Puoluekokoukset eivät aina ole massiivisia kumileimasimia. Etukäteisvalmistelluista ratkaisuista poiketaan vaikkapa kentän poliittisten paineiden mutta myös keskustelun ja vaikuttamisen perusteella. Syystä tai toisesta Sdp:n puoluekokous päätyi 27.5 eri kannalle kuin puolueen hallitus sukupuolen korjaamista koskevan lain uudistamisessa.
Puoluekokouksen päätöksen mukaan Sdp:n on toimittava niin, että "transsukupuolisten ihmisoikeusloukkauksiin puututaan välittömästi ja laista poistetaan vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta". Puoluehallituksen lausunnossa lain muuttamiseen ei nähty tarvetta.
Puoluehallituksen esitys oli ollut se, että seurataan kansainvälistä keskustelua.
HS kertoo haastattelutietojen perusteella, että sosiaali- ja terveysministeriössä oli tehty päätös selvitystyöstä, mutta sitä ei olllut vielä käynnistetty. Kokouksessa kansanedustaja Antti Lindtman esitti asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun kanssa kompromissimuotoilua, että selvitys pitäisi käynnistää välittömästi. Lindtman sanoi HS:lle, ettei usko, että kovin moni Sdp:ssä itse asiasta on eri mieltä, vaan kyse on lähinnä siitä, kuinka tiukka kirjauksesta tehdään. Puoluekokouksessa puolueen varapuheenjohtajistoon noussut Lindtman sanoi HS:lle, että ei vastustanut "aloitteen sisältöä".
Edellisen kerran translaki nousi uutisiin tammikuussa, jolloin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sdp) erityisavustaja erosi tehtävästään. Ministeri ilmoitti syyksi sen, että erityisavustaja oli ministerin tietämättä ajanut muutosta lakiin, joka koskee sukupuolensa korjanneiden sterilisaatiota.
Nykyisen lain mukaan sukupuolensa korjannut henkilö pitää sterilisoida, eli hän ei voi hankkia enää lapsia.
Menestyksellisen aloitteen takana oli opiskelijajärjestö SONK. Aloitteessa todettiin, että useissa Euroopan maissa, kuten Portugalissa ja Saksassa, on jo luovuttu lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä sukupuoltaan korjaavan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta. Suomessa tasa-arvovaltuutettu on todennut, ettei transsukupuolisten henkilöiden oikeus tasa-arvoon, ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään ei toteudu. Ongelmana on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä eli sterilisaatiosta ennen, kuin uusi juridinen sukupuoli voidaan vahvistaa.
Uutinen HS:ssä
Aloite SDP:n kokouksen aloitesivuilla
Demarinuorten kommentti maaliskuulta