Brasilian hallitus yhtyi tänään kahden ministerinsä välityksellä tuomitsemaan kansanedustaja Marcos Felicianon valitsemisen kongressin alahuoneen ihmisoikeuskomission puheenjohtajaksi. Tämä evankelikaalinen pappi valittiin virkaan maaliskuun 7 päivänä, ja sen jälkeen ei ole kulunut päivääkään ilman, että tiedotusvälineet ovat täyttyneet päätöstä arvostelevista kirjoituksista.
Miten hän on niin lyhyessä ajassa virassaan kerännyt niin paljon arvostelua osakseen? Yksinkertaisesti lausunnoillaan, jotka ylittävät toisensa joka päivä. Eräs esimerkki oli hänen saarnassaan uskonveljilleen suuntaamansa sanat, joissa hän väitti John Lennonin kuolleen, koska tämä oli ”ottanut yhteen Jumalan kanssa”. Felicianon mukaan Beatlesit ”loukkasivat Jumalaa” väittäessään olevansa ”suositumpia kuin Jeesus Kristus” ja vahvistaessaan yhtyeen olevan kuin ”uusi uskonto”. Tällainen ei koskaan jää rankaisematta, ja tämän vuoksi Lennon murhattiin ”yhdellä laukauksella Isän, toisella Pojan ja kolmannella Pyhän hengen nimeen”. Mutta kansanedustajan puheet eivät jääneet tähän, vaan joku aika sitten hän väitti ”homoseksuaalisuuden synnyttävän vihaa ja rikollisuutta” ja ”Noakin kironneen mustan rodun”.
Kaiken tämän takia ihmisoikeusministeri Maria de Rosario Nunes kertoi tänään järjestetyissä juutalaisvainoista kertovan näyttelyn avajaisissa uskovansa, että kongressi löytää ratkaisun, joka ”johtaa Felicianon erottamiseen”. Ministeri valitti myös sitä, että ”joka päivä me brasilialaiset saamme kuulla toinen toistaan pahempia julistuksia”. Nunes ymmärtää Felicianon puheiden ”synnyttävän vihaa, suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja” ja niiden ”ylittävän kongressin komission rajat, koska ne heijastavat laitonta ja perustuslain vastaista asennetta”.
Myös hallituksen alainen rodullisen tasa-arvon edistämisneuvosto antoi virallisen lausunnon, jossa se pitää ”mahdottoman hyväksyä” sitä, että pastori Feliciano on ihmisoikeuskomission puheenjohtaja. Lausunnon mukaan Felicianon valinnalla tähän virkaan ”loukattiin ihmisen nauttiman vapauden, kunnioituksen ja arvokkuuden periaatteita, jotka on taattava riippumatta rodusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta”.