Lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi puhutti Pikkuparlamentissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Helsingin Sanomat kertoi menneellä viikolla, että lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi on vastatuulessa. Allekirjoituksia on saatu vasta n. 70, kun tarvittaisiin yli 100. Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa järjestettiin tänään lyhyt seminaari aiheesta. Lakihankkeen vetäjät antoivat myönteisemmän kuvan lakialoitteen etenemisestä, kuin mitä lehdet kirjoittavat. Jos muuta tulosta ei nyt saada, niin on ainakin pohjustettu tätä asiaa laajasti, ja ennen pitkää tasa-arvoinen avioliittolaki tulee.

*****

Seminaarissa oli esityksiä ja puheenvuoroja, joita selostetaan tarkemmin ranneliikkeessä viikonlopun aikana. Tässä lyhyt yhteenveto.

Kalervo Salo on lääninrovasti ja teologian tohtori. Hän kertoi, miten kirkon vihkimisoikeudesta on säädetty ja mitä avioliittolaki sanoo tai miten tasa-arvoinen avioliittolaki vaikuttaisi. Kirkossa käydään vilkasta keskustelua. Yhteiskunnallinen muutos ei kuitenkaan kirkossa tapahdu kädenkäänteessä, koska kirkkolain muuttaminen ja kirkkojärjestys ja kirkkokäsikirjan muuttaminen vaativat kirkolliskokouksen 3/4-määräenemmistön. Säännösmuutokset ovat hitaita, ja tarvitaan vielä paljon aikaa.


Tytti Solantaus , lastenpsykiatri, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, puhui lapsen oikeudesta turvalliseen perheeseen. Hän lähti liikkeellle siitä, soveltuvatko homoseksuaaliset ihmiset lasten vanhemmiksi. Asiaa on tutkittu viime aikoina yhä laajemmin. Tietoa kerääntyy vähitellen. Sateenkaariperheissä vanhemmuudessa ja vanhempi-lapsi -suhteessa ei ole mainittavia eroja verratuna heteroperheisiin. Yleisenä tutkimustulosten tulkintana Solantaus esitti, että kun lapsen hankkiminen on harkittua ja suunniteltua, myös lasten kehitys ja kodin ilmapiiri ovat positiivisempia. Vanhemmuus hyötyy suunnitelmallisuudesta. Sateenkaariperheet joutuvat suunnittelemaan lapsen hankkimisen huolella. Perherakenteella ei ole suurta merkitystä lasten kehitykselle, mutta jokaisen lapsen tulee kokea, että hänen perheensä on hyväksytty ja arvostettu. Jokaisen lapsen on voitava olla ylpeä omasta perheestään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amerikassa mustien ja valkoisten seka-avioliitot olivat kiellettyjä 1950-luvulle saakka.Perustelut olivat siihen aikaan hyvin samanlaisia kuin nyt tasa-arvoisen avioliittolain vastustajilla: vaarantaa perheinstituution, lapset tulevat kiusatuiksi, vanhempien seksuaalisuus kieroutunutta, jne.


Edellisen kauden kansanedustaja Tarja Tallqvist (kd.) puhui perhearvoista ja avioliittolaista. Hänen mukaansa tasa-arvoinen avioliitto on ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymys. Jokaisella on oltava oikeus onneen ja hyvään elämään. Tasa-arvoinen avioliittolaki voisi jopa vahvistaa perhearvoja.


Lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila oikeusministeriöstä selvitti yhdenvertaisuutta parisuhdelainsäädännössä. Perustuslakivaliokunnan vakiintunut tulkintalinja on ollut, että yhteiskuntakehitys vaikuttaa siihen, miten sääntöjä tulkitaan. Lakien tulkinta muuttuu ajan kuluessa ja perustuslain tulkinta puolestaan voi muuttaa yleisiä arvokäsityksiä. Mies oli avioliittossa vaimon edustaja vuoteen 1930 saakka. Viime vuosikymmeninä on tässä suhteessa tapahtunut vahva tasa-arvoistuminen.

Avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä on vielä eroja. Lainsäätäjällä on kuitenkin avioliittoasiassa harkintavalta. Perustuslain 6. pykälä kannustaa mutta ei pakota avioliittolain muuttamiseen.


Tilaisuuden aloituspuheen piti kansanedustaja Lasse Männistö (kok). Hän vetää työryhmää, joka valmistelee lakialoitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. (kuva JuhaniV)

Audio
Aluksi Lasse Männistö (kok) kertoi yhteenvetona lakialoitteen taustasta. Kesto 3 min 50 sek
Audio
Tilaisuuden lopuksi Oras Tynkkynen (Vihr) teki yhtenvedon seminaarin esitelmistä ja keskustelusta.

Seminaarin esityksistä tulee tarkempaa tietoa ja referaatteja viikonlopun aikana

4 kommenttia

Erinomaisia puheenvuoroja.
  • 2 / 4
  • v ronski
  • 6.12.2011, 17.15
Pidän tervetulleena, että voimassa olevaa avioliittolakia ja lakia parisuhteen rekisteröinnistä tarkastellaan kriittisesti. Käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että eri näkemysten esittäjien olisi kristallisoitava ja perusteltava ne kriteerit, joilla oikeus avioliittoon tai parisuhteen rekisteröintiin annetaan tai evätään. Tähän mennessä vakavia puutteita on esiintynyt sekä ehdotetun sukupuolineutraalin lain kannattajien että vastustajien puolella. Ei ole esimerkiksi osattu kertoa, miksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökohdat eivät soveltuisi sisaruspareihin. Eikö riitä, että osapuolet ovat oikeustoimikelpoisia ja eivät ennestään avioliitossa? Vai onko avioliitto muka varattu vain niille, jotka periaattessa voivat saada yhteisiä jälkeläisiä? Niin kauan kun näihin kysymyksiin ei vastata, ei lakia tule muuttaa, muutoin kuin sallimalla parisuhteen rekisteröinti kaikille (oikeustoimikelpoisille) aikuispareille.