Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin syyskuun loppuun mennessä 18 uutta hiv-tartuntaa. Määrä on noin kaksinkertainen verrattuna normivuoden kokonaismäärään. Sairaanhoitopiirin käsityksen mukaan tartunnat on saatu heteroseksissä. Lukua voi paisuttaa se, että kuuden 20-30 vuotiaan tartunnat voivat liittyä toisiinsa.
Infektioylilääkäri Jukka Lumio Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo tartunnan saaneiden olevan aivan tavallisia nuoria, jotka ovat unohtaneet turvaseksin merkityksen. Lumio pitää tartuntoja murheellisina.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Tampereella ilmestyvä Aamulehti.
Heteroseksi yleisin tapa saada tartunta. Ainoa tapa olla varma omasta tilanteestaan on käydä ilmaisessa testissä.
200-luvulla noin 150 suomalaista on saanut hiv-tartunnan. Vastoin varsin yleistä harhakäsitystä vain pieni osa suomalaisten tartunnoista on saatu miesten välisen suojaamattoman seksin tai suonensisäisten huumeiden käytön seurauksena. Useimmat hiv-tartunnat ovat siis peräisin suojaamattomasta heteroseksistä. Hiv tarttuu veren ja elimistön eritteiden välityksellä. Hi-virus pyrkii lamauttamaan elimistön oman immuunipuolustuksen eli aiheuttaa immuunikadon (AIDS).
Hiv-tartunta voi olla oireetoon pitkään, eikä sitä muutenkaan voi tunnistaa oireista. Hiv-positiivisuutta tai -negatiivisuuta ei myöskään pysty päätelemään toisesta ihmisestä. Oman tilanteensa voi siis selvittää vain testillä. Testi on verikoe, joka on testattavalle ilmainen ja sen voi halutessaan teettää nimettömänä. Testiin ei tarvita lääkärin tai terveydenhoitajan lähetettä ja vastauksen saa 1-2 viikossa. Testiin voi haketua esim. terveyskeskuksessa.
Testi tunnistaa hi-viruksen vasta-aineita verestä. Koska vasta-aineiden muodostuminen ei ala heti tartuntahetkestä, on testi luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta riskialtistumisesta. Lisäksi Aids-tukikeskuksessa voi käydä testattavana, jossa on käytössä myös pikatesti, jossa sormenpään veripisarasta saadaan suuntaa-antava vastaus 15 minuutissa. Varma tulos perustuu kuitenkin aina (kyynärtaipeesta otettuun) laskimoverinäytteeseen, joka on otettu aikaisintaan 3kk kuluttua mahdollisesta altistumisesta.
Suojautuminen on yksinkertaista. Jokaisen suojaamatonta seksiä harrastavan tulisi tarkistuttaa oma tilanteensa.
Oma hiv-status on asia, jonka jokaisen tulisi tietää omasta ja seksikumppaneiden sukupuolesta riippimatta. Muista ettet voi koskaan olla 100% varma omasta tilanteestasi, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä kumppanin kanssa, joka ei varmuudella tiedä omaa tilanneettaan. Koska omaa tilannettaan ei voi tietää käymättä testissä, ei sanallinen vakuuttelu negatiivisuudesta ole siis takuu mistään. Liian moni ei myöskään kehtaa kysyä asiaa ja jotkut voivat olla liian päihtyneitä välittääkseen turvaseksistä.
Seksikumppanin sukupuolesta riippumatta kondomin oikea käyttö on ainoa tapa suojautua hiviltä. Kondomi antaa parhaan suojan myös muilta seksissä tarttuvilta taudeilta. Erityisen tärkeää sen käyttö on satunnaisissa seksikohtaamisissa, joissa toisen osapuolen ripeä tavoittaminen jälkikäteen on työlästä.
Hi-virukseen ei tunneta rokotetta eikä parannuskeinoa, vaikka infektion etenemistä immuunikadoksi voidaan hidastaa merkittävästi.