas sopraano Melanie Diener

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Feldmarschallin - Soile Isokoski; Octavian - Monica Groop / SKO 2004
Kuva: ©Suomen Kansallisooppera
Kuvaaja: Heikki Tuuli


Suomen Kansallisoopperan hienoimpiin tuotantoihin kuuluva Ruusuritari palaa kahdeksan vuoden poissaolon jälkeen näyttämölle 13.5. Richard Straussin suosituimman oopperan voi säveltäjän 150-vuotisjuhlan kunniaksi nähdä neljä kertaa. Kaikissa esityksissä Marsalkattaren roolissa vierailee maineikas sopraano Melanie Diener.

Marco Arturo Marellin ohjaamaa ja lavastamaa Ruusuritaria on kiitetty visuaalisesti poikkeuksellisen vaikuttavaksi. Ainutlaatuisessa lavastuksessa näyttämön lattia liikkuu hitaasti koko esityksen ajan ja siitä paljastuu aina uusia kuvia, jotka heijastuvat katsomoon suurista peileistä. Ratkaisu kuvastaa ajan vääjäämätöntä kulumista, joka on yksi oopperan keskeisistä teemoista. Kiehtovalla Ruusuritari-tuotannolla on ollut kansainvälistä kysyntää, ja Suomen Kansallisoopperan vuoden 2004 ensi-illan jälkeen Marellin ohjaus onkin nähty jo Grazissa, Hampurissa ja Kööpenhaminassa.

Marsalkattaren osassa vieraileva Melanie Diener sai aluksi mainetta erityisesti Mozart-rooleistaan, joita hän on esittänyt eri puolilla maailmaa Metropolitan-oopperaa myöten. Sittemmin häntä on kuultu myös Bayreuthissa. Marsalkattaren roolissa häntä on kuultu mm. Hampurissa, Strasbourgissa ja Moskovassa. Muissa keskeisissä tehtävissä kuullaan suomalaisten solistien parhaimmistoa. Octavianin eli Ruusuritarin roolin laulaa Niina Keitel, Paroni Ochs on Jyrki Korhonen, Sophie on Hanna Rantala ja Faninal on Jaakko Kortekangas. Ruusuritarin puvut ovat Dagmar Niefindin ja koreografia Sami Vartiaisen. Esitykset johtaa Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestari Michael Güttler.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruusuritari on kantaesityksestään vuonna 1911 alkaen ollut Richard Straussin oopperoista suosituin. Straussin värikkään ja tarttuvan valssisointisen musiikin lisäksi menestyksen on taannut Hugo von Hofmannsthalin libretto, joka yhdistää onnistuneesti rehevää komiikkaa ja hienostuneita ajatuksia. Kuten Strauss itse sanoi, Ruusuritari on ?wieniläistä komediaa, ei berliiniläistä farssia?.

Richard Straussin syntymästä tulee 11.6. kuluneeksi 150 vuotta. Suomen Kansallisooppera juhlistaa merkkivuotta Ruusuritarin esitysten lisäksi 24.10. konsertilla, jossa kuullaan sävelruno Don Juan, Ariadne auf Naxos -oopperan prologi sekä Neljä viimeistä laulua.

Ruusuritari esitetään neljä kertaa, 13.5., 15.5., 17.5. ja 21.5. Oopperan nelituntisen keston vuoksi esitykset alkavat jo klo 18. Lauantaina 17.5. esitys on klo 14.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 6.5.2014)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!