Vuonna 2002 syykuussa kaksi itävaltalaista miestä valitti ihmisoikeustuomioistuimeen, koska omasta mielestään heitä ei kohdeltu tasa-arvoisesti. Homopari kävi Wienin maistraatissa avioliittoaikeissa, mutta avioliittoyritys torjuttiin, koska avioliiton voivat solmia vain eri sukupuolta olevat parit. Miehet, synt. 1960 ja 1962, veivät asian Wienin pormestarille ja sen jälkeen perustuslakituomioistuimeen. He perustelivat asiaa niin, että avioliiton käsite on muuttunut, eikä lasten kasvattamista voi enää pitää avioliiton perusajatuksena. Valitukset torjuttiin.
Nyt torstaina asia oli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Homopari vetoaa ihmisoikeuskonvention pykälään 12, jossa ihmisille taataan oikeus avioliiton solmimiseen. Miehet valittavat myös siitä, että heitä syrjitään seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, koska siihen aikaan ei ollut mahdollista solmia edes rekisteröityä parisuhdetta. Suhteessa heteropareihin heille on tullut asiasta taloudellista haittaa.
Venäläinen gay-aktivisti seurasi oikeudenistuntoa
Venäläinen gay-aktivisti ja Moskovan priden pääjärjestäjä Nikolai Aleksejev oli Strasbourgissa seuraamassa ihmisoikeustuomioistuimen toimintaa. Hän kertoo gayrussia-sivulla, miten oikeudenistunnossa oli joukko muitakin venäläisiä seuraamassa asian käsittelyä. Oltiin opiskelemassa "eurooppalaisia arvoja".
Asian käsittely alkoi klo 9, mutta yleisön piti olla paikalla jo 8.15. Nikolai Aleksejev törmäsi jo heti etuovella venäläisiin ensimmäisen vuoden opiskelijoihin, jotka tulivat tutustumaan oikeuden toimintaan. Useimmat heistä eivät lainkaan tienneet, millaisia kysymyksiä sinä päivänä käsitellään.
Turvatarkastusten jälkeen päällysvaatteet jäivät vaatekaappiin ja salin ulko-ovella oli moniste, jossa oli tietoa päivän asioista, tuomareista ja prosessin muista osanottajista. Heti saliin päästyään Aleksejev huomasi, että katsomoon tuli myös venäläinen tuomariryhmä, joka on käymässä Strasbourgissa. Venäjällä ja Euroopan neuvostolla on ollut yhteistyötä. Aleksejev valittelee, että hän istui salin toisella puolella eikä päässyt kuuntelemaan venäläisten privaatikeskusteluja. Sen sijaan hän kuunteli opiskelijoiden mielipiteitä. Monet opiskelijoista olivat todellisia homofobeja. Kauhisteltiin, että "ne" eli oikeuteen valittanut homopari haluaa adoptoida lapsen. Yksi nuori mies ilmaisi selkeästi "Ei" homojen avioliitoille. "Kuinka voidaan, kun on kristitty maa, kirkko, uskonto..." Yksi tyttö sai äänensä kuuluville ja ilmaisi puolustavansa homoparia. Jokaisella pitäisi olla samanlaiset oikeudet ja jokaisen on voitava elää sen ihmisen kanssa kuin haluaa. Aleksejev kertoo ajatelleensa, että Venäjällä kaikki ei ole menetetty, mutta suurin osa ihmistä on homofobeja. Ihmiset vetoavat aina uskontoon, joten virallinen propagandakoneisto saa viestinsä läpi nyky-Venäjällä.
Salissa ei saanut valokuvata, koska sama istunto lähetettiin myös netin kautta ja kuvaaminen häiritsisi. Saliin tulivat osapuolten edustajat ja asiantuntijat. Sen jälkeen kokousta johtava avasi oven ja ilmoitti "LaCour". Istunto alkoi.
Oikeus ei ehkä päätä oikeudesta avioliitoon, vaan johonkin vastaavaan, rinnakkaiseen. Se on tietenkin rekisteröity parisuhde, ja venäläisen Aleksejevin mielestä tällainen päätös olisi suuri voitto. Itävaltaan on jo saatu rekisteröity parisuhde, mutta on Euroopan neuvoston maita, joissa sitä ei ole. Ihmisoikeustuomiostuin joutuu pohtimaan myös transsukupuolisten ihmisten avioliittoasiaa. Voiko avioliitto jatkua, jos toisen osapuolen sukupuoli korjataan. Tumioistuimeen on tulessa samanlaisia tapauksia: Ranska, Venäjä, Irlanti, Italia, Kreikka, ehkä myös Portugal. On myös sellaisia tapauksia, joissa heteroparit haluavat rekisteröidyn parisuhteen.
Asian käsittelyn aikana Aleksejev seurasi venäläistä tuomaria Anatoly Koveria. Tämän tunteista oli vaikea sanoa mitään, mutta hänellä on tiettävästi aika liberaalit näkemykset. Tauon aikana venäläisen lakimiesryhmän johtaja lähti soppailemaan. Ilmeisesti kieliongelmat tylsistyttivät. Opiskelijat olivat mukana loppuun asti.
Tuomioistuimen päätös tulee noin kuuden kuukauden kuluessa.
Muutakin mielenkiintoista. Venäjä on lähettänyt oman vastineensa 19. helmikuuta. Venäjä on haastettu siitä, että viranomaiset ovat kieltäneet kaikki homojen ja lesbojen kokoontumiset ja pride-kulkueet. Se tulee käsitelyyn vielä kevään kuluessa.