Salakirjoituksen pioneerille muistopatsas

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Alan Turingille paljastettiin maanantaina muistopatsas Bletchley Parkissa (paikassa, jossa avattiin saksalaisten sukellusveneille lähettämät viestit sodan aikana). Turing osallistui mm. maailmankuulun saksalaisen salakirjoitusavaimen, Enigman, paljastamiseen. Patsas on tehty puolesta miljooansta liuskelevystä.
Kuva:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=40406
Enigman avaaminen oli erittäin tärkeä saavutus ja vaikutti sodan lopputulokseen. Ehjä Enigma-laite on tietääkseni sotamuseossa. Se jäi saksalaisilta Lappiin.

Turing ei saanut eläessään paljonkaan kiitosta saavutuksistaan. Päinvastoin asiasta vaiettiin vuosien ajan sodan jälkeen. Turingin homoseksuaalisuudesta ei vaiettu. Hän joutui valitsemaan joko vankilan tai psykiatrin Hän päätyi kemialliseen ”hoitoon”, josta oli seurauksena paha masennus. Turing kuoli vuonna 1954 todennäköisesti myrkyllä tehtyyn itsemurhaan..

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti: "Turing ei saanut eläessään paljonkaan kiitosta saavutuksistaan. Päinvastoin asiasta vaiettiin vuosien ajan sodan jälkeen."

Tämä on ymmärrettävää. Tiedustelupalvelulle on kullan arvoista, jos on olemassa salakirjoitusmenetelmä, jonka se osaa murtaa, mutta johon monet muut luottavat. Toisen maailmansodan jälkeen britit myivät Enigma-laitteita kehitysmaille. Vasta 70-luvulla paljastettiin, että salakirjoitusmenetelmä on murrettu.