Saksan Piraattipuolue kasvussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Piraatit ovat tuoneet Saksan politiikkaan kaksi asiaa: nopea nousu kannatuksessa ja uudenlainen avoimmuus. Twitterissä keskustellaan siitäkin, mikä muilla puolueilla tapahtuisi suljetuin ovin. Parlamenttiryhmän istunnot ovat avoimia, ja se joka ei pääse paikalle, voi seurata netistä. Piraatit ovat joutuneet siirtymään suurempaan kokoustilaan, koska journalisteja on tulvinut paikalle, mutta eilisessä kokouksessa oli enää vain kourallinen.

Berliinissä Piraatteja on eniten Friedrichshainissa, joka on opiskelijoiden ja bilekansan kaupunginosa. Parhaassa vaalihuoneistossa 26% antoi äänensä piraateille, 32% vihreille. Jos haluaa tavata piraatteja, kannattaa hakeutua Boxhagener Platzin läheisyyteen. Boxhagener Platz on 500 metriä Warschauer Strasselta itään. Lähellä on myös Helsingforser Strasse. Sillä seudulla on ollut aika ajoin yhteenottoja nuorten ja viranomaisten välillä.

Ennen Berliinin supermenestystä Spiegelissä arvioitiin, että piraatit kunnioittavat jäsenistöään ja ovat innovatiivisia ja eteenpäin katsovia. Heillä on nuorekas ilme ja oikeaa on-line-vuoropuhelua. Kannattajat ovat nuoria, koulutettuja ja digitekniikkaan ja –kultttuuriin suuntautuneita. Mutta onko kyseessä vain yhden asian liike, jossa mukana on digital natives –väkeä ja sosiaalisen median käyttäjiä? Yksi piraatteja kannattava joukko ovat ne, jotka haluavat yhteiskuntaan uudenlaista perusdemokratiaa. Ne ovat nuoria, joita parlamentaarinen demokratia ei tyydytä. Halutaan enemmän suoraa demokratiaa ja osallistumiskulttuuria. Ei nousta barrikaadeille, mutta henki on selvä: lisää suoria vaikuttamismahdollisuuksia. Halutaan radikaalisti lisää läpinäkyvyyttä poliittiseen toimintaan.

Demokratian instrumentteja ovat nykyään mm. lobbaus, joka koetaan kansalaisille etäisenä ja välillä melkein korruptiona. Suora demokratia vaatii uudenlaiset instrumentit.

Berliinissä Piraateilla oli vaaliohjelmassa urbaanit sosiaaliset teemat. Monet ”reaalipoliitikot” ovat pitäneet niitä naurettavina tai naiiveina. Niissä on kuitenkin Spiegelin mukaan utopiaa ja elämänläheistä säteilyvoimaa. Halutaan vapaampaa huumepolitiikkaa, ilmaista julkista liikennettä, peruspalkkaa kaikille, erilaisten elämäntapojen ja sukupuoli-identiteettien virallista hyväksyntää, jne.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Piraatit haluavat Berliinistä enemmän queerin

Berliinin Piraateilla on queer-kysymyksiin keskittyvä edustaja, 39-vuotias Gerwald Claus-Brunner. Hän sanoo olevansa bi-seksuaali, mutta ehkä enemmän miehistä kiinnostunut. Hän on 95%:n homo. Queer.de –sivusto haastatteli häntä pari viikkoa sitten.

Piraateille itselleenkin oli yllätys tuo suuri vaalimenestys Berliinissä. Puolueen organisaatiota vasta rakennellaan. On esim. 25 valiokuntaa, joihin pitäisi saada Piraattien edustus. Koska piraateilla on vain 15 edustajaa maapäivillä, jokaiselle on tarjolla melkein kaksi valiokuntaa.

Piraatit haluavat avioliittoetujen poistamista. Avioliitto on koko Saksan valtiota koskeva järjestelmä, eikä niitä etuja noin vain poisteta, mutta nyt vaikutetaan asiasta käytävään keskusteluun. Saksan hallitukseen Piraatit eivät havittele.

HLBTI-asioissa on tärkeää, että ollaan mukana Berliinin talousvaliokunnassa. Homoprojeketeille, kuten Mann-o-Meter –infopalvelulle ja AIDS-Hilfelle on saatava lisää toiminta-avustusta. Vaikka säästäminen onkin ajan tunnussana, queer-projekteissa ei tuhlailla, vaan tehdään hyvää työtä. On paljon muitakin queer-asioita. Esim. kouluopetuksessa on kiinnitettävä huomio siihen, että opettajat pystyvät käsittelemään näitä kysymyksiä.

Piraatit ovat homopiireissä uusi tulokas. Aikaisemmin heitä ei juuri huomattu, mutta toivottavasti nyt, kun Piraateista on tullut merkittävä poliittinen voimatekijä paikallisessa parlamentissa. Mutta on selvää, että parlamenttityö on opeteltava alusta alkaen ja todelliseksi voimatekijäksi puolue voisi muodostua vasta vuosien päästä. Sitten ehkä myös hallitukseen!

Piraatit ovat leimautuneet yhden asian puolueeksi: nettiin vapaus ja moderni tapa tehdä työtä. Kolmekymmentä vuotta sitten Vihreät leimautuivat yhden asian takia: ympäristöajattelu. Nyt eletään uutta aikaa, samanlaista kuin silloin, kun keksittiin kirjapainotaito. Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä on juuri koettu, miten internetistä on tullut uudenlainen työkalu. Twitterillä tavoitetaan salamannopeasti satoja tuhansia ihmisiä. Ns. vanhat puolueet ovat tässä asiassa jälkijunassa. Piraateilla on suuri potentiaali. Viiden vuoden päästä ollaan joko kaksinumeroisissa kannatusluvuissa – tai kadonneet kokonaan poliittiselta kartalta.

Piraatit suhtautuvat uskontoon kunnioittavasti, mutta sitä ei hyväksytä, että jokin uskontokunta saa valtiolta muita enemmän tukea. Valtiolla on oltava neutraali asenne.

Piraatit viime keväänä Helsingissä vaalimökillä ennen vaaleja, KUUNTELE

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!