Tukholma Obaman väistöliikkeen kohteena koetaan Helsingissä ehkä vähän nolona asiana. Suomen ihmisoikeus- ja tasa-arvolinjaus ei varmasti ainakaan parantanut Helsingin mahdollisuuksia, vaikka Tukholma on monista syistä voinut olla itsestään selvä kohde tilanteen tultua päälle. Uutistietojen (aamu 8.8.) mukaan Pohjolan ja Baltian johtoa on kutsuttu Tukholmaan.
Washingtonissa ulkomaita voidaan katsoa myös Amerikan sisäpolitiikan taustaa vasten. Ruotsi käy Washingtonissa eurooppalaisesta esimerkistä tasa-arvoisine avioliittolakeineen. Suomen konservatiivijohto on sensijaan liehitellyt Washingtonin näkökulmasta Tea Party -porukan arvomaailmaan kuuluvaa KD:tä. Kokoomusnuorten hakeutuminen republikaanien oikeiston kehtoluokkalaisiksi on kai sekin huomattu.
On perusteltua arvella kokoomuksen tasa-arvolinjauksen osaltaan vahingoittaneen maan profiilia lännen suurvallan ytimessä.
Suomen oikeiston Washington-myönteisyys on arvopohjaltaan eri taajuusalueella kuin Obaman hallinto. Enkä signaali jää matkan varrelle tai heikkenee liikaa kierrettyään ensin republikaanien leirin kautta.
Kauan sitten eli Reaganin ja Bush vanhemman aikana Helsinki oli USA:n top brassille levähdys- ja välilaskupaikka. Clinton kävi vielä tapaamassa Jeltsiniä.
60-luvulla Dean Ruskia Helsinkiin tuonut USA:n ilmavoimien kone taisi ihan vältellä Ruotsin ilmatilaa matkalla Suomeen. Tosin voin muistaa väärin. Ruotsin rasitteena oli demarien - tai ainakin opetusministeri Palmen - Vietnam-lausunnot ja oven avaaminen sotilaskarkureille.
Mutta käyväthän Helsingissä edes Guggenheimin lobbaajat.