• Hulivilipoika

Homoelokuvan parjattu kulttiklassikko: ”Cruising”

http://hulivilipoika.blogspot.fi/2014/01/homoelokuvan-parjattu-kulttiklassikko.html

Miten ihmeessä tämä voi olla yksi homohistorian parjatuimmista elokuvista, joka onnistui kesällä 1979 nostattamaan suurimmat homomellakat sitten Stonewallin? Näin pohtii nykykatsoja nähdessään William Friedkinin ohjaaman psykologisen trillerin Cruising (Yön kuningas). Reilussa 30 vuodessa Cruisingin tyylilaji on vaihtunut jännityksestä tahattomaan komiikkaan, mutta yhä se kiinnostaa – jopa niin paljon, että tähtinäyttelijä ja homojen bott- anteeksi bosom buddy James Franco halusi kuvata sen sensuroidut kohtaukset uudelleen elokuvaansa Interior. Leather bar (2013).

Tositapahtumiin perustuva Cruising sijoittuu 1970–1980-lukujen vaihteeseen ja kuvaa Al Pacinon esittämän heteropoliisin soluttautumista New Yorkin nahkahomo- ja SM-skeneen, jossa riehuu sarjamurhaaja. Pacinon roolihahmo Steve Burns suostuu peitetehtäviin mukisematta ja niin antaumuksellisesti, että pian herää kysymys poliisin omista mieltymyksistä. Burns seuraa kauhun sekaisella kiinnostuksella fetissiklubien nahan, hien, poppersin ja vaseliinin hajuista elämää, jossa seksi ja väkivalta lyövät kättä. Pian tämä rinnakkaistodellisuus sekoittaa poliisin pään ja suhde tyttöystävään ajautuu karille. Jäljelle jää vain pelätyn murhaajan jahtaaminen, mutta ketä pitäisi lopulta pelätä eniten: sitä, joka niin brutaalisti listii homoja, vai sitä, joka yrittää listiä homon itsestään?

Sarjamurhamysteerinä Cruising on auttamattoman kömpelö ja sekava, mutta homo- ja identiteettinäkökulmasta se on minusta melko moniulotteinen. Jo alkuasetelma on kiinnostava: poliisi luopuu univormustaan ja painuu kirjaimellisesti maan alle fetissipiirien suosimiin kellariloukkuihin, joiden asiakaskunta pukeutuu teemailtoina poliiseiksi pamputtaakseen toisiaan. Maan pinnalla oikeat poliisit haukkuvat hinttareita, mutta ottavat partioautoissa vastaan suihinottoja nahkaan pukeutuneilta transuilta. Myöskään poliisin kuulusteluhuoneissa käytetyt metodit eivät mitenkään eroa fetissiklubien seksin ja väkivallan tunnelmista, paitsi että poliisin väkivalta on yhteiskunnan legitimoimaa eikä suinkaan vapaaehtoista toisin kuin SM-seksissä. Cruisingin maailmassa vallankäytöstä nauttivat siis vain alistajat altavastaajien kustannuksella.

Tästä näkökulmasta William Friedkinin elokuvaa ei minusta voi kutsua homovastaiseksi, vaan pikemminkin se kuvaa omalla kömpelöllä tavallaan yhteiskunnan valtarakenteita ja seksuaali-identiteetin häilyvyyttä. Homovastaisuusväitteet ovat kuitenkin ymmärrettäviä, kun ajatellaan elokuvan syntyaikoja. Kuten The celluloid closet -dokumentti (1995) osoittaa, Cruisingia edeltäneiden vuosikymmenten homoelokuva oli täynnä henkisesti sairaita raukkaparkoja, jotka päätyivät joko itsemurhaan tai murhaamaan muita. Aikalaisten silmissä Cruising oli siis vain jälleen yksi Hollywoodin kieroutunut homoelokuva, mutta erona aiempaan oli se, että Friedkinin raina tuli teattereihin homojen vapautusliikkeen huippuvuosina. Poliittisesti aktiiviset homot eivät enää suostuneet purematta nielemään yhtäkään kuvausta vaikean isäsuhteen kanssa tempoilevasta homopsykopaatista. Toinen syy kritiikkiin oli se, että nahkahomoskenen kuvaamisen katsottiin antavan ”vääränlaisen” kuvan homoista. Tältä osin homoyhteisö jakaantui kahteen leiriin, sillä nahkahomot olivat elokuvan puolella ja osallistuivat sen tekoon.

