Ensimmäisen istuntopäivän iltapäivä kului videotallenteiden ja turvakameroiden kuvien katselussa ja asianomistajien kuulemisena.
Kuulustelupöytäkirjoista ja muista asiapapereista oli kertynyt ison mapillisen verran aineistoa. Lehdistölle jaetussa Valtakunnansyyttäjänviraston haastehakemuksessa, asianomistajien rangaistusvaatimuksissa ja kolmen syytetyn kirjallisissa vastauksissa oli mittaa 36 sivua.
Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän haastehakemuksessa on seuraavat neljä syytekohtaa:
1) 88 pahoinpitelyä (alkujaan 87)
2) Toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito
3) 71 poliittisten toimintavapauksien loukkaamista
4) Kokouksen estäminen
Riidattomana seikkana todetaan kolmen syytetyn kunkin osaltaan tunnustaneen itse suihkuttaneensa kaasua kulkueeseen. Kaksi syytetyistä tunnusti tienneensä, että kysymyksessä oli seksuaalivähemmistöjen järjestämä kulkue.
Kaikki kolme syytettyä vangittiin 3.7.2010 ja pidettiin kuulusteltavana Vantaan vankilassa 13 päivän ajan.
Oikeuden ensimmäinen istuntopäivä kului varsin pitkälti kinasteluna siitä, oliko kaasuhyökkäys laissa kuvattua poliittisten toimintavapauksien loukkaamista ja kokouksen estämistä.
Kaikkien iltapäivällä kuultujen asianomistajien kertomuksista syntyi minulle ei-asiantuntijana sellainen kuva, että he kaikki katsoivat tapahtuneen poliittisten toimintavapauksien loukkaamista ja kokouksen estämistä.
Toisena oikeuden istuntopäivänä kuullaan mm. kolmea syytettyä.