Saadaanko HI-virus nujerrettua?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 2


Maailmalla 33,4 miljoonaa ihmistä elää HI-viruksen kanssa. 2008 kuoli aidsiin 2 miljoonaa ihmistä ja 2,7 miljoonaa sai uuden tartunnan. Brian Williams epidemiologisesta tutkimuskeskuksesta luulee tietävänsä, miten aids-virus nujerrettaisiin 5 vuoden kuluessa.

Kun HI-virusten määrä pudotetaan lääkkeiden avulla kymmenenteen tuhanteen osaan alkuperäisestä, tartuttamisvaara vähenee olennaisesti. Jo 2008 Sveitsissä todettiin, että lääkehoidossa oleva ihminen, jonka verestä ei pystytä kuuteen kuukauteen mittaamaan virusta, ei todennäköisesti ole tartuttava.

San Diegossa tiedejärjestö AAAS:n kokouksessa Williams kertoi uudelleen ideastaan. Kaikille yli 15-vuotiaille pitäisi tehdä aids-testi kerran vuodessa. Jos virus löytyy, on heti aloitettava hoito. Tällä tavalla virus vähitellen lakkaa leviämästä.

Nykyongelmana on, että hoito aloitetaan vasta, kun T-auttajasolujen määrä putoaa 800:sta alle 350. Se tarkoittaa, että nykyään hoidetaan sairautta, mutta ei tehdä ennaltaehkäisevää hoitoa. Amerikkalainen tutkija Kenneth Mayer pitää ehdotusta tärkeänä, samoin tutkija Anthony Fauci amerikkalaisesta valtiollisesta infektiosairauksien tutkimusinstituutista. Kokeiluja käynnistetään Washingtonissa ja New Yorkissa sekä Etelä-Afrikassa ja Kanadassa

Mammuttiprojektilla on kuitenkin edessä vielä esteitä. Tällä tavoin virukset nopeasti muuttuvat lääkkeille resistenteiksi ja menettävät tehonsa. Viime aikoina on kuitenkin kehittynyt hyviä toimintatapoja resistentiyden estämiseksi.

Suurempi ongelma on ehkä eettinen. Ketään ei voi pakottaa aids-testiin. On mietitty sellaista mahdollisuutta, että jokaisella lääkärikäynnillä tehtäisiin automaattisesti HIV-testi, vaikka potilas ei sitä haluaisikaan. Botswanassa tämä menetelmä on ollut tehokas. Keskimäärin jokainen testataan kerran vuodessa.

Kaikkein suurin ongelma tulee olemaan raha. Se maksaisi Etelä-Afrikassa 3-4 miljardia dollaria. Nykyinen hoito maksaa noin miljardin. Joka vuosi käytetään tutkimukseen ja aidsin hoitoon koko maailmassa 30 miljardia dollaria. Kuolema kohtaa aika nuoria ihmisiä. Mutta ehkä vielä kalliimmaksi tulee, jos ei tehdä mitään, sanoo tutkija Williams.

(Tagesspiegel)

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Karju 1960
  • 24.2.2010, 16.38
HIV -testiä tulisi SUOSITELLA kaikille ihmisisille, kotka harrastavat seksiä useasti ja eri henkilöiden kanssa ja/tai käyttävät suonen sisäisiä huumeita, mutta se ei missään tapauksessa saa olla pakollinen. Se vain luo hysteriaa. Myöskään homo -seksuaalisuus ei saa olla stigmasoitavaa asiassa.
Tarpeetonta on myös tuomita joku henkilö siitä, että hän on tartuttanut "tahallaan" virusta; eiköhän jokaisen ole syytä mennä itseensä, jos on saanut tartunnan. "Liika himo voi koitua kohtaloksi"
Tartunnan saanut on yhtä paljon vastuussa kuin sen viruksen kantajakin. Noitavainoja ei tarvita 2000 -luvulle.
.....ja vielä omakohtainen muistutus; on niitäkin ihmisiä, jotka haluavat saada tartunnan, sairasta, mutta totta. Huolehtikaa jokainen itsestänne ja siinä koko asian ydin.
Raha,, se on vasta business. Syopa,hiv ,keuhko ja muut on isoja bussinekseja nyt jotka tyollistaa satoja tuhansia ihmisia joka puolella maailmaa. Loppua ei ole eika parannusta. Kaikki vain rahankeraysta.
Bullshit!