Joka viides ei halua homoa naapurikseen
Yle Teksti-TV 29.7.2007
Monenlaisia naapureita karsastetaan
Suomalaiset eivät toivo naapurikseen etenkään huumeidenkäyttäjiä tai alkoholisteja.
Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntai-suomalaisen teettämän kyselyn mukaan 92% suomalaisista ei halua naapurikseen narkomaania, alkoholistin torjuu 78 %.
Rikosrekisterin hankkinutta karsastaa naapurina 56 % ja tunne-elämältään tasapainottomia 44 % vastaajista. Noin joka viides ei halua naapurikseen myöskään homoseksuaaleja, aidsia sairastavia tai maahanmuuttajia.
Suomen Gallup haastatteli kyselyyn puhelimitse yli tuhatta suomalaista.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
13 kommenttia
Tuossa mielipidetiedustelussa olisi pitänyt kysyä myös, montako homoa, maahanmuuttajaa jne. he tuntevat. Mitattiin siis mielikuvia tuosta ryhmästä.
Kun opitaan tuntemaan joku kustakin ryhmästä, asenteet melko varmasti muuttuvat. Siksi on tärkeää yhteiskunnallisesti, että mahdollisimman paljon sateenkaari-ihmisiä tulee näkyviksi. Itse siis voimme vaikuttaa siihen, että asenteet muuttuvat ryhmäämme kohtaan aikaisempaa suvaitsevaisemmiksi.
Kävin jälleen pitämässä luennon yhdelle ryhmälle. Pian sen jälkeen tuli kiitoksia tekstiviestillä ja kommentti, että ryhmässä oli palautekeskustelussa todettu joidenkin ennakkoluulojen poistuneen.
Käyn koiran kanssa päivittäin Kukkapuistossa, jossa käy paljon turisteja, lähialueen ihmiisiä, Pihlajasaareen matkalla olevia, asunnottomia alkoholisteja ja poliisipartioita. Alkoholisteista on tullut valituksia poliisille ja poliisi käy hätyyttämässä näitä ihmisiä monta kertaa päivässä. Ns. kunnon kansalaiset eivät siedä laitapuolen kulkijoita. Eilen viimeksi poliisi kävi häätämässä yhden aika alkoholisoituneen pariskunnan, ja lausui vielä täsmennykseksi: "Painkuaa tuonne Hernesaareen ja hypätkää järveen. Teitä ei kukaan kaipaa". (Asianomaiset itse kertoivat eilen illalla).
Minusta tämä poliisin harjoittama häirintä alkaa olla tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymys. Ja poliisi voisi kunnioittaa näidenkin ihmisten ihmisarvoa ja puhua heille kunnioittavasti.
Tällainen tapaus sattui puolitoista viikkoa sitten: Puiston penkillä istui toinen keski-ikäinen pariskunta ja siinä oli viinapulloja vierellä. Koira on oppinut tuntemaan heidät ja kävi tervehtimässä. Juuri silloin tuli poliisipartio, kaksi miespoliisia. Olin jo vähän kauempana kun he alkoivat kovaotteisesti tyhjentää viinapulloja. Palasin siihen paikalle, ja sanoin suunnilleen näin: "Tämä on kyllä tasa-arvokysymys. Poliisi hätyyttää ihmisiä, joilla ei muutenkaan mene kovin hyvin. Samaan aikaan tuossa nurmíkolla on nuoria miehiä, jokta saavat vapaasti juoda kaljojaan".
Poliisi raivostui silminnähden ja vaati minua poistumaan tai mennään kamarille. Kun vielä kysyin, miksi nuo toiset saavat juoda, poliisi sanoi, että heidätkin ajetaan kohta pois. Kohta poliisi meni ryhmän luo ja he pakkasivat tavaransa ja lähtivät.
Kun poliisi oli mennyt, ryhmä palasi takaisin. Kävin kysymyässä, mitä poliisi sanoi. Poliisi oli sanonut, että "tuossa on yksi CP-vammainen joka huutaa. Menkää hetkeksi pois ja tulkaa sitten takaisin kun tilanne rauhoittuu".
Soiitin poliisin päällikölle ja valiitin poliisin toiminnasta. Hän kehotti tekemään valituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle. Poliisilta puuttuu ohjeet puistojuopottelusta. Lain mukaan puistossa saa juoda, jos se on piknikinomaista. Rovaniemellä vaaditaan, että juodaan lasista. Ryypiskely puistossa on kielletty.
Vaikka naapuritalojen asukkaat eivät pidäkään alkoholisteista puistossa, demokraattisessa maassa heitä on siedettävä. Homoja ei ehkä enää uskalleta hyppyyttää samalla tavalla, kun ne tekevät helposti valituksen ja laki on heidän puolellaan. Alkoholistien puolta ei pidä kukaan.
En ole vielä päättänyt, teenkö valituksen.