Espanjan sisäministeri Jorge Fernández Díaz oli jo aikaisemmin kertonut olevansa toista mieltä Perustuslakituomioistuimen kanssa, joka oli hylännyt nykyisen hallituspuolueen, Partido Popularin (PP) tekemän valituksen aikaisemman, vasemmistoenemmistöisen parlamentin hyväksymästä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Ministerillä oli Roomassa keskiviikkona tilaisuus toistaa perustelunsa. ”Jos vastustamme homoavioliittoja, emme voi käyttää tunnustuksellisia perusteluja. On järkeviä syitä, joiden vuoksi julkisen vallan ei tule suojella homoliittoja samalla tavalla kuin luonnollisia liittoja. Esimerkiksi lajin säilyminen ei olisi taattu.”
Espanjan Rooman suurlähetystössä järjestettyyn uskontoa ja julkista tilaa koskevaan keskusteluun osallistunut ministeri puolusti voimakkaasti julkisen vallan alistamista uskonnolle (katoliselle). ”Tunnen parlamentin ja voin sanoa, että hyväksyttäessä tiettyjä lakeja uskonnot on hylätty, mutta ei vainoa. Jos 75 % espanjalaisista, jotka kertovat olevansa katolisia, toimisivat johdonmukaisesti, tiettyjä lakeja ei koskaan olisi hyväksytty.” hän vakuutti viitaten selvästi lakiin, joka häiritsee sekä Espanjan että Vatikaanin katolista hierarkiaa.
Ainakin julkisesti Fernández Díaz on jäänyt yksin julistuksineen. PP:n oikeuslaitos-, oikeus- ja vapausasioiden sihteeri Iñaki Oyarzábal sanoi Twitterin välityksellä, että ministerin homoliittojen vastaiset puheet olivat ”valitettavia” eivätkä millään muotoa liity PP:hen.
Espanjan sosialistisen puolueen (PSOE) tasa-arvoasiain sihteeri Purificación Causapié vastasi ministerin puheisiin: ”Se, joka ei usko perustuslakiin ja yrittää tyrkyttää omaa moraaliaan väittäessään, että on olemassa luonnollinen ja todellinen avioliitto, ei ole sovelias hallitsemaan. On ”käsittämätöntä, että keskellä 20. vuosisataa juuri sisäministeri käyttäen aseenaan keskiaikaisia argumentteja asettaa uskonnon ennen ihmisten oikeutta solmia avioliitto kenen kanssa haluavat.”
PSOE:n varapääsihteeri Elena Valenciano kertoi Facebookissa näkevänsä, mihin sisäministeri pyrkii ”tämän vaatiessa enemmän uskontoa ja vähemmän tasa-arvoa” ja ”enemmän oikeuksia katolista uskontoa harjoittaville ja vähemmän homoavioliitoille”. PSOE:n johtaja arvosteli sisäministeriä siitä, että hän ”on huolestunut lajin säilymisestä” kun ”tosiasia on, että hän on huolestuneempi taantumuksellisimman katolisen kirkon jatkuvuudesta”.
Espanjan valtakunnallinen sateenkaariyhdistys La Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales (FELGBT) vastasi sekin ministerille: ”Fernández Díasin asettaessa jälleen epätieteellisin verukkein kyseenalaiseksi tasa-arvoisen avioliiton, jonka puolesta valtaosa espanjalaisista on äänestänyt ja jota se tukee ja jonka Perustuslakituomioistuin äskettäin vahvisti, hän kaikkia kansalaisia edustavana ministerinä käyttää asemaansa taantumuksellisten ja syrjivien aatteiden syöttämiseen.”
FELGBT:n perheiden edustaja Isabel Gómez lisäsi: ”Kuinka monta vuotta pitää kulua, ennen kuin jotkut fanaatikot tajuavat, että meillä sateenkaari-ihmisillä on lapsia ja että vallassa olevien on tunnustettava ja kunnioitettava näitä lapsia? On sietämätöntä, että sisäministeriöstä vastaava on tähän pisteeseen asti tietämätön hallitsemastaan yhteiskunnasta.”