Oikeusasiamies tasa-arvoistaisi Kelan lomakkeita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Ossi Halme
  • 3

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on antanut 8.4. vastauksen yksityishenkilön tekemään huomautukseen Kansaneläkelaitoksen lomakkeista. Kelan lomakkeissa avioliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erillisinä vaihtoehtoina, vaikka ne useimpia etuuksia haettaessa ovat tasavertaisia keskenään. Huomauttaja katsoi että tämä käytäntö osaltaan alleviivaa rekisteröidyt parisuhteet kakkosluokan liitoiksi ja samalla erittelee asiakkaita seksuaalisen suuntaumisen perusteella. Varsinkin kun eräiden lomakkeiden täyttöohjeissa mainitaan että rekisteröidyn parisuhteen osapuoli rinnastetaan aviopuolisoon.

Oikeusasiamies teetti asiasta laajan lausuntokierroksen Kelassa ja lausunnot olivat keskenään hyvinkin erilaisia. Hieman yllättäen Kelan Itä-Suomen ja Länsi-Suomen aluekeskukset olivat lyhyissä jä ytimekkäissä lausunnoissaan halukkaita yhdenvertaistamaan avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen ja laittamaan nämä "saman rastin alle" kun taas Etelä-Suomen aluekeskuksen pitkä lausunto tahtoi pitäytyä nykyisessä, erottelevassa käytännössä ja vielä erikseen mainitsi tarpeelliseksi sen että samat asiat jotka ovat saatavissa sähköistä rekeistereistä pitää vielä toistamiseen(!) ilmoittaa hakemuspapereissa.

Oikeusasiamies arvioi tilannetta sekä tasa-arvoisuuden että yksityiisyyden suojan kannalta ja totesi että Kelan tulisi jatkossa pyrkiä kysymään asiakkailta yleensäkin vain sellaisia tietoja joita ei muualta, esim. väestötietojärjestelmästä, voida ajantasaisesti saada. Lisäksi oikeusasimies katsoi että jatkossa avioliitto ja rekisteröity parisuhde tulisi yhdistää yhdeksi vaihtoehdoksi sellaisissa hakemuksissa, joilla haetaan etuisuutta jonka kannalta ei ole merkitystä kummassa liitossa hakija mahdolliseti elää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Onkohan sillä lopulta minkään asian kannalta mitään väliä millä tavalla ne rastitusruudut on niihin kuponkeihin lätkäisty?
Aivan ehdottomasti on väliä.

Ajattelin jo aikaisemmin kommentoida Ossi Halmeen viestiä valituksesta oikeusasiamiehelle. Jos se olit sinä, joka valituksen teit, hatunnosto sinulle tai henkilölle, joka nyt toimi.

Syrjintää ja erottelua voidaan tehdä pikkuseikoissa, kuten vaikkapa vaatimalla erilaista rastimista lomakkeella siitäkin huolimatta, ettei sillä tuoteta minkäänlaista lisäarvoa viraston työhön. Asiakkaalle mielipahaa kylläkin turhan erottelun vuoksi. Arvelen, että Kelan lomakesuunnittelija ei ole asiaa edes kummemmin miettinyt sateenkaariasiakkaan kannalta. Jonkun siellä olisi pitänyt.

Tässä Ossi Halmeen kertomassa tapauksessa on mielestäni malliesimerkki siitä, kuinka yksittäinen kansalainenkin voi viedä tasa-arvoa eteenpäin.