Tällä viikolla on tarjolla "tanssin anarkiaa", kun Helsingissä Kaapelitehtaalla kymmenettä kertaa järjestetään Sivuaskel-festivaali. Helsinkiin saapuu kolme koreografi-esiintyjää, ja luentosarjassa ja workshopissa käsitellään queer- ja naisteemaa.
Poliittisuudestaan tunnettu kalifornialaiskoreografi Keith Hennessy ottaa kärkkäästi ja aktiivisesti kantaa sosiaalisiin ja ekonomisiin kysymyksiin. Hänen teoksissaan voi nähdä vaatimuksen yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja humaanisuudesta. Vahvana ja läpileikkaavana piirteenä hänen teoksiaan leimaavat myös queer- ja homokulttuurin esiin nostamat teemat, niiden poliittisuus ja historia. Hennessy ohjaa viisipäiväisen työpajan Performing Queer Failure tanssin ja esitystaiteen ammattilaisille yhdessä äänitaiteilija Jassem Hindin kanssa. Työapaja alkoi jo maananataina, mutta siihen liittyvä yleisötilaisuus on perjantaina alkuillasta.
Tänään keskiviikkona klo 20 on Turbiinisalissa taiteilijatapaaminen, mukana mm. Keith Hennesy. Hennesyllä on Kaapelitehtaalla kaksi omaa esitystä: Crotch ja Almost. Ohjelmalehtisen mukaan niissä on mukana queer-henkisyys. Keith Hennessy on ollut voimahahmo San Franciscon taiteilijayhteisössä yli 25 vuotta. Hennessyn teoksista on kirjoitettu paljon ja niitä on käsitelty useissa dokumenteissa. Lisäksi hän on saanut lukuisia
Isadora Duncan -tanssipalkintoja sekä vuonna 2009 Bessie-palkinnon Sivuaskel-festivaalilla myös nähtävästä sooloteoksestaan Crotch. Hän toimii yhteistyössä Jassem Hindin, ranskalais-palestiinalaisen äänitaiteilijan kanssa.
Aiheiltaan kiinnostava on myös Tiina Rosenbergin luentosarja. Tänään aiheena on "Queer-kulttuuri nykyesitystaiteessa". Luento alkaa klo 17. Huomenna samaan aikaan on aiheena "Feministinen näkökulma esitystaiteen ja satujen naiskuvaan". Luentoihin on vapaa pääsy.
Tiina Rosenbergin luennot taustoittavat festivaalin esityksiä. Rosenberg tunnetaan aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana ja kirjoittajana, ja hän on ollut taannoin Ruotsissa Feministik initiativ -puolueen kärkihahmona. Kun tämän vuoden alussa yhdistyvät Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu vapaan taiteen yliopistoksi, sen ensimmäiseksi rehtoriksi valittiin Helsingissä syntynyt, mutta pitkään Tukholman yliopistossa teatteriteteen professorina toiminut Tiina Rosenberg.
Perjantaina ja lauantaina nähdään "Paris is Burning" -dokumenttielokuva vuodelta 1990. Se kuvaa newyorkilaisten afro- ja latinoamerikkalaisten homo- ja transseksuaalien yhteisöä ja sen voguing-kulttuuria. Monet yhteisön jäsenistä pitävät elokuvaa ainutlaatuisena dokumenttina New Yorkin drag-klubien kulta-ajalta sekä syvällisenä tutkimuksena amerikkalaisista rotu-, luokka- ja sukupuolikysymyksistä.
Sivuaskel-festivaalin ohjelmalehtinen kertoo laajemmin viikon ohjelmasta