Translain uudistus on jumiutunut sosiaali- ja terveysministeriöön (STM). Ministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee arvioi, että lakiuudistusta selvittävää työryhmää ei välttämättä kyetä resurssipulan vuoksi kokoamaan koko vaalikaudella.
Asiasta kertoivat Pohjolan Sanomat ja Lapin Kansa viime viikolla.
Nykylainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavia henkilöitä lisääntymiskyvyttömiksi. Sen katsotaan loukkaavan transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaillakin huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä.
Sillanaukee sanoi Pohjolan sanomille, ettei hankkeen jumiutuminen ole kannanotto uudistusta vastaan. Silti hän ilmaisee, että pakkosteriloinnin poistaminen translaista olisi yksinkertaista teknisesti, mutta sen vaikutukset olisivat kauaskantoiset.
Viime keväänä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) sanoi eduskunnassa, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa työryhmän selvittämään translain uudistamista. Suomi on myös luvannut sekä YK:lle että Euroopan neuvostolle, että tällainen työryhmä perustetaan.
Kansanedustaja Astrid Thors (rkp) on nyt jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen translain kohtalosta. Guzenina-Richardsonin on vastattava kysymykseen kolmen viikon kuluessa.
Mielenilmaus Helsingissä lauantaina 20.10. klo 14 alkaen
Protestina nykytilanteelle ja viivästykselle joukko aktivisteja järjestää poliittisesti sitoutumattoman mielenilmauksen sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta lauantaina. Tarkoituksena on saada huomiota sille, että sukupuolenkorjausta säätelevät lait vaikuttavat todellisten ihmisten elämään, ja että esimerkiksi steriliiysvaatimus on ihmisoikeuksien ja perustuslain vastainen.
Aktivistit muistuttavat, että Euroopan ihmisoikeusvaltuutettu ja muut tahot ovat useaan otteeseen vaatineet Suomea korjaamaan transsukupuolisten sukupuolen vahvistamisesta säädetyn lain vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä ja muita translainsäädännön ongelmia. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi naimattomuusvaatimus, psykiatriseksi sairaudeksi leimaaminen ja sukupuoli-identiteetin medikalisaatio.
Aktivistit ilmaisevat, että jokaisen on saatava itse päättää sukupuoli-identiteetistään, juridisesta sukupuolestaan ja sukupuolen ilmaisustaan. Aktivistit pitävät viivästymistä osoituksena siitä, ettei sukupupuolivähemmistöihin liittyviä asioita ja vähemmistöihin kuuluvien elämänlaatua tärkeänä.
- Mielestämme tämä osoittaa, ettei sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja elämänlaatua pidetä riittävän tärkeänä. Lakikeskustelussa unohtuu helposti, että kyseessä ovat todelliset ihmiset, joiden arkeen tehtävät päätökset vaikuttavat. Vaadimme, että ministeriö asettaa lupaustensa mukaisen työryhmän selvittämään lakimuutoksia välittömästi, linjaa mielenosoituksen pääjärjestäjä Sade Kondelin.
Mielenilmaus järjestetään Helsingin Asema-aukiolla lauantaina 20.10. klo 14 alkaen
Facebook: Pakkosterilisaatiolaki kumottava -mielenosoitus
Pohjolan Sanomat: Astrid Thors kovistelee Maria Guzenina-Richardsonia translaista
Pohjolan Sanomat: Pakkosterilointilain uudistus hyytyi ministeriöön