Oli suurta kohtalon ivaa, että Cruisingin aiheuttamien mellakoiden aikana homoyhteisössä riehui jo täyttä häkää oikea sarjamurhaaja: tuo homoruttona tutuksi tullut sairaus, joka alkoi niittää uhrejaan vuosi Friedkinin elokuvan ilmestymisen jälkeen. Nykykatsoja osaakin arvostaa Cruisingia Pacinon roolisuorituksen lisäksi myös siitä, että se tarjoaa viimeisen aidon välähdyksen New Yorkin homoyhteisöstä ja sen villistä kruisailukulttuurista aikana ennen aidsia. Aidon siksi, että elokuvassa nähtävät homoklubit, niiden asiakkaat ja seksikohtaukset todella ovat aitoja ja siinä määrin uskottavia, että Friedkin joutui sensorien vaatimuksesta leikkaamaan elokuvastaan 40 minuuttia pois.

Osa leikatusta materiaalista oli tarkoitus lisätä Cruisingin dvd-uusintajulkaisulle vuonna 2007, mutta filmiaineisto oli mystisesti hävinnyt. Tästä Cruisingin kadonneiden seksikohtausten legendasta ammentaa James Francon tuore taide-elokuva Interior. Leather bar (2013), johon palaan blogissa ensi viikolla.

2 kommenttia

SaintJudy

3.2.2014 14:53

Cruising leffaa ei kuvattu Mineshaft-klubilla, vaan Cell Block nimisessä paikassa, joka myöhemmin tunnettiin Hellfire-klubina. Leffassa on kyllä extroina Mineshaftin asiakaskuntaa. Mineshaft oli tunnettu tiukasta ovipolitiikasta (Marc Almond käännytettiin ovelta koska hänellä oli silmämeikkiä) ja ehdottomasta kuvauskiellosta. Robert Mapplethorpin tosin kerrotaan joidenkin lähteiden mukaan dokumentoineen klubin tapahtumia, kuvia ei ole julkaistu. Tunnetusti tiukasta dresscodesta huolimatta Francon tirkistely-doku ja muistaakseni myös Cruising leffa esittää roolihahmoina drag-queenin.

Jack Fritcher on julkaissut aika laajan selvityksen Mineshaftin historiasta. PDF-artikkeli on julkaistu Fritscherin Gay San Fransisco: Eyewitness Drummer historiikissa, joka kerää Drummer-lehden artikkeleita myöhemmin kirjoitettuinen esseineen ja selvityksineen (jota voin tietyin varauksin suositella, muista lähdekritiikki). Viittauksia Mineshaft-klubista löytyy niin Marc Almondin omaelmänkerrasta kuin myös Patricia Morrisroen Robert Mapplethorphe biografiasta.
http://jackfritscher.com/PDF/Drummer/Vol%201/33_Mineshaft_Mar2008_PWeb.pdf

Hauskaa lukea blogia, jonka kirjottamisen on nähty vaivaa, aikaa sekä taustatyötä. Aiheeseen liittyen voisin suositella Joshua Gamsonin The Faboulous Sylvester elämänkertaa joka on myös San Francisco/Castro-scene historiikki, kirjailija John Rechyä (Kaupunkien Yössä, Numbers, The Sexual Outlaw). Edmund White on kuvannut myös sceneä muistelmissaan.

Hulivilipoika

5.2.2014 18:36

Hei ja iso kiitos asiantuntevasta palautteesta ja kannustuksesta. Viittaat tuolla Mineshaft-jutulla varmaan siihen aiempaan Gay sex in the 70s -kirjoitukseen. Siinä on se yksi musiikkivideo, jossa on Cruisingin kohtauksia, ja mainitsin sitten, että videon baari on lavastettu muistuttamaan Mineshaftia. En muista, mistä tuon tiedon poimin, mutta huomasin sitten itsekin tätä uutta juttua tehdessäni, että tieto oli väärä, koska muissa testeissä puhuttiin nimenomaan Hellfiresta. Siellä taas kuvattiin myöhemmin Madonnan Sex-kirjan kuvia. Käyn korjaamassa tuon väärän tiedon - kiitos, että huomautit!

Tulostin viime syksynä tuon Mineshaft-artikkelin, mutta se on vielä kesken. Aihe kyllä kiehtoo kovasti, joten palaan siihen varmaan tuonnempana, kun olen vähän sivistänyt itseäni. Iso kiitos noista uusista kirjavinkeistä, joihin tutustun ehdottomasti. Kuulostavat nimittäin ihan meikäläisen yöpöytälukemiselta! :D