Seta tyytyväinen: Työsyrjintään uskallettava puuttua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Seta on erittäin ilahtunut Helsingin hovioikeuden päätöksestä Johanna Korhosen ja Alma Median kiistassa. Järjestö toivoo Johanna Korhosen saaman myönteisen päätöksen rohkaisevan muita työsyrjintää kokeneita tuomaan esiin omia tapauksiaan ja hakemaan niihin ratkaisua.

Alma Median saama tuomio osoittaa, että työsyrjintä on yksiselitteisesti kiellettyä ja että työnantaja ei saa rekrytointitilanteessa kysyä työntekijän perhesuhteista. Työnhakijoilla tulee olla täysi varmuus siitä, että työtehtäviin liittymättömiä, yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita ei tarvitse kertoa työnantajalle. Tämä on erityisen merkittävää silloin, kun työnhakija on alttiina joutua syrjinnän kohteeksi kyseisten seikkojen vuoksi.

"Korhosen syrjintätapauksen myötä seksuaalivähemmistöihin kohdistuva työsyrjintä Suomessa nousi otsikoihin ja laajempaan keskusteluun oikeastaan ensimmäistä kertaa. Tämä kaikki tulee todennäköisesti vaikuttamaan suomalaiseen työelämään hyvin positiivisesti", Setan puheenjohtaja Outi Hannula sanoo. "Tuomioistuimen päätös osoittaa, että lain takaama syrjintäsuoja voi toimia myös tosielämässä, vaikkakin tällä kertaa vasta hovioikeuskierroksen ja asianosaisille kohtuuttoman raskaan pyörityksen jälkeen. Jatkossakaan ei tarvitse kehottaa ihmisiä ottamaan nauhuria kainaloon mukaan aina, kun keskustelee työnantajan kanssa!", Hannula toteaa.

Suuri osa seksuaalisen suuntautumiseen liittyvästä työsyrjinnästä Suomessa jää yhä edelleen pimentoon. "Korhosen tapaus on vain jäävuoren huippu. Vaatii huomattavaa rohkeutta tuoda oma syrjintäkokemus esiin ja lähteä peräämään oikeutta. Syrjinnän näyttäminen toteen voi olla vaikeaa eivätkä syrjintää kokeneet aina luota mahdollisuuksiinsa saada oikeutta. Monet pelkäävät myös tuoda julkisuuteen omaan yksityiselämäänsä liittyviä asioita syrjinnän pelossa", Hannula jatkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Työsyrjinnän yksi keskeinen muoto on syrjintä rekrytoinnissa. Täysin pätevät henkilöt eivät saa kykyjään vastaavaa työtä sellaisten ennakkoluulojen vuoksi, jotka kohdistuvat ryhmään, johon he kuuluvat. Työsyrjintä on yksilön kannalta satuttava kokemus ja se vähentää hänen mahdollisuuksiaan työllistyä. Työsyrjintä on myös yksi syrjäytymiskehityksen avaintekijöistä.

1 kommenttia

Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa! Päätös ei ole vielä saanut lainvoimaa eli mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan on odotettava sen päätöstä. Mutta oikean suuntainen päätös.