Yksi amerikkalainen perhe

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 8

Ensimmäinen kohuttu tosi-tv-sarja oli An American Family. Perheen poika oli homo ja herätti monissa piireissä närkästystä. Nyt Ylen Areenassa on tv-ohjelmia muisteleva sarja, jonka aloitusosassa esitellään An American Family.

Amerikkalainen perhe tuli kuvaruutuihin Amerikassa vuonna 1973. Suomessa sarja esitettiin vuotta myöhemmin. Loudin perheen myöhempiä vaiheita selvitettiin ohjelmasarjan jatko-osassa vielä 1980-luvulla. Perheen poika, Lance Loud, tuli kaapista sarjan aikana. Häntä on kutsuttu ensimmäiseksi avoimesti homoksi tv-hahmoksi.

Seksuaalivähemmistöille tarkoitettu 96-lehti reagoi Amerikkalainen perhe -sarjaan välittömästi, kun se lähetettiin Suomessa. 96-lehden numerossa 5 pakinoitsija Bibinette kuvailee eloisasti reaktioitaan, kun sarjan kakkososassa esitellään Lancea newyorkilaisessa transvestiittiteatterissa tai -yökerhossa. Lancen äiti on saapunut länsirannikolta tapaamaan poikaansa ja tajuaa, että ollaan mukana poikkeuksellisissa piireissä. Bibinetten mukaan tv-ruudussa nähtiin dragshow, joka oli vieläkin parempi kuin legendaarisen Madam Arthurin showt Köpiksessä.

Sarjan loppupuolella perheen vanhemmat erosivat. Homopoika ja ihanneperheen avioero olivat suuri shokki amerikkalaisille katsojille. Osa amerikkalaisista osoitti syvää halveksuntaa perheelle. Oli vaikea ymmärtää, että perhe ei ollut moksiskaan pojan homoudesta. Lance toimi myöhemmin punkbändi The Mumpsin vokalistina ja kirjoitti Andy Warholin Interview-lehteen. Hän kuoli vuonna 2001 aidsiin. Sisar Michel, josta tuli muotisuunnittelija, muutti Lancen luo hoitamaan veljeään. Äiti Patista tuli kirjallisuusagentti ja hän kirjoitti tuottoisan omaelämäkerran. Perheen isä avioitui vuonna 1976, mutta tuli ero ja myöhemmin perheen vanhemmat muuttivat takaisin yhteen Los Angelesiin.

Vuoden 2015 toukokuussa esitettiin Teemalla dokumentaarinen elokuva Cinema Verite, joka osittain näyteltynä kertoo sarjan tekemisestä. Luultavasti elokuva nähdään vielä lähitulevaisuudessa uusintana Teemalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällaiset "todellisuus-tv-ohjelmat" ovat lähtöisin angloamerikkalaisesta maailmasta. Ne saivat nimen "reality-tv". Suomalainen nimi tosi-tv voi johtaa harhaan; niissä ei etsitä totuutta. Ohjelmissa yritettiin kuvata tavallisten ihmisten, "tavisten", kokemaa maailmaa. Nykyisin tosi-tv -ohjelmissa esiintyy myös julkkiksia tai niistä tullaan julkkiksiksi (esim Sauli ja Sebastian) ja todellisen ympäristön tilalle on alettu rakentaa lavastettua ympäristöä. Reality-ilmiö rönsyilee moneen suuntaan. Ensimmäinen suomalainen tosi-tv-sarja oli 1981 esitetty Aikapommi, jossa joukko julkkiksia oli päivien ajan pommisuojassa. Piilokameroita oli tehty jo 1960-luvulla.


"Tähtihetkiä television historiassa" on Ruotsin tv:n ohjelmistoa. Osa 1 kuvaa mm. amerikkalaista perhettä ja ohjelma löytyy Areenasta.


http://areena.yle.fi/1-2244007

96-lehti reagoi nopeasti sarjaan vuonna 1974. Bibinette pakinassaan kertoo, millaisia tunteita ohjelma synnytti (no 5 1974) Sivu suurenee klikkaamalla

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • YLEttääkö
  • 17.3.2016, 21.21
OY YLE AB ei kuitenkaan ole esittänyt viimevuosina tuotettuja HLBTIQ-elokuvia, HLBTIQ-sarjoja ja HLBTIQ-dokumentteja.

Arvioiden mukaan 5–15 prosenttia väestöstä kuuluu HLBTIQ-vähemmistöön. Ja me maksamme YLE-veroa.

Laki Yleisradio Oy:stä velvoittaa huolehtimaan ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille.
Täysin samaa mieltä kuin YLEttääkö. YLE tosiaan on ollut harvinaisen pidättäytyväinen ohjelmatarjontansa kanssa mistä herää kysymys ollaanko tässä nyt taivuttu joidenkin herätysliikkeiden painostukseen vai onko YLE:n oikeistolaisella pomolla näppinsä pelissä.