Raamattu pienellä alkukirjaimella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Lauantain Uutisvuoto-viihdeohjelmassa Jari Tervo viskasi raamatun nurkkaan ja se on tämän aamun lööpeissä näkyvästi esillä. Monet ovat pahastuneet "pyhän kirjan" saamasta kohtelusta.

http://areena.yle.fi/video/1384226


Aamun tv-uutisissa kerrotaan, että arvokonservatiivit ja arvoliberaalit ovat vahvistaneet otettaan netin yhteisöpalveluissa. Päivi Räsänen on saanut tuhansia Facebook-tukijoita. Arvoliberaalit ovat kerääntyneet mm. Oras Tynkkysen taakse.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/10/liberaalit_ja_konservatiivit_kaivautuvat_poteroihinsa_verkossa_2078855.html


Maanantai-iltana Tampereella keskusteltiin kirkon tulevaisuudesta. Paikalla oli sekä piispa Repo että Setan kristillisen toiminnan aktiivi, seurakuntaneuvoston jäsen Hanna-Leena Autio. Video

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/mita-piispa-ja-setan-aktiivi-sanoivat-kirkon-tulevaisuudesta-katso-video/195135


Kristillisdemokraattien jäsenmäärä on ollut nousussa. Puolueeseen on tullut jo 900 uutta jäsentä. Kirkosta eroavien määrä on vähitellen tasaantumassa

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/10/kristillisdemokraattien_jasenmaara_noussut_kymmenyksen_2086522.html


Sibeliustalon toimitusjohtajan tehtävän jättänyt tohtori Antti Vihinen on saanut uskovaisista tarpeekseen. Suunvuoro-kolumnissaan hän ruotii kovasanaisesti lahtelaista ilmapiiriä uskonnon pilaamaksi.

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/10/uskonnolliset_ryhmat_meuhkaavat_lahden_pahaksi_2086030.html


Helsingin Sanomien HS-raati on pohtinut kirkon vihkimisoikeutta. Kaari Utrion mukaan vihkimisiä tekevä valtionkirkko on outo ilmiö 2000-luvun sivistysvaltiossa. Raati pohti kirkon ja valtion eroa. Professori Mikko Lehtonen sanoo, että avioliitto solmitaan yhteiskuntaa eikä taivasten valtakuntaa varten. Kuvataiteilija Hannu Väisänen lataa, että jos kirkko olisi kokonaan irti valtiosta, se voisi vapaasti paiskoa tulikiveä syntisten päälle. Kirjailija Anja Snellman avaisi vihkimisoikeuden tarmokkaille yhdyskunnille ja yhdistyksille, esim. Setalle ja Kirjailijaliitolle.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raati+Kirkon+ja+valtion+eroa+olisi+syyt%C3%A4+pohtia/1135261082584


Helsingin Sanomissa 17.10.2010 Kalle Ropponen kertoi, miksi hän erosi kirkosta. Hän on kokenut itsensä homoillan jälkeen nöyryytetyksi, väsyneeksi ja voimattomaksi. Häntä loukkaa eniten se, että homoista keskustellaan asiana eikä ihmisryhmänä. "Asiasta puhutaan niin yleistäen, että samalla pistetään ihmisyys likasankoon".

Kalle Ropposen näkemystä lainattiin pari päivää myöhemmin myös Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen.

(HS 17.10.2010)


Ehkä eniten huomiota sai Jani Toivolan kannaotto: "Koin kirkkoni kannanotot hyvin loukkaavina". (HS 15.10.2010). Toivola oli mukana tv:n A-Talkissa ja häntä haastateltiin moniin tv-juttuihin kynttilämielenosoituksessa Narinkkatorilla.


Miia Halme-Tuomisaari, tohtoritutkija Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutista, pohti kirjoituksessaan 25.10.2010 seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia. YK:lla on yleismaailmaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, mutta kansainvälisen oikeuden näkökulmasta asia on mutkikas. HLBTI-oikeudet ovat edelleen kiistanalaisia. Vasta tällä vuosituhannella asia on noussut YK:sa merkittävämmin esiin. Brasilia on ehdottanut seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kieltämistä, mutta YK:n ihmisoikeuskomissiossa asia poistui asialistalta Afrikan ja islamilaisten maiden vastustuksen vuoksi.

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Homojen+oikeudet+eiv%C3%A4t+ole+yksiselitteisi%C3%A4/HS20101025SI1MA012vk

5 kommenttia

Jari Tervon raamattutempusta hieman. Iltapäiväaviisi oli haastatellut useita "asianosaisia", pappeja ja uskovia. Suurin osa piti tapahtunutta loukkaavana. Yksi pappi totesi, että tosiasiassa kirja on kasa paperia ja painomustetta. Hän ajattelee ilmeisesti, ettei loukkaantumiseen ole aihetta.

Jostakin muistilokeroistani sellainen tieto, että katolinen kirkko olisi joskus tuhonnut täydellisesti kaikki inkojen pyhät kirjat. Todellisuudessa inkathan olivat pakanoita ja sietivätkin tulla tuolla tavoin kohdelluiksi. (VIIMEINEN LAUSE ON VITSI!)
Kun kirkkoon kuulumaton haluaa eroon kirjasta joka silti määrittää maailmaansa enemmän kuin mitenkään voi kokea kohtuulliseksi, voi sitä joskus raivotakin.

(JuhaniV: Ei Inkat, vaan azteekit tai mayat, mutta sama juttu muutoin, toki.)