Unkari: Laki rekisteröidystä parisuhteesta ehkä uudelleen oikeuden harkintaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Budapestin Sankareiden aukio 1980-luvulla. Tästä alkavat pride-marssit.

New York Timesissa oli viime perjantaina artikkeli Unkarin perustuslakitilanteesta. Katsauksen oli kirjoittanut perustuslakiasiantuntija Kim Lane Scheppele Princetonin yliopistosta. Hän kuvaa seikkaperäisesti, mitä juuri nyt on tapahtumassa Unkarin perustuslakituomioistuimelle. Monet vanhat päätökset saattavat joutua uuteen käsittelyyn, koska maahan saatiin uusi perustuslaki huhtikuussa 2011. Perustustuslakituomioistuin hyväksyi lain rekisteröidystä parisuhteesta vuonna 2009, joten se kuuluu menneeseen aikaan, eikä välttämättä ole nykyisen perustuslain hengen mukainen.

Kun rekisteröity parisuhde hyväksyttiin parlamentissa, maassa oli sosialisti-liberaali -enemmistö parlamentissa. Vaaleissa 2010 tilanne muuttui. Maa siirtyi monipuoluedemokratiasta yhden valtapuolueen järjestelmään. Kansallis-konservatiivis-kristillinen Fidesz-puolue laati uuden perustuslain. Se tuli voimaan vuoden 2012 alussa, ja se määrää mm., että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Lisäksi siinä nimenomaisesti jätetään homot ja lesbot mainitsematta yleisen syrjintäsuojan kohdalla.


Valtaannousun jälkeen Fidesz alkoi vauhdilla muuttaa parlamentissa maan lainsäädäntöä. Uusia lakiehdotuksia tuli liukuhihnalta, ja ne hyväksyttiin lähes ilman vastaväitteitä. Ongelmaksi tuli perustuslakituomioistuin. Se kumosi monia julkista huomiota ja kiistelyä herättäneitä uusia lakeja. Kun parlamentti päätti kieltää asunnottomana elämisen, perustuslakituomioistuin kumosi lain EU-määräysten vastasena. Uusi vaalijärjestelmä kumottiin, koska siinä vaikeutettiin äänestämistä pakollisella ennakkorekisteröinnillä. Parlamentille annettu oikeus päättää, mitkä kirkot saavat nauttia kirkkojen oikeuksista, kumottiin perustuslakituomioistuimessa. Uudessa laissa oikeusjutut voitiin siirtää mihin oikeusistuimeen tahansa, pois omalta paikkakunnalta. Taustalla oli ehkä syynä se, että poliittisesti tärkeät jutut voitiin siirtää "tiukoiksi" tunnetuille tuomareille. Sekin laki kaatui perustuslakituomioistuimessa.

Ärtyneenä Fidesz päätti ottaa pois perustuslakituomioistuimen valtaa lakien kaatamiseen. Perustuslakituomioistuin ei voi enää perustella päätöksiään vanhoilla päätöksillä edellisten hallitusten valtakaudelta tai yleisen asenneilmaston muuttumisella, vaan on nojattava ainoastaan uuden perustuslain sanamuotoihin. Kaikki vanhat perustuslakituomioistuimen päätökset voidaan kyseenlaistaa. Näitä on monia, mm. laki rekisteröidystä parisuhteesta, kuolemanrangaistuksesta (sitä ei kielletä uudessa perustuslaissa), oikeus arvostella viranomaisten toimintaa (uudessa perustuslaissa ei ole mainittu sellaista oikeutta), aborttiasia (elämä alkaa uuden perustuslain mukaan hedelmöitymisestä) ,yms. Saattaa siis käydä niin, että perustuslakituomioistuin joutuu käsittelemään näitä asioita koskevien lakien "laillisuuden" uudelleen tässä muuttuneessa tilanteessa. Paraikaa perustuslakituomioistuimeen on tulossa uusia tuomareita ja kaikki he ovat Fidesz-puolueen luottotuomareita. Jos esim. rekisteröity parisuhde lakina kumotaan, mitä tapahtuu niille pareille, joilla sellainen rekisteröinti jo on? Lähikuukausina nähdään.

New York Timesin artikkelissa käydään perusteellisesti läpi perustuslakituomioistuimen tilannetta. Muullakin tavalla Fidesz-puolue iskee perustuslakituomioistuinta. Lähes kaikki ne lait, jotka perustuslakituomioistuin on kumonnut, ovat nyt osana uutta perustuslain lisäystä, joka menee parlamenttiin lähikuukausina. Niistä tulee osa perustuslakia, eikä niitä enää voi kumota. Tämä on jo neljäs lisäys, joka tehdään perustuslakiin parin vuoden aikana. Yhden puolueen valta alkaa muistuttaa yhden puolueen mielivaltaa. Mutta kansa on heidät äänestänyt, niin kuin Putinin Venäjällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


New York Timesin blogi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!