Demarien puoluekokous edisti transaihepiiriä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Puoluekokoukset eivät aina ole massiivisia kumileimasimia. Etukäteisvalmistelluista ratkaisuista poiketaan vaikkapa kentän poliittisten paineiden mutta myös keskustelun ja vaikuttamisen perusteella. Syystä tai toisesta Sdp:n puo­lue­ko­kous pää­tyi 27.5 eri kan­nal­le kuin puo­lueen hal­li­tus su­ku­puo­len kor­jaa­mis­ta kos­ke­van lain uu­dis­ta­mi­ses­sa.

Puo­lue­ko­kouk­sen pää­tök­sen mu­kaan Sdp:n on toi­mit­ta­va niin, et­tä "t­rans­su­ku­puo­lis­ten ih­mis­oi­keus­louk­kauk­siin puu­tu­taan vä­lit­tö­mäs­ti ja lais­ta pois­te­taan vaa­ti­muk­set li­sään­ty­mis­ky­vyt­tö­myy­des­tä ja nai­mat­to­muu­des­ta". Puo­lue­hal­li­tuk­sen lau­sun­nos­sa lain muut­ta­mi­seen ei näh­ty tar­vet­ta.

­Puo­lue­hal­li­tuk­sen esi­tys oli ollut se, et­tä seu­ra­taan kan­sain­vä­lis­tä kes­kus­te­lua.

HS kertoo haastattelutietojen perusteella, että so­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riös­sä oli teh­ty pää­tös sel­vi­tys­työs­tä, mut­ta si­tä ei olllut vie­lä käyn­nis­tet­ty. Kokouksessa kansanedustaja Antti Lindtman esitti a­sun­to- ­ja ­vies­tin­tä­mi­nis­te­ri Kris­ta Kiu­run kans­sa komp­ro­mis­si­muo­toi­lua, et­tä sel­vi­tys pi­täi­si käyn­nis­tää vä­lit­tö­mäs­ti. Lindtman sanoi HS:lle, ettei us­ko, et­tä ko­vin mo­ni Sdp:ssä it­se asias­ta on eri miel­tä, vaan ky­se on lä­hin­nä sii­tä, kuin­ka tiuk­ka kir­jauk­ses­ta teh­dään. Puoluekokouksessa puolueen varapuheenjohtajistoon noussut Lindtman sanoi HS:lle, että ei vastustanut "aloitteen sisältöä".

Edel­li­sen ker­ran trans­la­ki nousi uutisiin tam­mi­kuus­sa, jol­loin pe­rus­pal­ve­lu­mi­nis­te­ri Ma­ria Gu­ze­ni­na-Ric­hard­so­nin (sdp) eri­tyis­avus­ta­ja ero­si teh­tä­väs­tään. Mi­nis­te­ri il­moit­ti syyk­si sen, et­tä eri­tyis­avus­ta­ja oli mi­nis­te­rin tie­tä­mät­tä aja­nut muu­tos­ta la­kiin, jo­ka kos­kee su­ku­puo­len­sa kor­jan­nei­den ste­ri­li­saa­tio­ta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyisen lain mu­kaan su­ku­puo­len­sa kor­jan­nut hen­ki­lö pi­tää ste­ri­li­soi­da, eli hän ei voi hank­kia enää lap­sia.

Menestyksellisen aloitteen takana oli opiskelijajärjestö SONK. Aloitteessa todettiin, että useissa Euroopan maissa, kuten Portugalissa ja Saksassa, on jo luovuttu lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä sukupuoltaan korjaavan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta. Suomessa tasa-arvovaltuutettu on todennut, ettei transsukupuolisten henkilöiden oikeus tasa-arvoon, ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään ei toteudu. Ongelmana on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä eli sterilisaatiosta ennen, kuin uusi juridinen sukupuoli voidaan vahvistaa.

Uutinen HS:ssä
Aloite SDP:n kokouksen aloitesivuilla
Demarinuorten kommentti maaliskuulta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!