Sosiaaliselle isyydelle alkaa tulla aikaisempaa enemmän huomiota ja myös tunnustusta.
Oman seksuaalisen identiteettinsä hyväksyneelle homomiehelle mahdollisuus isyyteen on heteromieheen verrattuna sekä monimutkaisempi että monipuolisempi asia. Sosiaalinen isyys on homomiehelle yksi tällainen mahdollisuus. Avoin homoisyys ei ole koskaan myöskään vahinko.
Sosiaalinen isyyden muoto alkaa saada myös arvostusta yhteiskunnan taholta. Tämä on osoitettu myös tämän kertaisessa vuoden isä valinnassa.
Vantaalainen Abdishakur Moalin valittiin kolmen palkinnon saajan joukkoon mm. ansioistaan vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten liikunnan ohjaamisessa.
Oululainen Pasi Orava sai palkinnon vapaaehtoistyöstä uusperheellisten yhdistyksessä ja toiminasta erilaisissa isän rooleissa.
Mynämäkeläinen Hannu Gustafsson valittiin palkinnon saajaksi muun muassa vapaaehtoistyöstään varaisovanhemmuuden hyväksi. Hän on ollut mukana luomassa ja levittämässä varaisovanhemmuuden -mallia Suomeen.
Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula perusteli sen jakamista kolmelle isälle sillä, että hän halusi tuoda esille isyyden monipuolisuutta.
Hesari on omistanut isänpäivän numeron ja NYT-viikkoliitteen sisältöä laajalti ja monipuolisesti isyydelle. Miesten lähettämistä henkilökohtaisista tarinoista paljastuu se, että todellisuudessa isyys onkin valtavan laaja ja moni-ilmeinen asia. Myös sateenkaari-isät ovat mukana noissa tarinoissa.
Hesarin uutisjuttu eiliseltä päivältä "Lapset jonottavat miehen mallia" kertoo Pienperheyhdistyksen toiminnasta. Se pystyy tällä hetkellä toimimaan vain pääkaupunkiseudulla. Pitkällä odotuslistalla oleville lapsille etsitään jatkuvasti mieskavereita. Homomiehet kelpaavat mukaan kavereiksi siinä kuin heterotkin. Mieskavereiksi aikovat koulutetaan ennen tehtävän aloittamista.
YLEn uutinen vuoden isien valinnasta
Hesarin uutinen pienperhetoiminnasta
Pienperheyhdistyksen verkkosivut