Rakkaus, mustasukkaisuus ja kuolema
Oopperajuhlat tuottaa kesällä omana uutuustuotantona Giuseppe Verdin Otellon, joka perustuu William Shakespearen samanimiseen näytelmään ja jota pidetään yhtenä Verdin parhaista oopperoista. Teos kuvaa, kuinka juonitteleva Jago herättää vaimoaan Desdemonaa syvästi rakastavan venetsialaisen sotapäällikkö Otellon mustasukkaisuuden, ja kuinka se johtaa molempien puolisoiden tuhoon.
Ohjaaja Nadine Duffautin mielestä Otellon tragedia johtuu pääasiassa hänen sielussaan vallitsevasta sekasorrosta. Otello ei usko olevansa rakkauden arvoinen, ja esimerkiksi teoksen avauksena kuvattu myrsky kuvaa tosiasiassa hänen sisäistä kaaostaan.
Duffaut keskittyy ohjauksessaan tukemaan vähäeleisesti tarinaa, musiikkia ja solisteja.
?Otellon musiikki on ajankohtaansa nähden modernia, oopperamaista ja täysin tarinalle omistautunutta. Musiikin virta mutkittelee täydellisesti Shakespearen näytelmän kiemuroiden mukaan.?
Duffautin mielestä Otellosta on helppo inspiroitua musiikkidraamana, sillä orkestrointi ruokkii draamaa läpi teoksen ja palvelee täysin siinä ilmaistuja tunteita.
?Otellossa ei ole perusteettomia tehosteita, on vain suuri musiikkieepos, joka vuoron perään manaa esiin pelon, mustasukkaisuuden, rakkauden ja kuoleman.?
?Kuorolla on Otellossa tärkeä rooli, kuten niin monessa muussakin Verdin oopperassa. Duffaut on aina pyrkinyt ohjauksissaan kohtelemaan kuoroa lauman sijasta joukkona yksilöitä. Kullakin kuorolaisella on oma naapurista riippumaton taipaleensa, joka juuri herättää hänet lavahahmona eloon. Missään satamassa eivät merimiehet, vaimot ja sotilaat toimi yhtenäisenä laumana, vaan kaikki liikehtivät ja elehtivät kukin omina yksilöinään.
Tenorien näytön paikka
Otellon nimiroolia pidetään Giuseppe Verdin suurimpana tenoriroolina ja yhtenä tenorikirjallisuuden haastavimmista. Se vaatii laulajalta oikeanlaisen dramaattisen äänityypin ohella rautaista laulutekniikkaa ja näyttelijänkykyjä.
Tie tähän raskaaseen rooliin on siten yleensä pitkä.
Tänä kesänä Olavinlinnassa kuullaan kuitenkin kahta verrattain nuorta mutta erittäin kokenutta Otelloa: liettualainen Kristian Benedikt, yksi aikamme kysytyimmistä Otelloista, ja latvialainen Aleksandrs Antonenko, joka esiintyi roolissa New Yorkin Metropolitan-oopperan avajaisnäytöksessä syksyllä 2015.
Kristian Benedikt on esittänyt roolin jo lähes sata kertaa.
?Alusta alkaen huomasin, että tämä rooli sopii tavattoman hyvin niin äänelleni, luonteelleni kuin kehollenikin. Otello on ristiriitojen ruumiillistuma, äärimmäisen rikas hahmo,? Benedikt pohtii.
?Hän samaan aikaan on ja ei ole sankari ? mustasukkainen ja kateellinen, mutta samaan aikaan naiivi. Hänessä on myös paljon vihaa, mutta myös pehmeyttä ja hellyyttä.?
Benediktin näyttelijänsuoritusta Otellona on kiitelty kovasti.
?Rakastan tätä roolia, sen jokaista melodiaa, säettä ja nuottia! Mitä luonnollisemmin pystyn lähestymään Otellon henkilön vastakohtia ja äärimmäisyyksiä ja mitä koskettavammin pystyn tuomaan hänen inhimillisyytensä esille, sitä vahvempi kokemus teoksesta syntyy yleisölle.?
Aleksandrs Antonenko hurmasi Savonlinnan yleisön Toscan Cavaradossina kesällä 2010. Myös hänelle jäi hyvä muisto vierailusta.
?On hienoa palata Savonlinnaan. Oopperajuhlien tunnelma on ainutlaatuinen ? kaupunki on idyllinen ja Olavinlinnan puitteet täydelliset. Ja festivaalin taiteellinen taso on todella korkea?, Antonenko sanoo.
?Otello on äärimmäisen vaativa rooli, oikea superrooli. Se vaatii samaan aikaan suurta näyttelijää ja fantastista äänen hallintaa. Yritän lähestyä sitä aina mahdollisimman nöyrästi, kunnioittaen Verdin musiikkia ja Shakespearen draamallisia pyrkimyksiä.?
Giuseppe Verdi: Otello
Esitykset: 8., 12., 19., 21., 27., ja 29.7. klo 19.
Kristian Benedikt (8.7., 12.7. ja 19.7.), Aleksandrs Antonenko (21.7., 27.7. ja 29.7.).
(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 22.01.2016)