Helsinki Pride 2013 -tapahtuman lehti julkaistiin

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2

Helsinki Pride -tapahtuman järjestäjä Helsingin seudun Seta ry on julkaissut vuosittaisen Helsinki Pride -lehtensä.

Painetun version lisäksi lehden voi lukea myös sähköisenä versiona verkossa.

Pride-viikon ohjelman, pride-kulkueen reitin, tapahtuman "kohtaaminen" -teeman esittelyn ja järjestäjien tervehdysten lisäksi satasivuisessa lehdessä on lukuisia sateenkaariteemaa sivuavia juttuja.

Helsinki Pride 2013 -tapahtuman suojelijana toimiva vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet haastatellaan. Parhaillaan Suomessa valmistellaan lakimuutosta, jolla vähemmistövaltuutetusta tulisi yhdenvertaisuusvaltuutettu ja tehtäväkenttä laajenisi kattamaan myös esimerkiksi seksuaalivähemmistöt.

Kolumnisteina lehdessä ovat esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen, tasa-arvoista avioliittolakia edistävän Tahdon2013 kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen, järjestöaktiivi Karoliina Seppälä, toimittaja Sami Koivisto, Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck, Suomen Amnestyssa vaikuttava Pia Puu Oksanen ja Queer-tutkija Leena-Maija Rossi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lehden sivuilla esitellään Helsingin Setan toimintaa ja sen liepeillä tapahtuvaa aktiviteettia. Esillä on esimerkiksi Setan koulutustoiminta. Huomioitu on myös vammais- ja queerpoliittinen kollektiivi Utopia Helsinki.

Helsinki Pride -lehdessä esitellään inidepop-yhtye LCNDF. Kaksikko on myös säveltänyt Helsinki Pridelle kappaleen #haters ja duo esiintyy myös Pridessa.

Esillä on myös Susanna Helken dokumenttielokuva American Vagabond, joka on kertomus Jamesin ja Tylerin karummasta arjesta San Franciscon kaduilla.

Yhdenvertainen vanhuus -projektia käsitellään otsikolla "Liehuuko sateenkaarilippu vanhainkodin pihamaalla". Projektin tavoitteena on, ettei elämän viimeisinä vuosina tarvitse palata takaisin kaappiin. Sateenkaarivähemmistöjen olemassaolon ymmärtäminen halutaan saada normiksi.

Suurennuslasin alla on Suomen turvapaikkapolitiikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkökulmasta. Aihetta käsitellään kahden turvapaikanhakijan tarinan kautta.

Myös suomalaisen kulttuurielämän suhdetta sateenkaari-aihepiiriin käsitellään. Ruotsinkielisen Suomen Regnbågsankan -yhdistys on esillä niin ikään.

Aids-ilmiön tulo Suomeen vuonna 1983 on esillä historiallisesta näkökulmasta Olli Stålströmin laajassa kirjoituksessa. Sen jälkeisellä sivulla kerrotaan Suomen tämän päivän hiv-tilanteesta ja tartunnalta suojautumisesta.

Kirjoituksessaan Bruce J. Oreck toteaa USA:ssa tapahtuneen käänteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa ja yhdenvertaisuuden toteutumista ei enää käsitellä sanalla "jos" vaan "kuinka nopeasti". Siitä huolimatta hänen mukaansa ei pidä pysähtyä.

Suomen Amnestyssä toimiva sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen käsittelee kirjoituksessaan Amnestyn tukemaa vapaaehtoisten lähettämistä sellaisten maiden pride-tapahtumiin, joissa tapahtuman järjestämismahdollisuudet eivät ole itsestäänselviä. Yksi tällaisista tapahtumista on Vilnassa järjestettävä Baltic Pride.

Helsinki Pride -lehdessä "kohdataan" joukko erilaisia ihmisiä ja esitellään naisten Roller derby -joukkuetta.

Arkkipiispa Kari Mäkisen Helsinki Pride -lehteen kirjoittama Nähdyksi tulemisen tärkeys -kolumni on jo ehtinyt aiheuttaa pienimuotoista kohinaa konservatiivikristittyjen piirissä. Esimerkisi Patmos-lähetyssäätiön verkkosivuilla paheksutaan kirjoitusta ja päätellään Suomen luterilaisen kirkon johtajilla pallon olevan hukassa.

***

Helsingin seudun Seta ry:n järjestämä Helsinki Pride -viikko on 24. - 30. kesäkuuta 2013. Perinteinen pride-kulkue- ja puistojuhlapäivä on lauantai 29.6.

Pride-tapahtumien vuosi 2013 alkoi Suomessa jo 22. - 24. helmikuuta järjestetyllä talvisella Rovaniemen Arctic Pride -tapahtumalla. Forssassa juhlittiin 26.4.2013 pride-hengessä. Joensuussa puolestaan järjestettiin 13. - 18. toukokuuta Hohto-sateenkaaritapahtuman. Tampereen Leimautumispäiviä vietettiin 11. - 15. kesäkuuta. Pori Pride järjestään 19. heinäkuuta kaupungin Jazz-tapahtuman yhteydessä.

Helsinki pride -lehti 2013
www.helsinkipride.fi

2 kommenttia

Hieno Pride-lehti jälleen, suurkiitos mainiosta talkootyöstä.


Osaako joku sanoa, miksei Helsinki Priden nettisivuilla näy (vai näkyykö, jos käyttää ruotsinkielistä tai muuta ei-suomenkielistä käyttöliittymää) tapahtuman ohjelmatiedot myös ruotsiksi ja englanniksi, kuten ne ovat tuon uutisoidun lehden lopussa. Itse en ainakaan näe Helsinki Priden nettisivustolla mitään kielivalintalinkkiä tai ohjelmaa muulla, kuin suomen kielellä.

Kommenttia muokattu: 16.06.2013 klo 12:36
"Arkkipiispa Kari Mäkisen Helsinki Pride -lehteen kirjoittama Nähdyksi tulemisen tärkeys -kolumni on jo ehtinyt aiheuttaa pienimuotoista kohinaa konservatiivikristittyjen piirissä. Esimerkisi Patmos-lähetyssäätiön verkkosivuilla paheksutaan kirjoitusta ja päätellään Suomen luterilaisen kirkon johtajilla pallon olevan hukassa."


Niin, se profeetta jeesushan ei missään meitä sanallakaan tuomitse, mutta kylläkin kehoittaa olemaan tuomitsematta, jotteivät tuomitsemiset osu tuomitsijoiden omaan nilkkaan.
Patmos voisikin miettiä, ovatko he sen profeetta jeesuksen opetuslapsia ja lähettiläitä, vaiko ovatko hypänneet enempi sen saatanan kelkkaan, jos siis tuon uskomuksen kontekstissa vain asioista puhutaan.

Pietari taas oli profeetta jeesuksen nykykuvien suhteen aika kovasanaisa, kun sanoi pitkien hiusten olevan miehelle häpeäksi.

Siellä raamatussan on muuten monessakin mielessä mielenkiintoinen profeetta jeesuksen opetus, aikansa toisuskoisesta, halveksitusta laupiaasta samarialaisesta, joka ei jättänyt pyyteetöntä lähimmäisen auttamista tekemättä, kuten aikans usikset jättivät, eikä myöskään profeetta jeesus anna kuvaa, että toisuskoinen laupias samarialaisen olisi luopunut omasta, eri uskonnostaan. profeetta jesse vain kertoi sen esimerkkinä todellisesta lähimmäisenrakkaudesta, tehdä pyyteettä todella hyvää, ilman mitään ristinpakkoa sen vuoksi.

Kommenttia muokattu: 16.06.2013 klo 12:52