Alan Turing saa postimerkin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Kuva: Royal Mail & The Post Office Ltd., 2012


Tunnettu brittimatemaatikko ja tietokonenero Alan Turing saa tänä vuonna Englannissa postimerkin. Turing oli sodan aikana ratkaisemassa saksalaisten salakirjoituskoneen, Enigman koodia. Hän työskenteli kuuluisassa Bletchley Parkissa, ja toisen maailmansodan loppupuolella Bletchley Parkissa avattiin saksalaisten salaiset sotilasviestit. Se vaikutti olennaisesti mm. sukellusvenejahtiin Atlantilla.

Vuonna 1952 Alan Turing tuomittiin homoseksuaalisuuden takia kemialliseen kastraatioon. Se johti vakavaan masennukseen, ja tieteellisen työn loppumiseen. Vuonna 1954 hän teki itsemurhan 41-vuotiaana. Vuonna 2009 käynnistetty kampanja johti siihen, että syyskuussa 2009 pääministeri Gordon Brown julkisesti pyysi hallituksensa puolesta anteeksi Turingin rankkaa kohtelua. PinkNewsin sivulla oli vetoomus, johon saatiin 30 805 allekirjoitusta, mukana mm. Richard Dawkins, tieteen kansanomaistaja, Stephen Fry, näyttelijä ja Peter Tatchell, ihmisoikeusaktiivi. Bletchley Parkissa paljastettiin Turingin muistomerkki ja paikalla oli myös kuningatar.

*****

Bletchley Park on Lontoosta pohjoiseen. Siellä sijaitsi brittien salaisen palvelun M15 keskuspaikka. Enigman koodin paljastaminen lyhensi monien asiantuntijoiden mielestä sodan kestoa. Sodan jälkeen Turing toimi kolme vuotta kansallisessa fysiikan laboratoriossa. Hän oli jossain määrin kiinnostunut yleisurheilusta ja harrasti mm. juoksua. Loukkaantuminen esti osallistumisen Lontoon olympialaisiin 1948. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin Manchesterin yliopiston tietojenkäsittelylaboratorion johtajaksi. Häneltä tuli noina vuosina useita tieteellisiä julkaisuja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sitten tuli skandaali. Arnold Murray, Turingin uusi ystävä, auttoi murtovarasta Turingin kotiin. Turing teki ilmoituksen poliisille. Kuulusteluissa Turing myönsi seksisuhteensa nuoreen mieheen. Asia meni oikeuteen ja valittavana oli joko kemiallinen kastraatio tai vankila. Samojen lakien perusteella vuonna 1895 tuomittiin Oscar Wilde. Nämä lait kumottiin lopullisesti vasta vuonna 2003.

Kesäkuun 8. päivänä 1954 siivooja löysi Turingin kuolleena kotoaan. Syaanimyrkytys ilmeisesti aiheutti kuoleman. Sängyn vierellä oli puoliksi syöty omena. Omenaa ei koskaan kuitenkaan tutkittu.

Turingista on wikipediassa suomeksi laaja artikkeli. Hän on ollut muullakin tavoin esillä. Ooppera Skaala esitti vuonna 2008 oopperan muodossa Turingin elämäntarinan Helsingissä Korjaamolla. Maailmalla on valmistumassa tiettävästi elokuva Turingista. Asiasta kerrottiin lokakuussa. Elokuvassa näyttelee Leonardo DiCaprio.

Ehjä Enigma on Riihimäellä Viestimuseossa. Se jäi saksalaisilta, kun ne vetäytyivät Lapista.

Tällainen kommentti tuli postimerkistä, joka aluksi oli jutun yhteydessä (tämä postimerkki): Miehestä on tehty muutamia merkkejä ennenkin, kuten jutun yhteydessä näkyvä St. Helenan postimerkki. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Britannian posti eli Royal Mail julkaisee aiheesta merkin. Royal Mailin postimerkit erottaa Britannialle kuuluvien n. tusinan "pikkuvaltioiden" merkeistä sillä, että Britannian merkeissä ei lue maan nimeä lainkaan. Postimerkki keksittiin siellä ja aikoinaan päätettiin, että monarkki on maailman tunnetuin ihminen, joten kuva riittää. Nykyään erikoismerkeissä - kuten Turningin merkissä- kuningattaren kuva on vain siluettina. Turingin merkki on siis 1.lk merkki ja osa 10 merkin julkaisua, jossa esitellään merkittäviä brittejä.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Poris
  • 8.1.2012, 21.10
MI5 ei M15. MI = "Military Intelligence". Viitonen on siksi, että ensimmäiset neljä paljastuivat.
  • 2 / 3
  • Onnellinen mies
  • 9.1.2012, 12.22
Alan Turingista on julkaistu elämäkerta ALAN TURING ARVOITUS, jonka kirjoittaja on englantilainen matemaattinen fyysikko Andrew Hodges. Yleisradio esitti 21.5.2002 radiokuunnelman Alan Turingista. Alan Turing on itselläni herättänyt ja herättää jatkuvasti mielen ja sielun sympatiaa. Tekikö hän itsemurhan? Kenties, tai sitten ei. Kysymys lienee avoin edelleen. Niin tai näin, hän on mies, joka elää niin mielessäni, sielussani kuin sydämessänikin nyt ja aina. Hänen elämäkertaan kannattaa tutustua. Sitä saannee edelleen kirjakaupoista ja ainakin kirjastosta; ISBN 952-5202-14-3 Viihtyisiä lukuhetkiä Alan Turingin seurassa!