Lauantain Uutisvuoto-viihdeohjelmassa Jari Tervo viskasi raamatun nurkkaan ja se on tämän aamun lööpeissä näkyvästi esillä. Monet ovat pahastuneet "pyhän kirjan" saamasta kohtelusta.
http://areena.yle.fi/video/1384226
Aamun tv-uutisissa kerrotaan, että arvokonservatiivit ja arvoliberaalit ovat vahvistaneet otettaan netin yhteisöpalveluissa. Päivi Räsänen on saanut tuhansia Facebook-tukijoita. Arvoliberaalit ovat kerääntyneet mm. Oras Tynkkysen taakse.
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/10/liberaalit_ja_konservatiivit_kaivautuvat_poteroihinsa_verkossa_2078855.html
Maanantai-iltana Tampereella keskusteltiin kirkon tulevaisuudesta. Paikalla oli sekä piispa Repo että Setan kristillisen toiminnan aktiivi, seurakuntaneuvoston jäsen Hanna-Leena Autio. Video
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/mita-piispa-ja-setan-aktiivi-sanoivat-kirkon-tulevaisuudesta-katso-video/195135
Kristillisdemokraattien jäsenmäärä on ollut nousussa. Puolueeseen on tullut jo 900 uutta jäsentä. Kirkosta eroavien määrä on vähitellen tasaantumassa
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/10/kristillisdemokraattien_jasenmaara_noussut_kymmenyksen_2086522.html
Sibeliustalon toimitusjohtajan tehtävän jättänyt tohtori Antti Vihinen on saanut uskovaisista tarpeekseen. Suunvuoro-kolumnissaan hän ruotii kovasanaisesti lahtelaista ilmapiiriä uskonnon pilaamaksi.
http://yle.fi/alueet/lahti/2010/10/uskonnolliset_ryhmat_meuhkaavat_lahden_pahaksi_2086030.html
Helsingin Sanomien HS-raati on pohtinut kirkon vihkimisoikeutta. Kaari Utrion mukaan vihkimisiä tekevä valtionkirkko on outo ilmiö 2000-luvun sivistysvaltiossa. Raati pohti kirkon ja valtion eroa. Professori Mikko Lehtonen sanoo, että avioliitto solmitaan yhteiskuntaa eikä taivasten valtakuntaa varten. Kuvataiteilija Hannu Väisänen lataa, että jos kirkko olisi kokonaan irti valtiosta, se voisi vapaasti paiskoa tulikiveä syntisten päälle. Kirjailija Anja Snellman avaisi vihkimisoikeuden tarmokkaille yhdyskunnille ja yhdistyksille, esim. Setalle ja Kirjailijaliitolle.
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raati+Kirkon+ja+valtion+eroa+olisi+syyt%C3%A4+pohtia/1135261082584
Helsingin Sanomissa 17.10.2010 Kalle Ropponen kertoi, miksi hän erosi kirkosta. Hän on kokenut itsensä homoillan jälkeen nöyryytetyksi, väsyneeksi ja voimattomaksi. Häntä loukkaa eniten se, että homoista keskustellaan asiana eikä ihmisryhmänä. "Asiasta puhutaan niin yleistäen, että samalla pistetään ihmisyys likasankoon".
Kalle Ropposen näkemystä lainattiin pari päivää myöhemmin myös Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen.
(HS 17.10.2010)
Ehkä eniten huomiota sai Jani Toivolan kannaotto: "Koin kirkkoni kannanotot hyvin loukkaavina". (HS 15.10.2010). Toivola oli mukana tv:n A-Talkissa ja häntä haastateltiin moniin tv-juttuihin kynttilämielenosoituksessa Narinkkatorilla.
Miia Halme-Tuomisaari, tohtoritutkija Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutista, pohti kirjoituksessaan 25.10.2010 seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia. YK:lla on yleismaailmaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, mutta kansainvälisen oikeuden näkökulmasta asia on mutkikas. HLBTI-oikeudet ovat edelleen kiistanalaisia. Vasta tällä vuosituhannella asia on noussut YK:sa merkittävämmin esiin. Brasilia on ehdottanut seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kieltämistä, mutta YK:n ihmisoikeuskomissiossa asia poistui asialistalta Afrikan ja islamilaisten maiden vastustuksen vuoksi.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Homojen+oikeudet+eiv%C3%A4t+ole+yksiselitteisi%C3%A4/HS20101025SI1MA012vk