Räsänen jyrää uskonnollista toimintaa ´yleishyödylliseksi´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 5

Aatevetoisen sisäministerin toiminta uskonnollisten yhteisöjen edunvalvojana on johtanut hankaukseen poliisihallituksen kanssa. Nykyinen laki ei salli uskonnollisille yhteisöille rahankeräysoikeutta. Räsäsen mielestä uskonnollisten yhteisöjen, yhdyskuntien ja säätiöiden toiminta on yleishyödyllistä toimintaa. Siksi niiden on saatava kerätä toimintaansa varten rahaa.

Sisäministeriön poliisiosasto on ministerin vaikutuksesta antanut tänä syksynä asiasta ohjeen, koska lain tulkinnasta on epäselvyyttä. Ohjeen mukaan "poliisiosasto katsoo, että uskonnollista toimintaa ei tulisi käsitteellisesti erottaa muusta aatteellisesta toiminnasta". Ohje noudattaa Räsäsen kantaa. Hän kertoo osallistuneensa sen kirjoittamiseen.

- Laki sanoo toisin, huomauttaa HS:ssä poliisihallituksen hallitusneuvos Jouni Laiho.
-Lain mukaan yhteisöjen toiminnan tulee olla yksinomaan yleishyödyllistä ja kerätyt varat on ohjattava yleishyödylliseen käyttöön. Laihon mukaan vakiintunut tulkinta on ollut, että uskonnollinen toiminta ei ole luonteeltaan yleishyödyllistä.

-Useat kirkon oppineetkin ovat sitä mieltä, että uskonnollisilla yhteisöillä on vain sielunhoidollinen tehtävä. Ministeri on tässä nyt hiukan toisella kannalla, Laiho sanoo.

Räsäsen mielestä vuonna 2006 voimaan tulleen rahankeräyslain perusteluissa sanotaan, että myös uskonnollinen toiminta tulee katsoa yleishyödylliseksi. Laihon mukaan lain valmistelija oli lisännyt lauseen lakiin aivan viime hetkellä ja lainkohta on hyvin ristiriitainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lupien myöntäminen siirtyi lääninhallituksilta poliisille alkuvuonna 2010.
Räsäsen mukaan poliisi on kieltänyt rahan keräämisen useilta yhteisöiltä, joille lääninhallitukset olivat vuosikausia antaneet luvan. Hänen mielestään asia pitää korjata pikaisesti. Laihon mukaan lääninhallitukset olivat myöntäneet lupia lain vastaisesti.

Poliisin tulkinnan mukaan uskonnolliset yhteisöt voisivat periaatteessa saada keräysluvan diakoniatyöhön.- Mutta jos toiminta on yhdistyksen sääntöjen mukaan muutakin, esimerkiksi uskonnon harjoittamista, luvan myöntämiselle ei lain mukaan ole perusteita. Usein ne määrittävät säännöissään toiminnakseen vain uskonnon harjoittamisen, Laiho sanoo.

Hänenkin mielestään laki vaatii selkeyttämistä. -Ja voi sanoa, että ilmeisesti ministerin tahdon suuntaisesti. Ministeri on kantansa lukkoon lyönyt.

Uutinen HS.fi -palvelussa

5 kommenttia

No nyt sitä räsäs-vastustusta alkaa näkyä ja kuulua.

Kuuntelin radiossa jonkin tutkijan lausuntoa ilotulitusraketti/ohjus-jupakasta. Tutkija kehotti varsin suorin sanoin Räsästä pitämään päänsä kiinni asioista, jotka ovat kesken tutkinnan ja ministerille epäselviä. En ole koskaan aikaisemmin kuullut noin suorasukaista puhetta ketään ministeriä kohtaan.
  • 2 / 5
  • Alamainen
  • 23.12.2011, 12.07
Taitaa olla Rouva Ylijumalan laaksosta muumit vähissä ja murokulho tyhjä kun tällä tavalla käyttää valtaansa väärin ja asettuu lain yläpuolelle. Tosin mitä muutakaan voi odottaa tavallisesta elämästä vieraantuneelta jeesustelijalta.