Unkarissa valmistellaan suurta perheoikeuden lakiuudistusta. Kristillisdemokraatit, jotka hallitsevat maata osana Fidesz-puoluetta, vaativat yksimielisesti rekisteröidyn parisuhteen muuttamista kahden ihmisen väliseksi sopimukseksi. Se olisi kahden kauppa, kuin autokauppa. Valtio ei millään lailla tukisi homoliittoja eikä olisi mukana kirjaamassa näitä liittoja. Se vaikuttaisi perintöoikeuteen, sosiaalietuuksiin, ym. Nyt Unkari saattaa olla lähdössä eturintamaan homoliittojen lopettamisessa. Muu osa Fidesz-puoluetta ei ole vielä ottanut kantaa asiaan. Siitä ei ole tietoa, milloin parlamentissa päätetään lakiuudistuksesta.
Unkarissa on Fidesz-puolueen ylivalta. Yli 2/3 parlamentin paikoista on Fideszillä ja sen alaosastolla kristillisdemokraateilla.Ylivallan avulla maan lainsäädäntö muuttuu vauhdikkaasti. Joka päivä säädetään uusia lakeja tai muutoksia perustuslakiin. Lainsäädännön laillisuutta valvovat elimet eivät pysy mukana. Tosin toissa päivänä perustuslakituomioistuin ilmoitti, että laki asunnottomuudesta on laiton. Kaksi vuotta sitten säädetyn lain mukaan asunnoton saa joko sakkoja tai vankeutta, jos hänet tavataan kaksi kertaa 6 kuukauden kuluessa asumassa kadulla, puistossa tai metsässä. Esim. Budapestissa on tuhansia asunnottomia, koska sosiaalista asuntotuotantoa ei juuri ole. Asunnottomuus ei perustuslakituomioistuimen mukaan voi olla rikos, koska EU:ssa on vapaa liikkumisoikeus.
Juuri nyt puhutaan paljon vaalilain uudistuksesta. Vaaleihin voi vastaisuudessa osallistua vain, jos ennakkoon ilmoittautuu vaaliluetteloon. Meillä Suomessa vaaliluettelot tehdään väestökirjojen perusteella, eikä tarvitse itse ilmoittautua. Näin oli ennen Unkarissakin. Nyt se muuttuu. Tietyn määräajan kuluessa on henkilökohtaisesti valtion virastossa tai netissä henkilötunnistusten avulla ilmoittauduttava vaaliluetteloon. Se on voimassa seuraavat neljä vuotta. Jos jostain syystä ei onnistu ilmoittautumaan, menettää äänioikeutensa pitkäksi aikaa. Vaaleissa vaalimainontaa saa olla vain valtiollisilla tv-kanavilla, ei kaupallisilla kanavilla. Painetussa mediassa vaalimainokset sallitaan valtakunnallisille sanomalehdille. Vaalimanonta on kiellettyä esim. internetissä ja elokuvateattereissa. Eilen kolme tutkimusinstituuttia, mukana mm. Unkarin Helsinki-komitea, ilmoittivat yhteisenä kantanaan, että tällaiset vaalilain muutokset ovat perustuslain ja demokratian vastaisia ja laittomia. Muualla Euroopassa äänestysoikeutta pyritään laajentamaan. Unkarissa sitä kavennetaan. Fidesz-puolue ja hallitus perustelevat, että näin äänestämään saadaan ne, joita poliittiset kysymykset oikeasti ja aidosti kiinnostavat. Satunnaiset äänestäjät koetaan vain "häiriönä". Sen vuoksi vaikeutetaan äänestämistä. Laiskoilta ja tyhmiltä äänioikeus halutaan pois. EU ei ole vielä ottanut kantaa vaalilain muutoksiin.
Yliopisto-opiskelijoille on tulossa pakkotyö. Jos saa opiskelustipendejä, joutuu opintojen jälkeen työskentelemään kotimaassaan yhtä pitkän ajan kuin opinnot ovat kestäneet. Muuten joutuu maksamaan takaisin kaikki korkeakoulutuet. Videomainoksissa Unkarin hallitus yrittää vakuuttaa nuorille, ettei kannata muuttaa ulkomaille. Kotimaassakin voi surfata ja tehdä vaikka mitä mukavaa. Lentoaseman lähtöportilla päähenkilöllemme tulee mieleen kaikki se kiva, mitä kotimaassa on koettu.