Tukikeskuksen juhlaseminaari 3: Millaista on HIV-hoitoyö 2010-luvulla?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Helena Korte aloitti runolla kirjasta: ”Hetkessä koko elämä”. Se on vuodelta 1994. Se kuvaa ihmisen tilannetta, kun sairastumisen takia aika käy vähiin. Helena Korte itse on tehnyt työtä mm. Auroran infektiopolilla vuonna 1989. Siihen aikaan ei ollut HIV-hoitajia ja sairastuneita aika vähän. Oli vain yksi lääke ja sitä saaneet olivat mukana lääketutkimuksessa. Sen jälkeen hoitotyö on kehittynyt valtavasti.

Vuonna 1993 perustettiin Suomen HIV/Aids-sairaanhoitajien yhdistys, ja osa jäsenistä kirjoitti ensimmäisen HIV-hoitotyön kirjan. Silloin oli kolme lääkettä. Nyt lääkkeitä on 26. Hoitotyö on hyväää, mutta tutkittua tietoa on vähän.

Huolenaiheena on se, että alan opiskelijoiden tiedot HIV-hoidosta ovat huonot. Se on vapaasti valittava aine, jos se on oppiaineena. Kirjallisuutta on niukasti. Uusi kirja vuodelta 2010 käsittelee HIViä laajemmin. Pohjana on ollut HIV/Aids-sairaanhoitajien yhdistyksen ja muiden asiantuntijaorganisaatoiden laatima ”HIV-hoitotyön käsikirja” vuodelta 2007, ja se on vapaasti ladattavissa netistä. Maaseudun terveyskeskuksissa on hoitajia, jotka joutuvat vastaaamaan yksittäisen HIV-potilaan hoidosta, ja tiedon tarve on silloin valtava.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Entä kun HIV-potilaat ikääntyvät ja ikääntyneitä hoitava henkilökunta joutuu asian kanssa tekemisiin?

Lopuksi vielä pohdintaa preventiosta. Tässä seminaarissa on saman henkilöt, jotka ovat olleet lukuisissa muissakin seminaareissa. Missä ovat esim. kouluterveydenhuoltajat ja muut uudet tahot? Kesto n. 14 min 30 sek

Audio

HIV-hoitotyön käsikirja

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!