John Cagen syntymästä 100 vuotta - Teemalla tuore dokumentti

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3

Amerikkalainen säveltäjän John Cage syntyi syyskuun 5. päivänä sata vuotta sitten. Hänen tunnetuin teoksensa lienee 4′33″ (1952), jossa pianisti asettuu soittimensa eteen, mutta ei soita mitään. Säveltäjän yksityiselämästä on puhuttu vähemmän. Säveltäjä eli pitkään yhdessä tanssin suurmiehen Merce Cunninghamin kanssa. Cunningham kuoli kaksi vuotta sitten. Cunningham ja Cage vaikuttivat vahvasti toinen toisiinsa ja he olivat merkittävä pariskunta New Yorkin taidepiireissä. He olivat osa queer-yhteisöä, joka on tärkeällä tavalla vaikuttanut kulttuuriimme ja identiteettiimme.


Teemalla nähdään tänä iltana klo 19 tuore dokumentti dokumentti John Cagessta (1912 - 92) ja hänen maailmastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Musikvetare
  • 1.9.2012, 14.08
Cage sävelsi teoksensa 4′33″ mille tahansa soittimelle, ja kaiketi myös laulaja voi sen esittää. Myös suuremmat kokoonpanot tulevat kyseeseen. Teoksen tärkeimmät instrumentit ovat sekundaattori ja kuulijoiden korvat ja aivot.

Cagen tuotantoa leimaa buddhalainen filosofia, sanotaan. Siksi 4′33″ haastaa länsimaisen yleisön kuuntelemaan hiljaisuutta ja sen musiikkia, kuten näennäisesti äänettömän konserttisalin ilmanvaihdon hurinaa. Buddhalaisuudessa kun kaikki äänet ovat merkityksellisiä.

Cage vaikuttaa keskuudessamme vielä nytkin, sillä hänen teoksensa ASLSP 1985 soi jatkuvasti Sankt-Burchardin kirkossa Saksan Halberstadtissa. Sävellyksen kesto on 639 vuotta.
Näyttämötaiteessa on käytetty hieman samanlaista "tyyliä" kuin John Cagen 4′33″. Tarmo Mannin jäähyväisnäytännöstä 1989 kerrotaan Wikipediassa, että Kansallisen päänäyttämön keskelle oli tuotu vain yksi tuoli, liekö ollut nojatuoli. Manni istui näytöksen alkasessa tuoliin ja pysyi vaiti koko esityksen ajan, peräti 55 minuuttia, kuunnellen Gustav Mahlerin ensimmäistä sinfoniaa.

Mielenkiintoinen seikka Wikipedian laajassa Tarmo Mannin elämäntyötä kuvailevassa tekstissä on se ettei siinä puhuta sanaakaan hänen seksuaalisesta identiteetistään, vaikka yksityiselämästä kerrotaan monia yksityiskohtia.

Manni oli aseitstakieltäytyjä. Hänet määrättiin mielisairaalaan. Kenties tämä pitää sisällään viittauksen hänen homoseksuaalisuuteensa. Mitään tarkempaa en ole tuosta seikasta löytänyt.

Kommenttia muokattu: 01.09.2012 klo 15:12