Eilen uutisissa kerrottiin, että Suomessa uusien HIV-tapausten määrä on hieman laskenut edellisestä vuodesta.
==========
Kuuntelin eilen lauantaina Berliinin gayradion ohjelmaa, jossa käsiteltiin sikäläistä huonoa HIV-tilannetta. Maassa on lähes 60 000 HIV-positiivista. Huolestuttavaa on se, että moni ajautuu köyhyyteen.
Deutsche aids-stiftung (aids-säätiö) auttaa HIV-positiivisia ja aids-potilaita taloudellisissa ongelmissa. Tohtori Ulrich Heide kertoi säätiön työstä. Aids-säätiö on toiminut jo 20 vuotta. Se auttaa hyvin arkisissa asioissa. Pesukone, uudet vaatteet (kun laihtuu, on hankittava uudet vaatteet) tai uuden asunnon löytäminen, kun liikuntakyky heikkenee. Kahdenkymmenen vuoden aikana säätiö on avustanut HIV-positiivisia ja aidsiin sairastuneita kymmeniä tuhansia kertoja. Kaikista aids-potilaista yli 50% on joutunut turvautumaan aids-säätiön apuun, koska yhteiskunnan tai läheisten tuki ei ole riittänyt. Erityisen paljon avuntarvitsijoissa on naisia ja maahanmuuttajia. Kolmen viime vuoden aikana ulkomaista alkuperä olevia avuntarvitsijoita on ollut 120 maasta.
Aids-säätiö osallistuu erilaisiin projekteihin, kuten työhön valmennukseen ja asumisprojekteihin. Vaikka HIV-positiivisten tulevaisuus on pidentynyt parantuneen lääkehoidon vuoksi, heidän materiaalinen tilanteensa ei ole parantunut. Eletään entistä pidempään, mutta entistä pahemmin köyhyydessä. Yhteiskunnan apu on vähä vähältä pienentynyt. HIV-potilas tarvitsisi parempaa ravintoa, parempaa hygieniaa ja ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, mutta se ei ole mahdollista, kun tukia on leikattu.
Budjettileikkaukset koskevat monenlaisia apuvälineitä, kuten silmälaseja, kuulolaitteita tai jopa hammashoitoa. Sellaiseen aids-säätiö joutuu antamaan yhä enemmän apua. Entistä enemmän on kolmen vuoden aikana tullut pyyntöjä uusista vaatteista, asunnon kalustosta tai yksinkertaisista taloustarvikkeista.
==========
Millainen tilanne on Suomessa? En ole koskaan kuullut puhuttavan siitä, miten aids-potilaat tai HIV-tartunnan saaneet ja työelämästä poispudonneet selviävät. Monet ovat aika nuoria eikä heille ole vielä karttunut työeläkkeitä, vaan valtaosa eläketuesta on kansaneläkettä. Kuka tietää?